Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Doggie-zen, en effektiv och positiv träningsmetod

2011-03-23 20:29

Idag var jag på första träffen på jakt/apporteringskursen för Eva Thorén Söderström, vilken duktig intstruktör!! Jag har fått konkreta tips på hur jag ska grundträna inför apporteringsträningen.

 • Doggie-zen, stadga-träning
 • Handtarget, för fina avlämningar

Eva betonade hur viktigt det är att jobba utifrån utgångspositionen, att hunden alltid sitter stilla vid sidan tills annat sägs. Med Doggie-zen träning kan man på ett positivt sätt se till att hunden "fryser" och inväntar direktiv från sin tränare. Med en valp kan man starta med att sitta på golvet med en godis i handen som man rör fram och tillbaks, när valpen gör försök att ta godiset stänger man handen. När valpen visar på att stanna upp i sina rörelser så får den godisen. Man belönar alltså passiviteten och uppstannandet, det lönar sig att "hålla i sig". Sedan kan man byta ut godiset mot en boll/dummie. Man ökar svårigheten hela tiden och tillslut kan man få valpen att sitta stilla och man tar ett steg ifrån den, följer den med så går man tillbaks. Man behöver inte säga någonting, men en klicker är bra i inlärningsfasen.

Den andra övningen var att träna in att hunden nuddar med nosen i handen, för varje putt i handen så belönar man. I början jobbar man nära och sedan kan man öka avståndet och byta ut godiset till föremål som små dummies och bollar som hunden kommer in med och ska nudda handen, det blir fina avlämningar, stilpoäng vid inkallning och en hund som kommer in snabbt utan att man behöver säga ett ord!

Eva betonade att gå långsamt fram i träningen, sluta prata med hunden och tajma rätt.


Träningsgrupp i lydnad

2011-03-22 20:22

Idag var det dags för andra omgången av vår trevliga gruppträning som vi kör varannan tisdag. Och idag gick det rikigt bra, Ina var pigg och ville leka samtidigt som hon var fullt fokuserad på mig trots störningar - jätteroligt! Läs Inas träningsdagbok.


Maya 5 veckor

2011-03-20 19:12

Idag var vi och hälsade på valparna i Valbo, de är helt bedårande söta och mysiga. Valparna fick komma ut i solskenet och springa runt lite på gården, det tyckte dom var kul. Vi har även bestämt namn på valpen nu. Se bilder.


Lydnadsträning på klubben i vintervårsolen

2011-03-19 16:26

Idag tränade vi hopp över hinder, inkallande med ställande, framåtsändande, läggande under gång samt fritt följ.  Generellt var Ina väldigt låg idag, ville inte leka och såg allmännt loj ut, det är synd att det inte är mer fart i henne som jag vet att det kan vara. 

Ina har alltid varit en väldigt pigg, snabb och lekfull hund, men efter sista löpet har hon inte hämtat sig och det bekymrar mig lite att hon kanske kommer fortsätta att vara lite slö och omotiverad för träning. Jag vet att hon kan alla moment bra, men att hon ska utföra dem på tävling utan köttbullar - det är en riktig utmaning! Läs Inas träningsdagbok.


Lydnadshelg med Monica Henriksson 11-13 mars

2011-03-12 19:50

Det blev en riktigt givande helg med den oerhört duktiga hundinstruktören Monica Henriksson. Monica kan förklara på ett tydligt, pedagogiskt och roligt sätt och tyngdpunkten ligger i att anpassa träningen för varje individ och se till vilken mentalitet hunden har och vilken aktivitetsnivå hunden ligger på.

Mina noteringar från helgen:

 • Föraren måste anpassa sig efter vilken hund hon/han har, ej tvärtom.
 • Viktigt att kunna leka bra med sin hund samt att föraren ska kunna avsluta leken på kommando. Lek mycket på olika sätt! Gör samma ljud innan varje lek som triggar igång hunden att leka.
 • Få hunden i rätt aktivitetsnivå, ej för uppspelt eller för loj.
 • Se till att vardagslydnaden fungerar, ha roligt på promenaderna med din hund!
 • Låt ej hunden träna jaktlek med andra hundar, det triggar jakt ännu mer.
 • "Bra fortsätt jobba".
 • Använd ett slutord efter varje träningsmoment.
 • Korrigeringar ska ej användas på unga hundar.
 • Korrigeringar ska anpassas för varje individ.
 • Upprepa inte kommando-ord.
 • Hundar som är får låga i aktivitet kan man höja aktivitetsnivån genom shaping/operant träning.
 • Hunden måste få tid att "landa" efter varje moment. Vänta gärna lite längre.
 • På tränade hundar som kan moment, öka kraven, korrigera på för hunden ett lämpligt sätt om den gör fel och beröm massor när den gör rätt.
 • Bli aldrig arg, var positiv och glad.
 • Ordning i klassen, hunden får inte titta runt, springa och hälsa på andra hundar, lägga sig etc om jag inte säger det. Var konsekvent och tajma rätt.
 • Öka kraven sakta, förläng tiden mellan belöningarna långsamt.
 • Träna apportering tex genom att hunden får komma in med apportbocken och mysa i mattes famn och beröm massor. Försök inte att ta föremålet.
 • Träna apportering tex med medhjälpare som går iväg med hunden och föremålet, locka på hunden när den tar föremålet och du får upp farten.
 • Träna apportering genom att kasta ett likadant föremål bakåt, kastet ska ske när hunden har vänt emot mig och tagit ett steg, även detta för att få upp farten.
 • Hunden måste alltid sitta stilla och vänta innan den får springa och hämta föremålet.
 • Öka störningar succesivt, se alltid till att hunden lyckas. Starta lite längre ifrån störningen, jobba för att hunden ska hålla kontakten med dig. Avsluta när det går bra. Gå längre ifrån störningen igen och jobba dig mot störningen, etc etc.
 • Hundar med låg aktivitet, tex Golden Retriever behöver man våga öka kraven för de klarar mer än de låtsas.
 • En hund som går för långt fram i fria följet, belöna bakåt/utåt.
 • Träna in osynliga dubbelkommandon så hunden får chansen att klara av momenten snabbt, den behöver lite tid att tänka.

Valp 4 veckor idag

2011-03-10 19:10

Egentligen skulle vi inte åka och titta på valpen från Kennel Conover's förrän den 20 mars, men jag är så himla nyfiken att jag bara måste åka förbi en sväng och säga hej imorgon fredag. Se bilder.


Dags för schamponering

2011-03-10 18:59

Att bli schamponerade är inte Ella och Inas största hobby, men dom är duktiga och står stilla iallafall. Såhär ledsen kan man se ut när man blir tvingad till rengöring... Se bild.


Träningsgrupp i lydnad

2011-03-08 20:31

Nu har vi kommit igång med träningsgruppen i lydnad och det känns jättekul och inspirerande! Idag var det Christine med labradoren Dimma, Lotta med labradoren Bruno och Lagotton Donna med sin matte. Vi kör igen tisdagen den 22 mars kl. 18.00.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo