Senaste nytt

Neah är jaktchampion!

Sea-Croft Neah, Svensk Jaktprovschampion jan 2018
SE J(J)CH Sea-Croft Neah

Neah & jag fick chansen att göra det praktiska provet precis innan säsongen tog slut, vilken tur! Vi åkte till Halmstad på en stor godsjakt på fasaner. Många bra skyttar och mycket fågel i markerna, vi har aldrig varit på en sån bra fasanjakt tidigare så det var riktigt roligt. Det blev totalt 5 såter och hundarna fick jobba på ganska hårt, första såten var det markeringar på ca 100 meter som hundarna skulle hämta på lite olika platser. Neah var helt grym, lyssnade bra på pipan.Vi fick hämta ca 8 fåglar var jag och min parkamrat på denna såt, eftersök på varje såt. Neah fick hämta en blind, mycket svår apport på 200-250 m åt ett annat håll än där alla andra fasaner hade landat. Jag skickade henne mot området men hon drogs lite mot där hon hade sett fasanerna falla tidigare så jag fick blåsa stopp och skicka henne höger flera gånger och sedan ut 100 m till. Vilken känsla när hon lyssnade, tog mitt ut tecken och hittade den, den apporten gjorde nästan hela dagen! Utöver det så gick vi på ett eftersök där vi hade sett en skammad fasan gå ner ca 300 m bort, vi fick gå närmare och skicka på ett sök i området, Neah fick upp vittringen ganska omgående, följde efter löpan, stötte upp fasanen som flög/sprang så gott den kunde - och Neah efter! Neah fick tag på den och kom in och lämnade, det var riktigt häftigt eftersom hon haft lite svårt för att följa efter skammade fåglar så otroligt kul att se att det lossnat för henne! I övrigt skötte hon sig med bravur hela dagen, tyst och "lugn" (beror på hur man definierar lugn) lite ohörsam på inkallningen på de sista 2 såterna men inte så att hon gick ur hand men jag hade önskat lite mer distinkt lydnad, men det var svårt att styra för vi stod i tät buskage och hon hade svårt att se mig. Näsan var påslagen hela tiden och Neah är verkligen en viltfinnare av högsta klass vilket även domaren påpekade flera gånger. Detta provet var lite svårare än det praktiska provet med Maya, främst att det var lite längre avstånd på apporterna och längre passivitet mellan skyttet. Totalt fick vi hämta ca 30 apporter var under hela dagen.

Vilken fantastisk och minnesvärd dag, jag är så glad och stolt över detta, ett stort mål och en stor dröm! Det har varit en rolig och lärorik resa med Neah och när jag ser på det nu i efterhand är det mycket jag borde gjort annorlunda i träningen men det är svårt att veta. Nu ska vi satsa på A-prov, Jaktretriverklubbens och Swedish Gundog Leagues prov så får vi se hur långt vi kan gå där, men allt utöver detta är bara bonus!

Tack alla som har grattas oss på FB och messanger, det värmer massor!

Protokoll

Domare: B-G Landin

Typ av jakt samt väder
Klappjakt på fasaner. Temperatur runt noll grader, tunt lager snö på marken och svag till måttlig vind. Mulet med någon enstaka lätt snöby.

Terräng
Omväxlande terräng med öppna fält och tätningar.

Antal apporteringar ca. 
Drygt 30 st

Hundens uppträdande på pass
Lugn, uppmärksam och tyst.

Allmän följsamhet samt dirigerbarhet
Kan fås till anvisat område och är följsam.

Stadga för vilt. (Fallande och oskadat) 
Helt stadig inför allt vilt.

Markeringsförmåga 
Koncentrerad och uppmärksam med bra uppföljningar.

Viltfinnarförmåga.Sök, uppföljning av löpor osv.
Mycket bra viltfinnare och tar an löpor på ett fint sätt. Söker med fint intresse.

Arbetstempo
Välanpassat

Apportering av skadat och dött vilt
Apporterar snabbt och spontant allt vilt.

Dådkraft och uthållighet på land och vatten
Visar bra dådkraft och håller såväl mentalt som fysiskt för jakten.

Samarbete med andra hundar. Allmän hundtolerans 
Har ett okomplicerat förhållningssätt till andra hundar.

Sammanfattande kritik 
En labrodortik som är en mycket god viltfinnare och en effektiv jakthund. Visar genomgående prov på goda retrieveregenskaper och löser förelagda uppgifter på ett förtroendegivande sätt.