Senaste nytt

Maya 3:e Vinnare på JRK's Vinnarklassprov

Maya 3:e Vinnare med Utmärkelse Vinnarklassprov JRK
Maya var helt grym på JRK's Vinnarklassprov i Roslagen

Vi startade Jaktretrieverklubbens prov och hamnade som 3:e Vinnare med Utmärkelse - WOW säger jag bara! Maya kan man lita på (ibland iallafall!) Maya tränas nuförtiden väldigt sparsamt eftersom jag tycker att hon inte utvecklas så mycket längre och har då och då varit väldigt olydig och jag har inte riktigt vetat hur jag ska få ordning på det. Men lite då och då levererar hon med bravur, som idag! Hon börjar även bli lite till åren och jag inser att om hon ska hålla så måste jag träna henne smart med mer skonsam träning och mindre apporteringsträning.

Provet passade oss väldigt bra, mest markeringar och endast 1 dold dirigering. Är det något hon är bra på så är det att markera. Jag fick gå in och styra lite på några markeringar, det var väldigt svåra & långa markeringar och väldigt lite vittring (pga av vind och värmeförhållanden och högt gräs), undvek att blåsa stopp utan taktiken var att blåsa vändsignal och närsök i farten istället eftersom hon sällan stannar på platsen där jag blåser ändå och då blir det lite för mycket fram-och-tillbaks-hit-och-dit-inget-närsök. Hon fick in alla 7 apporter utan större problem, på eftermiddagen var det även en drive och lite vattenarbete - roligt! Maya Eye-wipade även en hund på en svår apport. Det är så roligt att se Maya så lyckligt som när hon får apportera!

Stort tack till JRK, provledning, funktionärer, domare och grattis till övriga pristagare! Ni som inte är medlemmar i Jaktretrieverklubben ännu, bli det! Det är så himla roliga prov och jaktliga upplägg, kan varmt rekommenderas.

Maya 3:e Vinnare med Utmärkelse Vinnarklassprov JRK
Maya har koll på allt som händer. Fotograf: Ida Filipsson

Maya 3:e Vinnare med Utmärkelse Vinnarklassprov JRK
Dirigerar till en apport. Fotograf: Ida Filipsson


Pennie 85 p på Unghundsderbyt 2018

Pennie 85 p på Unghundsderbyt 2018Pennie var superduktig på Unghundsderbyt

Är så himla nöjd och glad efter vi startade Unghundsderbyt i Småland! Pennie har så många bra och fina egenskaper, grunderna sitter så bra - jag tror denna hund kan gå hur långt som helst. Lite orutin som gjorde poängmissar, tex avståndsbedömningen på 2 stationer, hon sprang lite för kort och jobbade sig utåt istället för att springa hela vägen fram till nedslagsplatsen. I övrigt så är hon mycket lugn, perfekt fotgående, tyst, stadig och fokuserad - helt enkelt en fröjd att ha vid sidan. Vi tränar vidare på markeringsarbetet!

Poängen blev 19, 17, 17, 13, 19, vilket räckte till en 25:e plats av 200 hundar!

Vi hade förövrigt en jättetrevlig resa till Småland Pennie och jag, bodde så fint på Asa Herrgård, vaknade till fågelkvitter, solen som strålade över sjön och massor med pussar från Pennie, jag tycker så mycket om denna hunden.

Utsikten från vårat rum på Asa herrgård
Rum med utsikt


Maya har visat framtassarna

Maya har varit ute och tävlat och varit jätteduktig!

Den 6 maj var vi med på Swedish Gundog league Novice Stake i Nyköping och Maya var helt grym, vi jobbade som ett team på alla apporter och det var en fantastisk känsla! Maya fick ett Certificate of Merit (CoM).

Maya CoM, Swedish Gundog League, Nyköping 6 maj
Maya var lydig och samarbetade så fint med mig hela dagen

Den 15 april startade vi på WT på Kiplingeberg och Maya kom på 2:a plats i Ekl på 90 p, hon gjorde ett mycket bra arbete på alla stationer.


Neah är jaktchampion!

Sea-Croft Neah, Svensk Jaktprovschampion jan 2018
SE J(J)CH Sea-Croft Neah

Neah & jag fick chansen att göra det praktiska provet precis innan säsongen tog slut, vilken tur! Vi åkte till Halmstad på en stor godsjakt på fasaner. Många bra skyttar och mycket fågel i markerna, vi har aldrig varit på en sån bra fasanjakt tidigare så det var riktigt roligt. Det blev totalt 5 såter och hundarna fick jobba på ganska hårt, första såten var det markeringar på ca 100 meter som hundarna skulle hämta på lite olika platser. Neah var helt grym, lyssnade bra på pipan.Vi fick hämta ca 8 fåglar var jag och min parkamrat på denna såt, eftersök på varje såt. Neah fick hämta en blind, mycket svår apport på 200-250 m åt ett annat håll än där alla andra fasaner hade landat. Jag skickade henne mot området men hon drogs lite mot där hon hade sett fasanerna falla tidigare så jag fick blåsa stopp och skicka henne höger flera gånger och sedan ut 100 m till. Vilken känsla när hon lyssnade, tog mitt ut tecken och hittade den, den apporten gjorde nästan hela dagen! Utöver det så gick vi på ett eftersök där vi hade sett en skammad fasan gå ner ca 300 m bort, vi fick gå närmare och skicka på ett sök i området, Neah fick upp vittringen ganska omgående, följde efter löpan, stötte upp fasanen som flög/sprang så gott den kunde - och Neah efter! Neah fick tag på den och kom in och lämnade, det var riktigt häftigt eftersom hon haft lite svårt för att följa efter skammade fåglar så otroligt kul att se att det lossnat för henne! I övrigt skötte hon sig med bravur hela dagen, tyst och "lugn" (beror på hur man definierar lugn) lite ohörsam på inkallningen på de sista 2 såterna men inte så att hon gick ur hand men jag hade önskat lite mer distinkt lydnad, men det var svårt att styra för vi stod i tät buskage och hon hade svårt att se mig. Näsan var påslagen hela tiden och Neah är verkligen en viltfinnare av högsta klass vilket även domaren påpekade flera gånger. Detta provet var lite svårare än det praktiska provet med Maya, främst att det var lite längre avstånd på apporterna och längre passivitet mellan skyttet. Totalt fick vi hämta ca 30 apporter var under hela dagen.

Vilken fantastisk och minnesvärd dag, jag är så glad och stolt över detta, ett stort mål och en stor dröm! Det har varit en rolig och lärorik resa med Neah och när jag ser på det nu i efterhand är det mycket jag borde gjort annorlunda i träningen men det är svårt att veta. Nu ska vi satsa på A-prov, Jaktretriverklubbens och Swedish Gundog Leagues prov så får vi se hur långt vi kan gå där, men allt utöver detta är bara bonus!

Tack alla som har grattas oss på FB och messanger, det värmer massor!

Protokoll

Domare: B-G Landin

Typ av jakt samt väder
Klappjakt på fasaner. Temperatur runt noll grader, tunt lager snö på marken och svag till måttlig vind. Mulet med någon enstaka lätt snöby.

Terräng
Omväxlande terräng med öppna fält och tätningar.

Antal apporteringar ca. 
Drygt 30 st

Hundens uppträdande på pass
Lugn, uppmärksam och tyst.

Allmän följsamhet samt dirigerbarhet
Kan fås till anvisat område och är följsam.

Stadga för vilt. (Fallande och oskadat) 
Helt stadig inför allt vilt.

Markeringsförmåga 
Koncentrerad och uppmärksam med bra uppföljningar.

Viltfinnarförmåga.Sök, uppföljning av löpor osv.
Mycket bra viltfinnare och tar an löpor på ett fint sätt. Söker med fint intresse.

Arbetstempo
Välanpassat

Apportering av skadat och dött vilt
Apporterar snabbt och spontant allt vilt.

Dådkraft och uthållighet på land och vatten
Visar bra dådkraft och håller såväl mentalt som fysiskt för jakten.

Samarbete med andra hundar. Allmän hundtolerans 
Har ett okomplicerat förhållningssätt till andra hundar.

Sammanfattande kritik 
En labrodortik som är en mycket god viltfinnare och en effektiv jakthund. Visar genomgående prov på goda retrieveregenskaper och löser förelagda uppgifter på ett förtroendegivande sätt.


Träning med Pennie

Pennie är nu 9 mån och vi har jobbat med grundträning hela hösten, hon börjar bli riktigt duktig! Framförallt är hon så lugn och fin vid sidan, går fot i exakt rätt position hela tiden och tycker det är kul att söka! Fantastiskt härlig hund!


Pennie tränar fotgående

Pennie tränar linjetag

Pennie tränar inkallning med stopp & närsök

Året som gått 2017

Året 2017 har varit både jättebra och jättedåligt och allt däremellan när det gäller hundarna!

Neah är den som har gett mig glädje och inspiration i träningen och presterat över förväntan i år, bättre än de satta målen och egentligen bättre än vad jag någonsin trodde hon skulle klara, så det har ju varit helt fantastiskt roligt! Neah är dessutom en superhärlig hund i vardagen, alert, glad, trogen, lyhörd, lydig... hon har blivit min bästa kompis i alla lägen, vi har sprungit och simmat väldigt mycket i år och hennes fysiska kapacitet är bara helt otrolig. Neah har dessutom blivit mycket mer självsäker när det gäller att apportera varmvilt, från att inte ha velat apportera alls förra året så tar hon nu fåglar som är mer levande än döda, vilka resa hon har gjort alltså! Tyvärr fick hon livmoderinflammation i aug och var borta från träning och tävling fram till början av november. Det kändes förstås mycket tungt eftersom vi missade det praktiska provet, men Neah visade var skåpet skulle stå när vi startade på KKL och fick ett solklart 1:a pris.

Neah 1:a pris Ekl B-prov, Höga Kusten, 28 juli 2017
Neah 1:a pris EKL Höga Kusten juli 2017

Neahs resultat 2017:
3x1:a pris EKL B-prov
1:a pris KKL
Godkänt apporteringsprov JRK
Utmärkelse Öppenklass JRK
79 p, EKL C-prov

Neahs mål 2018:
Godkänt Praktiskt prov och jaktchampionat
Pris på A-prov
Utmärkelse Vinnarklass dummie JRK
Utmärkelse Öppenklass Markprov JRK
Över 80 p EKL C-prov

Detta läste jag på facebook och jag kände när jag läste det att det var så klockrent för Neah, detta är hennes framgångsrecept!  

1. Var ödmjuk inför hundens naturliga förmåga så att du inte tränar efter dina egna förhoppningar utan efter vad hunden är kapabel till.
2. Låt allting ta tid, var noggrann med alla moment/grunder i träningen. Små detaljer gör stor skillnad (på gott o ont).
3. Skapa en hund med massor av självförtroende, som kommer in "på banan" och känner sig som en superhjälte. Var väl förberedd, ha ordning på grejorna och få hunden att tro att den är lite bättre än vad den är ...

Maya har underpresterat rejält i år, hon är ju en mycket talangfull hund, mycket väl genomtränad, om hon bara skulle göra allt lika bra på tävling som på träning så skulle hon kunna gå hur långst som helst. Tyvärr har Maya aldrig kommit upp i den nivå på tävling som hon egentligen är tränad för, trots det har hon lyckats bli jaktchampion! Troligtvis beror det på felaktig träning av mig när hon var ung i kombination att hon går igång så enormt mycket på skott. Så A-prov med Maya är bara att glömma... tyvärr. Vi testade förra året och vi testade även i år och med samma resultat. Superladdad hund, som bara springer, inte stannar på stopp och inte söker, Maya tycker att hon kan bäst själv! Så nu har jag efter mycket funderande bestämt mig för att inte tävla Maya mer på varmviltsprov utan satsa på Neah och Pennie istället. Det känns förstås tråkigt eftersom Maya bara är 7 år men jag har ingen lust att lägga ner mer träningstimmar på henne om det ändå inte funkar på tävling. Maya är en grym B-provshund då det stora fria söket och markeringar på land och vatten är hennes paradgrenar. "Tyvärr" är vi redan klara med B-proven. Men hon får apportera och starta på C-prov för skojs skull och på jakter och hålla igång ändå. Maya var ur träning mellan april och juni i år pga av hälta och juvertumör/kastrering.

Jag får tänka på de tävlingar & prov som har gått bra tidigare och även i år, vi hade en mycket bra dag när vi startade på JRK Apporteringsprov och Öppenklassprov där Maya var helt grym och satte inte en tass fel på hela dagen och blev provets bästa hund! (Även om nivån var långt under det hon kan så hade vi en bra känsla den dagen som är rolig att minnas).

Jag kan själv!
Maya kan bäst själv!

Kajsa & Maya
Kajsa & Maya på C-prov, vi har precis nollat en station... Maya var olydig men är glad ändå!

Mayas resultat 2017:
Godkänt apporteringsprov JRK
Utmärkelse Öppenklass JRK & provets bästa hund
2:a placering Kennelmästerskap Conover's

Lilly
fick ju tyvärr flytta under våren och det var enormt jobbigt. Även om jag kände att det var rätt att omplacera henne så funderar jag ändå på mitt beslut ibland. Hon hade så fina grunder och massor av bra egenskaper som man bara drömmer om att få hos en hund. Det enda som saknades var motorn, drivet och lite mer jäklaranamma. Vi hittade en jättebra familj till Lilly och de trivs så himla bra ihop så jag måste intala mig att jag har gjort rätt. Vi saknar Lilly jättemycket förstås men vi får så härliga uppdateringar om att allt går så bra och det är väldigt roligt.

lilly74
Vår älskade Lilly flyttade i mars 2017

Pennie hämtade vi i juni när hon var 9 veckor och sommaren var väldigt rolig (men också lite jobbig med en valp i huset). Pennie fungerar väldigt bra i flocken även om Maya fortfarande tycker att hon är lite jobbig, men Neah & Pennie är bästisar. Jag älskar att träna unga hundar och jag känner att jag har blivit riktigt bra på det också. Nu när hon är ca 8 mån tycker jag att jag har fått till lika bra grunder som med Lilly och det känns jättebra. Pennie känns lagom i allt hon gör, lagom mycket driv, fantastiskt fotgående, bra fokus, söker bra, bra markör etc. Vi jobbar lugnt och metodiskt oss framåt och hoppas att vi kan starta Nkl till sommaren.

Pennie 11 veckor
Pennie är vårt nya framtidshopp

Nu vill jag önska alla som jag känner en riktigt God Jul & Gott Nytt År! Jag vill tacka alla som på något sätt bidragit till Neahs fina utveckling detta år, framför allt mina underbara träningskompisar. Med förhoppning om att alla hundarna får vara friska nu och håll gärna en tumme för Neah att hon klarar det praktiska provet, det är min stora dröm inför nästa år!

Neah & Maya simtränar efter kajaken
Neah & Maya har simmat efter kajaken

Vattenapportering i Dalarna sommar 2017Vattenapportering i Dalarna med underbara vänner

Nu ser vi fram emot 2018 och en sommar fylld med simträning i Walloxen och vattenapportering i Dalarna, extra mycket löpträning för matte och många glada stunder tillsammans med hundarna och hundvänner!

KRAM till er alla därute!


Neah 1:a pris på KKL!

Neah 1:a pris KKL, 4 nov 2017
Neah satte inte en tass fel på hela provet

Vilken tur att det dök upp ett KKL som vi kunde anmäla oss till såhär sent på säsongen! Neah hade inte fått den träningen på varmvilt som jag hade planerat under hösten pga sjukdom men de två jakter som vi var med på under veckan skötte hon sig så otroligt bra på så jag kände att jag bara måste starta när chansen finns.

Dagens prov var en stor godsjakt med många duktiga skyttar och det föll väldigt mycket fågel. Vi var tre ekipage som startade, det var mest direktmarkeringar som hundarna fick hämta, inte alls svåra utan mellan 20-50 m. Det var stadgan, att det sköts och föll massor med fågel åt alla håll och kanter, att se andra hundar jobba och inte hämta som gjorde detta prov mycket tufft. Det landade en fågel 2 m framför oss och Neah visade att hon var mycket stadig vid sidan. Neah hämtade in alla sina apporter helt fläckfritt, hon eye wipade även de andra två hundarna på en dold dirigering. Dessutom så skulle man skicka mot en folksamling med hundar och skyttar, det hade aldrig Neah klarat för 1 år sedan. Hon är en fröjd att träna och tävla nuförtiden eftersom hon har blivit mycket tuffare och tar för sig mycket mer men har bibehållit sitt fina samarbete och lyhördhet på pipan. Är så otroligt nöjd och glad för detta eftersom det innebär att vi nu kan starta på A-prov nästa år!


Upp och ner i höst

Pennie 6 mån
Pennie 6 mån

Pennie, Neah & Maya okt 2017
Pennie, Neah & Maya

Neah fasanjakt okt 2017
Neah på fasanjakt okt 2017

Neah fasanjakt okt 2017Neah på fasanjakt okt 2017

Maya rapphönsjakt okt 2017
Maya på rapphönsjakt okt 2017

Hösten har varit både upp och ner för oss pga av att Neah blev sjuk i livmoderinflammation i slutet av augusti, vi hade mycket planer men fick ställa in nästan allt. 4 träningsjakter var inplanerade med Neah (varav två jag kunde avboka) och som tur var har man ju en extrahund att köra så Maya fick hoppa in som reserv vilket hon inte hade något emot. Maya har även startat A-prov och Markprov Öppen klass vilket tyvärr resulterade i en mycket taggad, springig och olydig Maya. Så nu är det slut på varmviltsprov för Mayas del, hon kan numera titulera sig jakthund istället. Jag kommer att satsa på Neah istället och hoppas att det går lite bättre! Nu hoppas vi på lite framgångar kommande period och att vi får fortsätta vara med på jakter, det är ju så himla kul!

Tänker tillbaks på en fantastisk sommar med B-provsstarter med Neah (3x 1:a pris Ekl!) som jag känner mig oerhört glad över fortfarande, givande vattenträningar i Dalarna och mycket simträning och löpning. Längar redan till nästa sommar! Högsta drömmen nu är ju att Neah klarar det Praktiska provet och kanske går till pris på A-prov, det vore ju superhäftigt! Men jag vet hur svårt det är... håll tummarna för oss!

Sommar 2017
Simträning i Walloxen efter kajaken

Sommar 2017
Neah är världens bästa träningskompis


Maya 2:a på Kennelmästerskapet 2017

Maya 2:a på Kennelmästerskapet 2017 med 83 p

Jag är jättenöjd med Mayas arbete på Conover's Kennelmästerskap, hon gjorde ett bra jobb på alla stationer och var mycket lydig, härlig känsla! Vi skrapade ihop 83p i Mästarklass och en 2:a plats. Vi säger ett stort grattis till Mayas brorsa Ville med förare Svante Ekström som tog hem Mästartiteln för tredje gången och även fick ett 1:a pris med Cert för några veckor sedan på A-prov. Nu håller vi tummarna för att de vinner RM också! Tack Reine och Marie för en jättetrevlig dag!

Neahs tredje 1:a pris Ekl B-prov!

Neah juli 2017
Neah hämtade hem sista ettan i Ekl i Luleå

I helgen startade vi på B-prov i Luleå och Neah fixade ännu ett 1:a pris och därmed det sista! Det var ett svårt och tufft prov och jag är så himla nöjd med hennes arbete hela provet igenom. Terrängen var kalhygge för landarbetet, vass och myr för söket och en damm med högt gräs för vattenarbetet. Det var väldigt långt att åka så skönt att vi fick utdelning. Men jag ville så gärna få in en etta till innan hennes löp och nu när hon är i sådan superfin form! Jag tycker att den sammafattande kritiken från detta prov speglar Neahs kvaliteér väldigt bra. Känner mig så otroligt glad och stolt över min fantastiska Neah!

Domare: Anders Hallgren

Skriftlig kritik
Samarbetsvilja: Visar bra samarbetsvilja vid såväl förflyttning som i arbete.
Sökarbete: Söker motiverat av anvisat område, vilket ger stor effektivitet i sökarbetet.
Fart: Välanpassad.
Uthållighet: Håller utmärkt.
Näsa: Används mycket väl.
Dirigerbarhet: Tar villigt förarens instruktioner och utför arbetet på ett effektivt sätt.
Markeringsförmåga: Koncentrerad med utmärkta minnesbilder och effektiv uppföljning både på land och vatten.
Skottreaktion: Ivrigt uppmärksam.
Stadga: Fast, lugn och tyst.
Apporteringslust: Spontan med snabba, raka inleveranser.
Apportgrepp: Mjukt, korrekt grepp med skolade avlämningar.
Simteknik: Utmärkt.
Vattenarbete: Arbetar med stor passion i vatten.
Hundtolerans: Stör ej, störs ej.
Sammanfattande kritik: En tik som genomför dagens prövning i ett trevligt samarbete med sin förare. Är en utmärkt apportfinnare och visar en utmärkt balans mellan självständighet och samarbete.

1:a pristagarna Ekl, Luleå 5 aug 2017

1:a pristagarna Ekl, Luleå 5 aug. Foto: Stig Holmfrid

Luleå aug 2017
Svår provmark i Luleå

Luleå aug 2017
Rastning i norrlands vackra skogar

Luleå aug 2017
Neahs hejarklack på resan i vår mysiga campingstuga i Piteå

Luleå aug 2017
Tänk om vi hade så här fina skogar hemma....

Vattenträning Sandviken aug 2017
Vattenträning i Sandviken på väg upp till Luleå