Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Retrieverlydnadskurs 5 dagar med Eva Bodfäldt

2011-07-30 06:59

Kursen var precis så bra som jag trodde fast otroligt mycket bättre!! Jag kan varmt rekomendera att gå kurs för Eva. För Maya och mig var det helt rätt i tiden som vi fick hjälp med den fortsatta träningen, nu känner jag att vi kan gå vidare i träningen med mycket mer kunskap i bagaget. Jag inser att jag har tränat på tok för lätt hela tiden, min inställning har varit att hunden alltid ska lyckas, men då är det också svårt att utvecklas.

En sammanfattning av kursen som jag känner är viktig i vår träning:

 • Lägg på störningsträning tidigt, klarar hunden 2 ggr av samma övning, gör övningen svårare. Störning kan vara en apport, matskål, en person etc.
 • Träna i nya miljöer och terräng hela tiden för att generealisera kunskapen. Låt inte kunskapen bli platsberoende.
 • Se varje fel som blir som en lärdom, inte som ett misslyckande, fundera ut vad du ska ändra för att hunden ska lyckas.
 • Ladda visselsignalerna genom att erbjuda arbete när hunden gör rätt.
 • Om du har en badtokug hund, träna mycket andra övningar vid vattnet och ge badet som belöning.
 • Träna mycket med matskålar istället för att kasta föremål som hunden går upp i varv på, byt ut matskålarna då och då mot ett föremål. Till slut ska alla matskålar bytas ut mot dummies eller vilt.
 • Träna när hunden ska ha mat, hunden måste prestera för att få maten. Dvs man laddar visselsignalen med träning och sedan är det varsågod till matskålen.
 • Träna handtarget för att hunden ska lära sig avlämningar, öka på längden på handtarget så att den kan hålla kvar i flera sekunder tills du sagt varsågod till matskålen.
 • Variera synliga matskålar på långt håll och osynliga på kort håll.
 • Träna handtecken hemma framför spegeln, var tydlig i dina signaler till hunden. Hunden ska kunna uppfatta dina signaler på långt avstånd.
 • Videofilma när du tränar så kan du se själv vad du kan förbättra.
 • Lek mycket med hunden, det får inte bli för mycket ordning och reda.
 • Hundar är mycket mottagliga för våra känslor, undvik att träna hund om du känner att du blir irriterad, arg eller besviken.
 • Vissla aldrig i pipan 2 ggr.
 • Utveckla träningen hela tiden och tänk själv.

Miljöträning, momentträning, tävlingsträning...

2011-07-21 18:36

Anledningen till att jag inte skrivit på ett tag är för att vi har varit så upptagna med att träna - och tänka. Man får nämligen inte glömma bort att planera och fundera mellan träningspassen.

Jag tycker det mesta med hundträning är riktigt kul, men en sak drar jag mig för, och det är att behöva åka ner på stan och miljöträna hundarna. Idag tog jag mig dock i kragen och tog med Maya och Ina till Uppsala city och promenerade på gågatan fram och tillbaks. Ina har heller aldrig förstått varför man ska ner på stan och bråka för, när man kan springa i skogen där det är lugnt och skönt. Det gick iallafall väldigt bra för Maya, hon verkar inte ha några av de problemen som Ina och jag lider av.

Senaste tidens träning har gått väldigt bra, både med Maya och Ina. Ina är anmäld till ytterligare två lydnadstävlingar, så nu hoppas vi på ett LP2 under hösten. Det är roligt med hundar hur de kan ett moment när som helst och var som helst hur länge som helst, och så helt plötsligt en dag så har de glömt bort det! Och så får man gå tillbaks ett eller två steg och träna lite till. Ina har alltid varit så himla duktig på läggande under gång och inkallande med ställande men för några veckor sedan så kopplade de hjärncellerna ur och hon hade ingen aning om vad jag ville att hon ska göra. Ja det är verkligen en utmaning att träna hund! Nu börjar vi få ordning på de momenten igen så det är bara att hålla tummarna att hon kommer ihåg dem på tävling också.

Det jag funderar på med Maya är varför jag inte har skaffat en jaktlabrador tidigare!! Hon är ju bara helt fantastisk. Allt är så lätt med henne. Vi har tränat mycket uppletande och spår och så har vi spenderat ganska mycket tid på klubben och tränat på ingångar, fot, ligg, sitt stanna kvar och apporteringsövningar. Det enda som man skulle kunna anmärka på är att hon är lite lös i munnen och ibland tappar hon apporterna när hon är på väg in. Vi tränar att hon ska hålla fast föremålen hårt och få ett bättre grepp så jag hoppas att den träningen ger resultat. Nu behöver vi bara träna mer i olika miljöer så att Maya vänjer sig med olika platser.

Det bästa av allt just nu måste iallafall vara vår roliga och trevliga träningsgrupp som ska tävlingsträna 1 gång i veckan på tre olika klubbar med roterande schema. Precis vad vi har saknat och behöver! För det är en sak att träna in moment, men en helt annan att klara momenten under tävlingsliknande förhållanden.

Vi har ju även hunnit med att vara i stugan på västkusten en vecka, det blev både midsommarfirande, räkfrossa, sol & avkoppling samt lite sightseeing och promenader med vovvarna i Hamburgsund, Fjällbacka, Grebbestad och Strömstad. Lite "gratis" miljöträning med andra ord. Se bild.

Nu ser vi fram emot måndag då vi ska till Eva Bodfäldt på retrieverkurs en hel vecka, jag återkommer med en rapport om hur bra det var, för det tror jag att det kommer bli!

Idag var Maya och simmade, hon var jätteduktig, fast hon blev lite uppe i varv så det var svårt att sitta stilla.

Maya 5 mån, juli 2011


Maya - en liten stjärna och naturbegåvning

2011-07-03 21:58

Maya har hittills överträffat alla mina förväntningar, alla de egenskaper som jag sökte i en hund har hon och mer därtill. Jag tror att hon kan gå riktigt långt. Men jag måste också komma ihåg att det kommer troligtvis perioder då det kommer gå sämre i träningen, men av erfarenhet så vet jag att dessa "problemperioder" brukar gå över och allt som man tränat mycket på faller såsmåningom på plats.

Fredagskvällen spenderade vi med att lägga 2 personspår på ca 100 steg rakt in i skogen. Maya har börjat förstå vad det är hon ska göra och det är jättebra. Sedan åkte vi till klubben och tränade lite "det vanliga". Det blir ungefär samma övningar hela tiden nu men bara lite högre svårighetsgrad. Vi tränar på "sitt", "ligg", ingångar, kontakt vid sidan, fotgående, sitt stanna kvar, sitt stanna kvar med kast av leksaker runt om henne, dirigeringar till höger och vänster, "ut", avlämningar, apport etc. Det roligaste med Maya är att hon är väldigt fokuserad på mig och inte på andra hundar eller människor så det går bra att träna med henne utan koppel. Vi passade även på att titta på Mayas pappa Nicke som tränade med duktiga Sandra som vi kan lära oss mycket av.

Lördagmorgonen hade vi träningsträff på klubben med Christine och Dimma vilket alltid är väldigt roligt. Bruksgänget var där och tränade så väldigt mycket störningar för Maya vilket var bra. Maya fick gå ett spår till och sedan blev det lite kortare träningssessioner för hennes del. Jag körde fritt följ med Ina och dessvärre har hon blivit lite "låg" igen. Maya fick agera som statist och efter lite svartsjukedrama var Ina på gång igen. Så det ser bra ut inför tävlingen på lördag, hoppas bara det håller, hon är lite upp och ner i formen kan man säga.

Söndag kväll var en riktig höjdarkväll ur hundträningsperspektiv. Jag gick ett släpspår med ett kaninskinn runt en dummie utan att Maya fick se att jag gömde något. Vi har tränat ganska mycket sök av godis och ben inomhus samt att jag har gömt matskålen i skogen bakom huset så hon visste direkt vad det handlade om. Det var kul att se att hon jobbade på bra, hon gav inte upp utan fortsatte att leta fastän hon inte hittade den direkt. Sedan kom hon in snabbt till mig och lämnade av snyggt! Då blir man bara så glad som hundförare! Sedan blev det 2 markeringar med en skata som har legat i frysen ett tag som tyckte det var dags att få komma ut och göra lite nytta. Jag har inte tränat med vilt tidigare så jag var lite spänd på hur det skulle gå... men det var inga problem, hon sprang ut snabbt, hämtade och lämnade av till mig, hur duktig som helst. Nu behöver jag handla lite fler olika fågelsorter samt en kanin och träna med.

Maya 5 mån

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo