Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Maya hämtar dummies i full karriär

2011-09-30 19:42


Lydnadshelg med Monica Henriksson 17-18 sept

2011-09-22 19:35

Helgen var mycket lärorik och givande som alla Monicas kurser är, liten sammanfattning från helgen:

 • Träna in ett bra belöningssystem, "Fot", "Bra", "Klick" och hunden får ta godiset ut handen. Mata ej hunden framifrån med godis. Utöka tiden mellan "Bra" och "Klick".
 • När hunden kan gå 30 m rakt fram med perfekt position och kontakt kan man lägga på svängar. Träna position/svängar/backa separat. Träna på att gå rakt fram och gör några m i sidled till höger för att få hunden att gå rakt i kroppen men snedda över med benen, skänkelvikning på hästspråk. Belöna när engagemanget är på topp och innan hunden har tröttnat.
 • Träna "plankan" för att lära hunden bakdelskontroll. Lägg ut ett koppel eller plankor, ha hunden framför dig, se till att den kan stå stilla framför dig och när du flyttar dig i sidled ska hunden följa med så rak i kroppen som möjligt. Varva detta med övningen att stå på en låda och röra bakdelen runt ett steg i taget och stadga emellan.
 • Träna framför spegel, filma och ta hjälp av träningskompisar för att analysera det fria följet.
 • Har man små hundar kan man niga ner och belöna lite bakom.
 • I början kan man titta på hunden vid det fria följet för att se var hunden är och om den gör rätt, när du är säker på att den går där den ska kan man höja blicken.
 • Träna 8 volter, ta ett par högervarv med långa snabba steg så att hunden får jobba hårt för att hänga med, räta upp och sakta av, vänd lite långsamt åt vänstervarvet, när hunden vinklar in med bakdelen mot dig, belöna!
 • Tänk på hur du går i det fria följet, har man en lat hund kan man gå med korta snabba steg, har man en het hund kan man ta långa, tunga steg.
 • När man tränar i träninsggrupp, berätta för träningskompisarna vad dina kriterier är för att det ska vara rätt, vilken position hunden ska ha etc. Så att du får ut så mycket som möjligt av träningsgruppen.
 • Lek in ligg för att få snabba lägganden.
 • Blanda inte skiften på fjärrdirigering, ett skifte (tex sitt/ligg) måste hunden kunna innan man går vidare och tränar nästa skifte (tex ligg/stå).
 • Läggande/sättande/ställande under gång ska kommandor komma när man sätter i vänsterbenet. Stanna kvar vid hunden och belöna för att sedan gå vidare. Belöna sedan stadgan.
 • För att träna läggande under gång och ställande under gång kan man träna "Ligg" genom att först andas in och sedan säga kommandot, för ställandet kan man andas ut innan man kommenderar, detta för att fuska osynligt på tävling. Hunden behöver förbereda sig på vilket kommando som kommer.
 • Lär hunden att lägga sig rakt med båda tassarna i backen samtidigt.
 • Ställandet kan man träna in genom "Hopp - Stå".
 • Träna att leka med 2 likadana föremål, ha ett lekkommando där hunden får byta att leka med den andra leksaken, om hunden inte släpper den leksaken, kasta iväg den andra.

Detta behöver Maya & jag träna på:

 • Jag behöver träna Maya att hålla en position något längre bak och räta upp henne i kroppen i det fria följet.
 • Just nu griper Maya oftast åt vänster, jag behöver veta viket håll hon griper åt för att kuna träna apporteringen i 90 graders vinkel för att få ett bättre gripande.
 • För att få bättre gripanden i apporteringen kan jag lägga ut en apport ca 3 m framför henne och gå bort 10-15 meter. Säga ett snabbt Bra! när hon griper och när hon är nästan framme ska jag lugnt och stillsamt berömma henna och låta henne sitta en stund med föremålet i munnen. Ta föremålet och belöna. Detta för att hon ska få ett snabbare gripande och mindre tugg. Tugget kan komma av att hon är osäker på vilken ingång matte vill att hon ska göra och att hon är väldigt fokuserad på matskålen med godis i.
 • För att få snabba gripanden kan jag även hålla Maya i halsbandet och sparka på ett föremål och trigga henne att springa efter föremålet några gånger. Men inte för ofta det kan stressa upp henne.

Ina får sitt LP2 med 166p och en 2:a placering!

2011-09-04 17:15

Idag var det en härlig dag på Knivsta BK! Ina gjorde en tillräckligt bra tävling för att det skulle räcka till ett 1:a pris! Vi är oerhört glada både Ina och matte för nu kan vi äntligen flytta upp oss och börja träna till Lk3 - hurra!!! Se fler bilder.

Lydnadstävling klass II, 4 sept 2011
Knivsta BK
166p
, 2:a plats av 7 och ett 1:a pris!

1. Platsliggning 10p
2. Fritt följ 7,5p
3. Läggande 9,5p
4. Inkallande med ställande 5p
5. Sändande med ställande 10p
6. Apportering 8p
7. Fritt hopp över hinder 7p
8. Fjärrdirigering 8p
9. Helhelsintryck 8p

Ina 1:a pris och LP2


Kennelmästerskap hos Conover's

2011-09-03 19:19

Det var otroligt duktiga hundar som var med på årets Kennelmästerskap och vi hade ju inte världens bästa start från gårdagens Prova-på-jaktprov tyvärr.

Första stationen var att hunden skulle gå fot fram en ganska lång bit och sedan fick vi en markering på en dummie som kastats i en hink med vatten. Maya förstod inte detta fenomen utan sprang runt hinken och letade. Jag fick kalla in Maya och funktionären gjorde om kastet och andra gången gick bättre. Avlämningen var inte bra. Fotgåendet var hyffsat med det var ett lydandsfot och inte jaktfot. Markering nr 2 var i vanlig terräng och det gick ganska bra. Tror att den avlämningen blev lite bättre än den första.

Station nummer två var ett stort sök och det startade med ett långt fotgående i skog, och där valde jag att lämna kopplet på för det tror jag inte hon hade klarat av. Så där blev det avdrag på poäng. Sedan skickade jag ut henne och hon var snabbt ut att leta och hittade 3 dummies innan tiden var slut vilket var jättekul! Lite avdrag för avlämningarna som inte var jättebra. Marie tyckte att vi behövde träna mer på noggrannhet och inkallning under arbete, för hon är så duktig på att förstå att hon ska ut och söka och det är mycket spring och lite näsa.

Vid dirigenringsstationen gick det klockrent vilket vi behövde för att få upp modet lite. Hon gick bra fot, satt kvar och väntade medans jag gick fram och duttade lite där dummien låg, skickade iväg henne rakt fram, hon hittade direkt och kom och lämnade jättesnyggt! Det var riktigt roligt och matte blev förstås glad. Efter det så var det extern belöning som vi försöker träna in att hon ska få efter ett lite längre arbete.

På sista stationen stog Reine och kastade 2 enkelmarkeringar. Första gjorde hon jättefint med bra avlämning och fotgåendet var godkännt också, men markering nummer 2 blev tjuvstart så det heter duga. Vi gjorde om det och vi fick 2 kast till som hon tjuvstartade på och där Reine var snabb att ta upp dummisen så att Maya inte fick belöning för detta dåliga betéende. Det tredje och sista kastet satt hon kvar och då fick hon hämta.

Vi lyckades ändå få ihop 76 av 100  poäng och vi slapp jumboplatsen, men det var synd att hon inte visade upp den Maya som hon brukar vara, mattes lilla stjärna, men det är hon förstås ändå! Se resultat i pdf.

Vi säger stort Grattis till Mayas kullsyskon i Blåbärsklassen som gjorde en strålande tävling, speciellt Cajsa & Lakris som vann på 100p - imponerande! Och så tackar vi förstås Marie och Reine för en jättetrevlig och välarrangerad dag i Valbo.


Talangjakt med Maya

2011-09-02 18:28

Idag har vi varit på ett riktigt bra "Prova-på-jaktprov med dummie" som Eva Thorén-Söderström www.evaths.hundbenet.se ordnade tillsammans med Sofi Piehl www.gullungepilen.se. Meningen var att det skulle vara så likt ett riktigt nybörjarprov som möjligt men att hundarna inte skulle få belöning för om de tex tjuvstartade. Här hade man chans att testa vilka bitar som fungerade bra och vilka som man behöver träna mer på i provsituation.

Vi startade med 2 enkelmarkeringar med skott som hon klarade riktigt bra, hon väntade på kommando, sprang snabbt ut och kom snabbt in och hade fina avlämningar. Den första markeringen fick hon jobba en liten stund för att hitta men annars inga anmärkningar.

Sedan var det ett långt fotgående med skytten som gick framför och domaren bakom som jag visste att det skulle bli väldigt svårt för henne eftersom vi inte är klara med det på långa vägar. Så där behöver vi verkligen träna!

Efter det var det ett stort sökområde där det låg 6 dummies i en hästhage full med hästbajs. Hon kom in med 2 dummies men efter den tredje blev hästbajset roligare så då fick Eva hjälpa henne lite med att kasta en sten där en av dummisarna låg så fick jag skicka ut henne igen och efter det klarade hon att jobba vidare även om det blev lite hästbajsätning mellan varven så fick jag in alla till slut iallafall. Avlämningarna blev lite sämre och Maya tappade kontakten med mig och ville inte sitta vid sidan.

Sista stationen var 2 enkelmarkeringar vid vatten med skott och en kastare i båt. Vid skottet tog Maya ett steg fram, men jag bestutade mig för att iallafall skicka iväg henne vilket kanske var dumt inser jag nu efteråt. Hon simmade och simmade för att hitta dummien bland alla näckrosor, tillslut fick hon lite hjälp med ett stenplums vid dummien och då hittade hon den och kom in till mig. Jag väntade på att hon skulle sätta sig framför mig som hon brukar göra vid avlämningar men hon skulle bestämt stå och skaka sig och sedan spottade hon ut dummien. Så avlämningen blev inte så bra här heller. Vid nästa markering så kunde inte ens skytten lyfta bössan innan hon rusade ut i vattnet. Jag hade helt förlorat kontakten med henne i detta läge och hon ville inte alls lyssna på mig. Varje gång Maya tjuvstartade så sänkte Eva bössan och visade Maya att hon skulle sitta kvar vid mig för att hon skulle få gå ut och hämta, men poletten trillade inte ner denna gången tyvärr så vi avbröt den sista markeringen. Och med mig i bagaget inför kennelmästerskapet så hade jag en hund som tjuvstartade och visade tendens till dåligt samarbete.

Men jag ser det som en jättenyttig träning, för jag inser ju att även om jag har lagt ner massor med tid på att hon ska stanna kvar när det slängs massa saker omkring henne så blir det alldeles för svårt när man blandar in skott i träningen. Och det är en helt annan sak när man har tränat ensam på detta utan skott, man behöver hjälp av andra för att komma framåt.

Vi behöver alltså träna på:

 • Sitta kvar vid sidan vid skott och andra kastar dummies.
 • Sitta kvar vid sidan vid vatten, med skott och kast.
 • Fotgående med skytt framför och domare bakom. Få in ett bra kommandoord på jaktfot.
 • Avlämningar vid svårare situationer.
 • Variera avstånd och terräng.
 • Träna sök i hästhage.

Kommentarer som Eva hade var att Maya är en jättehärlig hund med mycket talang. Hon kommer att bli het. Bra samarbete. Bra avlämningar. Jobbar på bra i söket. Vi behöver träna fotgåendet, stadga och passivitet.

Mina egna reflektioner var ju dels att samarbetet inte var riktigt så bra som det brukar, hon "stänger av" lite. Hon är riktigt duktig på att förstå att hon ska ut och söka fastän hon inte har sett att någon har lagt ut några dummies. Jag håller verkligen med om att Maya är en liten talang, men nu måste jag bara förvalta talangen på rätt sätt och nu när det gått lite snett så är det ännu viktigare att jag gör rätt i träningen. Jag är på det stora hela nöjd med dagen, jag fick lära mig mycket om min hund och om jaktprov som jag inte visste och det tar vi förstås med oss när vi tränar framöver.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo