Senaste nytt

Neah Utmärkelse Markprov JRK

Sea-Croft Neah har startat Markprov Öppenklass, tufft prov med mycket fågel som sköts. Neah skötte sig utmärkt och gjorde 5 mycket fina apporter, fick utmärkelse och därmed uppflyttad till Vinnarklass! Världens bästa Neah som lyssnade bra och var mycket lydig, härlig känsla!

Neah utmärkelse Jaktretrieverklubbens Markprov Öppenklass 1 sept 2018
Så stolt över min duktiga Neah

Neah utmärkelse Jaktretrieverklubbens Markprov Öppenklass 1 sept 2018Stort tack till Jaktretrieverklubben för en fantastisk dag!


Pennie 1:a pris med HP B-prov Nkl

Pennie och jag åkte till Malmköping och startade på B-prov i tisdags och med oss fick vi ett 1:a pris med HP! Det var ett ganska lätt prov, men som alla vet så finns det många saker som man kan falla på. Söket var det som var utslagsgivande för hundarna, ganska djupt och terrängbyte för att hitta fåglar. Pennie gjorde ett extremt bra sökarbete, bra driv i skicken, näsan påslagen, anpassad fart och tog för sig i hela sökområdet (och lite till). Hon hittade snabbt alla 5 fåglar men domaren ville att jag skulle skicka ut henne igen (vet inte om det fanns fler fåglar). Efter en stund bad han mig kalla in henne och hon kom direkt. Hon spikade även både land och vattenmarkeringarna. Gick perfekt fot och var tyst och lugn med bra avlämningar. Pennie har en fantastisk av och påknapp. Man kan inte önska så mycket mer än så. Duktiga Pennie!

Pennie 1:a pris med HP, B-prov Nkl, 24 juli 2018

Pennie var helt grym på Nkl provet i Malmköping och belönades med ett 1:a pris med HP

Domare: Roger Westerman

Skriftlig kritik:
Samarbetsvilja: Arbetar bra tillsammans med föraren hela tiden.
Sökarbete: Lägger upp ett mycket bra sök i djup och bredd, effektiv.
Fart: Hög
Uthållighet: Håller hög fart genom hela provet.
Näsa: Används väl.
Dirigerbarhet: Går att hålla inom anvisat område.
Markeringsförmåga: Löser vattenmarkeringarna bra. Löser landmarkeringarna bra.
Skottreaktion: Normal
Stadga: Lugn i skott och kast.
Apporteringslust: Stor, spontana upptag, snabba inlevereringar.
Apportgrepp: Mjukt, lämnar i hand.
Simteknik: Utmärkt.
Vattenarbete: Arbetar gärna i vatten.
Hundtolerans: Stör ej och störs ej av andra hundar.
Sammanfattande kritik: En tik som genomför hela provet på ett utomordentligt sätt. Bra markeringar, bra sökarbete.


Maya CoM, SGL Novice i Strängnäs

Återigen levererar Maya när vi tävlar, så himla roligt! Idag kändes det dock inte som vi var på topp varken Maya eller jag, värmen tog ganska hårt och koncentrationen var inte den bästa. Tyckte faktiskt att Maya markerade sämre än vanligt och jag fick blåsa på nästan alla apporter och det blir man inte placerad på. Men hon lyssnade ok och vissa apporter var ganska svåra. Men Maya kämpade på bra i värmen, tyckte hon var väldigt duktig med tanke på dessa hemska förutsättningar. Strök oss från Open provet dagen efter, tyckte inte det var ok att tävla utan tillgång till vatten att doppa hundarna i eller någon skugga i denna stekheta värme. Vi vilar oss i form istället.

Maya fick CoM (Certificate of Merit) på dagens SGL Novice tävling på Lilla Träskaten, 20 juli 2018
Maya kämpade på bra i värmen


Pennie 1:a plats WT Långshyttan Nkl!

Vi har varit i Dalarna och tävlat på WT Pennie & jag, hon var jätteduktig! Vi startade lite knackigt men hämtade upp oss på de 4 nästa stationerna. Ruta 2 som vi startade på var en enkelmarkering mitt ute på ett fält med skogen bakom och hon kom fel i vind och sprang lite för långt så jag fick kalla tillbaks henne och blåsa stopp och närsök. Hon spikade 3 stationer och en som hon tog att litet varv innan hon hittade apporten. Poängen blev 19+12+20+20+18, totalt 89 poäng. Pennie blev även utvald till domarens val på ruta 4 där hon gjorde ett väldigt fint arbete. Så glad över denna fantastiska hund! Pennie vann Nkl WT i Långshyttan 14 juli 2018 och blev domarens val på ruta 4


Maya 3:e Vinnare på SGL's Novice prov!

Maya har startat SGL Novice prov i Strängnäs och vi lyckades hållas oss kvar i tävlingen till slutet, Maya gjorde 5 st kanonapporter och en apport som tyvärr var lite omständig vilket gjorde att vi inte hamnade högst upp på prispallen. Generellt var det väldigt svårt för hundarna att markera i det höga gräset men Maya var riktigt duktig och hade koll på allt som föll. Vi avslutade med en väldigt fin blind dirigering som hon spikade, så otroligt härlig känsla! Är jätteglad och nöjd med Mayas fina arbete.

Maya 3:e vinnare SGL Novice i Strängnäs 1 juli
Conover's Prinsessan Tuvstarr "Maya", vilken duktig markör hon är

Maya 3:e vinnare SGL Novice i Strängnäs 1 juli
Svår terräng att markera och styra sina hundar i... så högt gräs att hundarna nästan inte såg någonting


Maya 3:e Vinnare på JRK's Vinnarklassprov

Maya 3:e Vinnare med Utmärkelse Vinnarklassprov JRK
Maya var helt grym på JRK's Vinnarklassprov i Roslagen

Vi startade Jaktretrieverklubbens prov och hamnade som 3:e Vinnare med Utmärkelse - WOW säger jag bara! Maya kan man lita på (ibland iallafall!) Maya tränas nuförtiden väldigt sparsamt eftersom jag tycker att hon inte utvecklas så mycket längre och har då och då varit väldigt olydig och jag har inte riktigt vetat hur jag ska få ordning på det. Men lite då och då levererar hon med bravur, som idag! Hon börjar även bli lite till åren och jag inser att om hon ska hålla så måste jag träna henne smart med mer skonsam träning och mindre apporteringsträning.

Provet passade oss väldigt bra, mest markeringar och endast 1 dold dirigering. Är det något hon är bra på så är det att markera. Jag fick gå in och styra lite på några markeringar, det var väldigt svåra & långa markeringar och väldigt lite vittring (pga av vind och värmeförhållanden och högt gräs), undvek att blåsa stopp utan taktiken var att blåsa vändsignal och närsök i farten istället eftersom hon sällan stannar på platsen där jag blåser ändå och då blir det lite för mycket fram-och-tillbaks-hit-och-dit-inget-närsök. Hon fick in alla 7 apporter utan större problem, på eftermiddagen var det även en drive och lite vattenarbete - roligt! Maya Eye-wipade även en hund på en svår apport. Det är så roligt att se Maya så lyckligt som när hon får apportera!

Stort tack till JRK, provledning, funktionärer, domare och grattis till övriga pristagare! Ni som inte är medlemmar i Jaktretrieverklubben ännu, bli det! Det är så himla roliga prov och jaktliga upplägg, kan varmt rekommenderas.

Maya 3:e Vinnare med Utmärkelse Vinnarklassprov JRK
Maya har koll på allt som händer. Fotograf: Ida Filipsson

Maya 3:e Vinnare med Utmärkelse Vinnarklassprov JRK
Dirigerar till en apport. Fotograf: Ida Filipsson


Pennie 85 p på Unghundsderbyt 2018

Pennie 85 p på Unghundsderbyt 2018Pennie var superduktig på Unghundsderbyt

Är så himla nöjd och glad efter vi startade Unghundsderbyt i Småland! Pennie har så många bra och fina egenskaper, grunderna sitter så bra - jag tror denna hund kan gå hur långt som helst. Lite orutin som gjorde poängmissar, tex avståndsbedömningen på 2 stationer, hon sprang lite för kort och jobbade sig utåt istället för att springa hela vägen fram till nedslagsplatsen. I övrigt så är hon mycket lugn, perfekt fotgående, tyst, stadig och fokuserad - helt enkelt en fröjd att ha vid sidan. Vi tränar vidare på markeringsarbetet!

Poängen blev 19, 17, 17, 13, 19, vilket räckte till en 25:e plats av 200 hundar!

Vi hade förövrigt en jättetrevlig resa till Småland Pennie och jag, bodde så fint på Asa Herrgård, vaknade till fågelkvitter, solen som strålade över sjön och massor med pussar från Pennie, jag tycker så mycket om denna hunden.

Utsikten från vårat rum på Asa herrgård
Rum med utsikt


Maya har visat framtassarna

Maya har varit ute och tävlat och varit jätteduktig!

Den 6 maj var vi med på Swedish Gundog league Novice Stake i Nyköping och Maya var helt grym, vi jobbade som ett team på alla apporter och det var en fantastisk känsla! Maya fick ett Certificate of Merit (CoM).

Maya CoM, Swedish Gundog League, Nyköping 6 maj
Maya var lydig och samarbetade så fint med mig hela dagen

Den 15 april startade vi på WT på Kiplingeberg och Maya kom på 2:a plats i Ekl på 90 p, hon gjorde ett mycket bra arbete på alla stationer.


Neah är jaktchampion!

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
SE J(J)CH Sea-Croft Neah

Neah & jag fick chansen att göra det praktiska provet precis innan säsongen tog slut, vilken tur! Vi åkte till Halmstad på en stor godsjakt på fasaner. Många bra skyttar och mycket fågel i markerna, vi har aldrig varit på en sån bra fasanjakt tidigare så det var riktigt roligt. Det blev totalt 5 såter och hundarna fick jobba på ganska hårt, första såten var det markeringar på ca 100 meter som hundarna skulle hämta på lite olika platser. Neah var helt grym, lyssnade bra på pipan.Vi fick hämta ca 8 fåglar var jag och min parkamrat på denna såt, eftersök på varje såt. Neah fick hämta en blind, mycket svår apport på 200-250 m åt ett annat håll än där alla andra fasaner hade landat. Jag skickade henne mot området men hon drogs lite mot där hon hade sett fasanerna falla tidigare så jag fick blåsa stopp och skicka henne höger flera gånger och sedan ut 100 m till. Vilken känsla när hon lyssnade, tog mitt ut tecken och hittade den, den apporten gjorde nästan hela dagen! Utöver det så gick vi på ett eftersök där vi hade sett en skammad fasan gå ner ca 300 m bort, vi fick gå närmare och skicka på ett sök i området, Neah fick upp vittringen ganska omgående, följde efter löpan, stötte upp fasanen som flög/sprang så gott den kunde - och Neah efter! Neah fick tag på den och kom in och lämnade, det var riktigt häftigt eftersom hon haft lite svårt för att följa efter skammade fåglar så otroligt kul att se att det lossnat för henne! I övrigt skötte hon sig med bravur hela dagen, tyst och "lugn" (beror på hur man definierar lugn) lite ohörsam på inkallningen på de sista 2 såterna men inte så att hon gick ur hand men jag hade önskat lite mer distinkt lydnad, men det var svårt att styra för vi stod i tät buskage och hon hade svårt att se mig. Näsan var påslagen hela tiden och Neah är verkligen en viltfinnare av högsta klass vilket även domaren påpekade flera gånger. Detta provet var lite svårare än det praktiska provet med Maya, främst att det var lite längre avstånd på apporterna och längre passivitet mellan skyttet. Totalt fick vi hämta ca 30 apporter var under hela dagen.

Vilken fantastisk och minnesvärd dag, jag är så glad och stolt över detta, ett stort mål och en stor dröm! Det har varit en rolig och lärorik resa med Neah och när jag ser på det nu i efterhand är det mycket jag borde gjort annorlunda i träningen men det är svårt att veta. Nu ska vi satsa på A-prov, Jaktretriverklubbens och Swedish Gundog Leagues prov så får vi se hur långt vi kan gå där, men allt utöver detta är bara bonus!

Tack alla som har grattas oss på FB och messanger, det värmer massor!

Protokoll

Domare: B-G Landin

Typ av jakt samt väder
Klappjakt på fasaner. Temperatur runt noll grader, tunt lager snö på marken och svag till måttlig vind. Mulet med någon enstaka lätt snöby.

Terräng
Omväxlande terräng med öppna fält och tätningar.

Antal apporteringar ca. 
Drygt 30 st

Hundens uppträdande på pass
Lugn, uppmärksam och tyst.

Allmän följsamhet samt dirigerbarhet
Kan fås till anvisat område och är följsam.

Stadga för vilt. (Fallande och oskadat) 
Helt stadig inför allt vilt.

Markeringsförmåga 
Koncentrerad och uppmärksam med bra uppföljningar.

Viltfinnarförmåga.Sök, uppföljning av löpor osv.
Mycket bra viltfinnare och tar an löpor på ett fint sätt. Söker med fint intresse.

Arbetstempo
Välanpassat

Apportering av skadat och dött vilt
Apporterar snabbt och spontant allt vilt.

Dådkraft och uthållighet på land och vatten
Visar bra dådkraft och håller såväl mentalt som fysiskt för jakten.

Samarbete med andra hundar. Allmän hundtolerans 
Har ett okomplicerat förhållningssätt till andra hundar.

Sammanfattande kritik 
En labrodortik som är en mycket god viltfinnare och en effektiv jakthund. Visar genomgående prov på goda retrieveregenskaper och löser förelagda uppgifter på ett förtroendegivande sätt.


Träning med Pennie

Pennie är nu 9 mån och vi har jobbat med grundträning hela hösten, hon börjar bli riktigt duktig! Framförallt är hon så lugn och fin vid sidan, går fot i exakt rätt position hela tiden och tycker det är kul att söka! Fantastiskt härlig hund!


Pennie tränar fotgående

Pennie tränar linjetag

Pennie tränar inkallning med stopp & närsök