Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Strukturerad träning

2011-10-31 19:07

Efter kursen med Monica har vi nu ambitionen att bli strukturerade i träningen. Jag har kommit halvvägs med min träningspärm där jag har delat upp varje moment i lydnadsklass 1-3 i minsta lilla beståndsdel med kolumnerna "Mycket bra", "bra", "kan förbättras" och "kommentarer". Jag tror stenhårt på detta, för det blir så tydligt var det brister i träningen. Sen är det ju så att vissa delmoment kanske aldrig kommer hamna på "Mycket bra" utan ibland får man vara nöjd med "Bra" också, annars kommer man aldrig ut och tävlar - och tävla är kul! Jag har ju gått från att ha varit en ganska slarvig hundtränare till att bli en nästan pedantisk sådan, men det får ju asbolut inte bli på bekostnad av Maya, att motivationen går ner eller att hon blir frustrerad för att jag kräver för mycket av henne. Jag återkommer om ett halvår eller så om detta system fungerar eller inte.

I övrigt så har Maya börjat löpa, alldeles för tidigt tycker jag, hon är inte ens 9 månader... Jag har även varit och shoppat en jättestor matta som jag kan rulla ut i hallen så att vi kan träna i vinter. Väldigt fiffigt tycker jag själv iallafall. Vi planerar även två kurstillfällen till med Monica Henriksson i februari och i maj nästa år. Monica är bara så otroligt duktig! Mina ambitioner med Maya inför nästa år är att få ett 1:a pris i Lk 1 och Lk2, det skulle vara rätt kul att kunna börja träna inför Lk 3 i slutet av nästa år!


Maya apporterar and

2011-10-29 18:26

Nu har jag äntligen fått tag på and så att vi kan träna med lite större vilt. Jaha säger Maya, "Är det såhär matte vill att jag ska göra, då gör jag det". Hon är verkligen helt fantastisk att träna.

Maya apporterar and
Se fler bilder.

 


Lydnadshelg med Monica Henriksson 22-23 okt

2011-10-26 17:27

Det var en riktigt bra kurshelg med Monica! Maya hade gjort lite framsteg sedan förra kursen i september vilket var roligt. Framför allt är positionen vid sidan mycket bättre och att hon är mycket rakare i kroppen. Hon har även förbättrat sitt gripande vid apporteringen. Men vi fick lite bakläxa på plankan eftersom hon inte trampar över riktigt fortfarande. Sen måste vi även få till plankan vid sidan såklart men det har vi knappt börjat med. Tyvärr har Maya fått hosta så vi måste vila ett tag nu vilket känns jättetråkigt. Jag har lite ångest att snön och mörkret är på intågande och träningsmöjligheterna blir sämre.

Mina anteckningar från kursen:

 • Öka tiden mellan "Fot", "Bra" och "klick", räkna i sekunder/steg och öka en i taget, inte båda samtidigt. Tex 3+5, 3+8, 3+20, 5+5, 5+10, 5+30 etc. 
 • Överdriv belöningspunkten bakåt om man vill att hunden ska ha en position längre bak. Vrid utåt bakåt vid belöningen.
 • Träna inte på det som hunden redan kan, träna på det som hunden inte kan. Träna inte allt samtidigt, välj ut vissa delmoment och kör dom en period.
 • Var strukturerad i träningen, gör ett dokument med alla delar av ett moment med kolumner "Bra, Mindre bra, Kommentarer". Kryssa sedan i dina dokument och se vad som behövs tränas på. Gör så för alla moment, uppföljning 1 gång i månaden, vad har hänt, filma utvecklingen, träna framför i spegel, ta hjälp av träningskompisarna.
 • Träna åttavolter, plankan och lådan för att öva upp hunden bakdelskontroll och se till att den ena baktassen korsar den andra. När hunden kan dessa övningar kan man förflytta sig till till höger och hunden ska gå i sidled med kroppen helt rak.

Bruks, agility eller utställning?

2011-10-15 16:19

Det är en skön känsla när man kommer hem från ett intensivt träningspass med hundarna som har gått riktigt bra och man ser på dom hur nöjda och avslappnade de är efter både långpromenad och mycket tankearbete. Då känner man sig verkligen nöjd som hundägare.

Idag bestämde jag mig för att börja träna för Apellklass så att vi kan tävla i det till våren. Det är helt nytt för mig men jag tror att Maya kommer göra det så himla bra. Lydnaden har vi, vi behöver bara komplettera med några moment. Spår 300 m, budföring och framförgåendet. Det känns inte helt omöjligt att klara av. Budföringen känns ju som att den nästan är klar fast vi inte har börjat, dirigeringsträningen i jakten hjälper oss jättemycket här. Vi har tränat lite spår så det måste vi ta upp igen. Det vi behöver träna på är att Maya ska ta upp pinnarna på vägen och det tror jag inte heller är så svårt för henne och framförgåendet vet jag ungeför hur jag ska träna in. Kul med nya utmaningar! Jag bestämde mig också idag att vi inte kommer att satsa någonting på Agility för jag tror att det blir för stressande för Maya, och för mycket för min lilla hjärna att hålla reda på. Så till våren/sommaren ska vi göra MH-test med lilla Maya. Nu i november ska jag åka och titta på ett MH-test hur det går till så att man vet vad som kommer hända.

Idag har vi börjat intensivträning av att apportera vilt. Varje gång Maya ska ha mat så får hon göra 3-4 övningar med trut, skata eller kråka. Kanin, hare eller lite större fåglar har jag inte lyckats hitta i butiken ännu, vi letar vidare för det måste vi ju också träna på. Det gick alldeles strålande idag, roligt tycker matte förstås!

Det skulle även vara lite kul att ställa ut Ina, hon är jättefin just nu. Fantastisk päls, fin i kroppen och bra musklad och väldigt söt. Med tanke på vad hennes föräldrar har för meriter inom utställning så borde det gå väldigt bra. Inas syster Cremecastle Astrakan "Skalet" har fått jättesöta valpar som är nu är 8 veckor gamla och leveransklara, se bilder.

Bilder på Maya och Inas föräldrar:
>>Mayas pappa Justlike Prins Nikolai
>>Mayas mamma Duvkullans Pink Pearl "Prima"
>>Inas pappa Dewmist Serrano "Sylvester"
>>Inas mamma Dream Max Apple Blossom "Blossa" 


Skotträning för Maya & matte

2011-10-09 16:54

Idag var första gången vi provade den nya apportkastaren! Det var skoj, men det gick sådär får man väl säga. Maya går upp i varv så himla mycket och tydligen matte också för det var lite mycket att tänka på när man är ovan vid sådana prylar att vid sista kastet så glömde jag att sätta på mig hörselskydden.... aj, aj, aj, inte bra alls. Det kommer aldrig att hända igen kan jag säga för det var en ordentlig smäll som nådde mina stackars öron.

Jag lärde mig en hel del när vi tränade idag och det tar jag som positivt; jag ska inte träna skott om vi inte är minst 3, gärna 4 personer. Idag var vi bara 2 och det räcker inte för att kunna träna stadga och passivitet när andra tränar. Jag kan inte binda upp Maya vid ett träd för att skjuta för hon blir helt galen, så det ska inte hända igen. Jag ska sätta på mig hörselskydden innan jag skjuter.

Markeringarna som vi tränade innan skotträningen gick strålande. Vi la även ut ett stort sök och det gick också riktigt bra, jag kan inte anmärka på någonting där egentligen. Det är väldigt tydligt just nu vad det är vi behöver träna på, problemet är bara att det är svårt att få till just den träningen eftersom man behöver vara flera att träna med, hoppas att vi kan få ihop ett gäng på träningarna framöver.

Vi började med närsökssignalen idag och jag tror att jag gjorde det lite för svårt för jag la ut en dummie utan att hon såg var den låg, sedan visslade jag att hon skulle börja leta, men då sprang hon iväg för långt bort. Så jag fick göra det lättare och visade var dummien låg och så la jag över en massa gräs så att den inte skulle synas och då gick det mycket bättre. Jag ska köra på intensivt nu med både närsökssignalen och stoppsignalen så att det sitter. Det svåra är ju att få dessa signaler att fungera på avstånd, men det blir steg 2.


Allt är roligt när man heter Maya

2011-10-07 18:10

Senaste tiden har vi hunnit med många träningspass, vissa dagar vilar vi lite också men inte så ofta. Dels har Maya alltid fått göra några uppgifter varje gång hon ska ha mat och dels så har vi kört antingen ett  lydnadspass, ett sökpass eller markeringar/dirigeringar och så varvar vi det olika dagar för att träningen ska vara varierande och rolig både för mig och Maya. Det som är bra när man tränar lydnad är att när Maya behöver vila så kan jag träna Ina och när vi tränar sök så får Maya hämta så många dummies som jag tycker att hon klarar av och så kan jag skicka ut Ina och hämta resten. Toppenbra att ha 2 hundar! Innan eller efter träningspassen brukar vi ta en promenad antingen vid klubben, i elljussspåret eller på ängen vid golfbanan nära där vi bor.

Det som går väldigt bra just nu är både stora söket, dirigeringar och markeringar. Momenten i lydnaden som vi tränar på just nu är hopp över hinder, rutan, platsliggning, apportering, fritt följ, stegförflyttningar, fjärrdirigering, ställande under gång, stå och att kunna stå kvar samt bakdelskontroll (plankan/lådan).

Det som vi har lite problem med är stadgan vid vattenapportering, stadga vid skott och stanna kvar när jag lämnar henne sittande som alltid har fungerat så himla bra men vi har kommit in i en period när hon har svårt att sitta stilla, jag tror och hoppas att det ger med sig snart.

Det som vi verkligen behöver börja träna nu är att få till en bra stoppsignal och en närsökssignal. Jag har lagt detta åt sidan lite men jag är medveten om att det är viktiga bitar att få till. Men det ska väl inte vara några problem när man har en duktig och lättlärd jaktlabrador som tycker att allt är roligt!

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo