Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Tävlingsträning

2011-11-29 19:28

På måndagens träning med lydnadsgruppen hade jag planerat att fortsätta med min tävlingsträning med externbelöning för lydnadsklass 1 & 2, men Maya hade lite svårt att koncentrera sig under hela den första delen och jag tror att hon ville springa till den uppställda rutan som stod på planen. Så jag körde klass 1 en gång till och så provade vi att ta bort rutan för att se om det gick bättre. Det var fortfarande svårt med koncentrationen och som förra veckan så missade hon läggandet under gång samt att hon tappade lite kontakt under linföriheten. Men i det stora hela är hon fantastiskt duktig! Tänk att hon bara är 9 månader och nästan tävlingsklar, vilken superhund jag har.

Min teori är så här; Maya tycker det är svårare att koncentrera sig på nya platser, när det är mörkt och när jag blir lite mer tävlingsmässig så tappar hon lite fokus plus att hon inte är så gamal så det är jobbigt för henne att klara så långa pass. Jag tror inte att det är att hon inte kan läggandet under gång men eftersom hon tappar koncentration så missar hon momentet för det sitter inte till 100%. Vi tränar vidare! Fokus denna vecka blir:

 • Läggande under gång med störningar
 • Platsliggning med andra hundar
 • Linförighet med kommendering

Idag har vi kört ett inomhuspass där vi tränade vittringsapporteringen och poletten har fortfarande inte trillat ner för Maya, men vi ger inte upp... vi tränade även att på kommando hålla apportbocken hårt så att jag kunde dra i snörena, så att hon ska få ett bättre grepp om apportbocken och inte tugga, samt fjärrdirigering och två platsliggningar varav en utomhus. Ett kort men bra pass!

Nu har vi även fyllt kursen med Monica Henriksson i feb, kul att så många vill vara med - det kommer bli riktigt bra, som alla Monicas kurser är. Vill man vara åhörare är det bara att höra av sig till mig!


Tjock-Maya och tagg i tass...

2011-11-27 10:40

Senaste dagarna har vi blivit lite otursförföljda men nu är vi på banan igen som tur är. I torsdags började Maya halta på promenaden utan att något speciellt hände. Hon slickade på vänster framtass väldigt mycket och jag undersökte den noggrannt flera gånger men kunde inte se eller känna något. Dagen efter åkte vi till veterinären och det visade sig vara en lång tagg som satt rakt in i trampdynan, vilket lättnad! De tog bort den och jag kände mig så glad att det inte var något värre.

På fredagskvällen när Maya var hemma en liten stund själv så lyckades hon bryta sig in i en foderpåse och åt upp en ganska stor mängd mat och magen svällde till en stor boll, nu har vi fodersäkrat huset och Maya har både kräks och gjort nr två ett flertal gånger så att magen börjar bli i normalstorlek igen. Man blir ju så arg på sig själv när sånthär händer!

Måndagens träning med lydnadsgruppen var jättekul som alltid! Jag och Maya fick kommendering för lk1 & lk2 under våra 20 minutrar och det kommer vi fortsätta med varje måndag för att få tävlingsträning inför vinterns och vårens tävlingar. På platsliggningen så satte hon sig upp och läggandet under gång ville hon inte lägga sig men förövrigt så funkar alla moment riktigt bra, Maya är helt grym på rutan och hoppet tycker hon är jätteroligt! Fjärrdirigering kan hon bara på väldigt nära avstånd än så länge så det tänkte jag fokusera på framöver också.

På tisdagen hade vi ett riktigt bra träningspass och fokus var på våra "problemområden" läggande under gång och platsliggning. Jag är noga med att under samma träningspass även träna moment som går bra och som hon tycker är kul så att det inte blir för mycket fokus på det som inte går bra. Det är synd att det börjar bli väldigt lerigt på apellplanerna nu för det blir inte så kul att träna då, likaså när det är mörkt på kvällen är det förstås lite jobbigare att ta sig iväg och träna, men när man väl kommer dit så är det ju riktigt kul!

Söndagar är våran skötseldag, då ser vi över öron, klor, tänder, tassar etc. Ina och Maya är så duktiga på att ligga stilla, det är skönt när det inte är ett problem. Idag är det ju också extremt ruggigt väder ute så det blir nog ett träningspass på våran stora matta i hallen idag, funkar alldeles utmärkt för övningar som man kan göra på små ytor!


Jaktträning i Valbo

2011-11-20 05:20

Kul att med kort varsel få komma att träna med duktiga hundförare i jakt! Vi tar varje sådant tillfälle i akt för att utvecklas inom jaktträningen, det är lärorikt att se hur andra tränar och vilka slags övningar man kan göra och att få tips och råd.

Idag hade Maya väldigt svårt att sitta stilla, både utan skott och med skott. Det gick bättre lite senare in i träningen, men jag kände mig inte alls säker på henne. Vi förlorar kontakt och samarbete när det är nya miljöer, nya träninsgkompisar, och när det kastas och skjuts. Hon blir väldigt stirrig och knallar lätt, rumpan är högt från backen och hon är alldeles för högt i aktivitet. Det blir även en del tugg på apporterna då. Hon hade lite svårt att hitta apporterna, så frågan är hur mycket hon använder näsan? Men fotgåendet gick alldeles lysande idag så det är något jag tar med mig som väldigt positivt från dagen.

Jag fick tipset att vara mer bestämd i mitt agerande när hon knallar så att hon lär sig att det inte är ok att göra så. Jag måste bli mycket snabbare och lite tuffare också. Maya vet ju knappt vad en tillsägelse är eftersom vi inte har jobbat så, vi har jobbat nästan uteslutande med belöning när hon gör rätt och ignorera fel och hittills har detta fungerar mycket bra, men jag håller med om att i detta fall behövs en tydlig korrigering.


Nu är vi anmälda till tävling!

2011-11-18 16:58

Planerade lydnadstävlingar i klass I den 26 dec och 7 jan och förhoppninsgvis klarar vi ett 1:a pris någon av dagarna, men om vi inte gör det så är det bara att träna vidare och fortsätta tävla! Vad kul vi ska ha Maya och jag!


Att se misslyckanden som en lärdom

2011-11-17 20:05

Denna veckan har vi fått till många bra träningspass! I måndags på träninggruppen i lydnad fick jag kommendering på klass 1 & 2, jag försöker att träna in externbelöning med matskål utanför planen och att Maya får sin belöning efter sista momentet, dvs hoppet. Alla moment som hon klarar galant annars blev väldigt svåra när man är en matglad labrador. Tex tempoväxlingarna gick mindre bra, för när jag började springa så trodde Maya att träningen var slut och skulle bara till matskålen.

Eva Bodfältd lärde mig den viktigaste saken som jag alltid kommer att ta med mig i all hundträning och det är att man aldrig ska se någonting som ett misslyckande när hunden gör fel, se det som en lärdom vad man behöver träna mer på och det tycker jag var väldigt klokt sagt. För hur många gånger har man inte kännt sig besviken, ledsen eller uppgiven när man har tränat och tävlat? Jo ganska många gånger. Nu ska jag tänka om och inte ha några sådana tankar med mig utan se på "misslyckanden" som något bra, ta med sig det inför nästkommande träningspass och träna på det som inte gick så bra. Så nu har vi tränat tempoväxlingar så att det bara ryker! Sedan måste vi lägga på lite störningar i form av Precepts goda hundmat i en matskål som står och väntar och göra språng marsch mot den, svårt - men inte omöjligt.


Maya & Ina - världens bästa kompisar

2011-11-17 18:45

Jag tänkte skriva några rader som inte handlar om träning eller tävling utan bara varför jag tycker om mina hundar så mycket.

Maya & Ina är alltid glada, alltid snälla, säger eller tänker inget ont om någon, pratar inte med mig, lyssnar om jag säger något, är alltid sugna på att hitta på saker, gör (nästan) aldrig några dumheter, stannar och sätter sig alltid när vi möter någon, gör mig aldrig arg eller irriterad, tycker om mig oavsett hur jag ser ut eller vilket humör jag är på, vill alltid vara till lags, vill alltid vara nära och mysa, tittar ofta på mig med "matte du är bäst i världen blicken", man får en aktiv, social och innehållrik fritid, man skrattar ofta, dom är lugna när jag behöver jobba, dom kissar på kommando när det är kallt ute, plockar upp allt som jag tappar och lägger det i min hand, hjälper mig att komma upp ur sängen på morgonen, lägger huvudet på kudden bredvid mig när vi ska sova och ger mig godnattpuss, dom gör mig bara glad... hur kan man inte ha hund?

Och så avslutningsvis så tyckte jag att inlägget på facebook var så himla bra så jag måste bara kopiera det.

Matskålar på golvet, visar att jag ger mina hundar mat regelbundet. Fyllda soptunnor visar att jag plockar upp efter dom utomhus. Smutsiga golv visar att mina hundar tränas regelbundet. Smutstvätt visar att vi tränar oavsett väder och vind. Ett sovrum med hundhår visar att vi delar dygnets alla timmar.

 


Spårpremiär!

2011-11-13 19:56

Idag fick Maya gå sitt första personspår sedan hon var en pytteliten valp, vilket gick riktigt bra, lite ivrig och snabb kanske så det får vi jobba på. Vårat problem när det gäller spår är ju definitivt matte. Kan matte ens reglerna hur ett spår ser ut i appellklassen... jag ska ta mig i kragen och ta reda på det så att vi kan börja träna på riktigt. 

Lydnadsträningen gick väldigt bra idag förutom att Maya hade bestämt sig för att morra och vakta på ljud under platsliggningen, lite ororväckande inför tävling...

Ina är som en liten kalv när hon kommer ut på planen för att träna, hon hoppar och skuttar och skäller massor av glädje. När det gäller Ina ska man verkligen uppmuntra att hon är taggad, eftersom hon så lätt går ner sig och tycker att det är tråkigt. Hon har fått upp tempot ordentligt på både rutan, inkallande med ställande och apporteringen vilket är jättekul. Dock är vi ganska långt ifrån att klara sättande under gång, vittringsapporteringen och fjärrdirigeringen, så det är bara att fortsätta träna ett tag till innan vi ens kan fundera på att tävla. Men jag är nog gladast över att Ina tycker att det är kul att träna, tävlingen känns mindre viktig nu när jag har Maya att tävla med.


Riktigt bra träning med träningsgruppen i jakt

2011-11-12 14:00

Jag har nog blivit lika biten i hundträning som golfare blir i golf, de går upp jättetidigt för att träffa sina träningskompisar och gå sin runda och sedan analyserar man varje slag tillsammans. Det är socialt, utvecklande och roligt! Likadant med hundträning, och framför allt jaktträning när man verkligen tränar alla hundar tillsammans och inte bara en och en. Bra slag, putt etc, kan likställas med en bra dirigering, markering, sök eller avlämning. Och idag var det extra roligt eftersom vi var många som kom och tränade. Om vi hittar ännu några fler till träningsgruppen kan vi kanske börja köra 1 gång i veckan och inte bara varannan vecka.

Maya gjorde riktigt bra ifrån sig idag, bra samarbete med mig hela tiden, snabbt ut och hämtade och snabbt in med fina avlämningar. Jag är jättenöjd. På stora söket så varvade vi så att den hunden som satt tyst och stilla fick gå och de som hade problem med stadgan fick vänta. Maya klarade av att sitta stilla jättefint idag, till och med på skottträningen. Det var väldigt roligt! Kul också att vi fick träffa 2 nya hundar idag, en flat och en labrador. Jag blev ju väldigt förtjust i labradoren Riva och hennes sätt att arbeta på, hon flög fram när hon sprang, det var en fröjd för ögat. Synd att hon hade lätt att gå upp i varv och problem med ljud så matte var förstås besviken för att de inte kunde starta på prov, vilket jag förstår med den hunden.

Och fortfarande är det ju så att vi behöver träna på stoppsignal och närsökssignal och det ska jag försöka kombinera med en dirigering såsmåningom. Allt går ju jättebra med jaktträningen, men sålänga Maya är långt ifrån mig så kan jag inte styra henne alls och det är ju nödvändigt för att kunna starta på prov. När stoppsignalen sitter, kan man ju börja dirigera henne till platser och lägga på närsökksignalen. Lite för avancerat för oss just nu men målet är ju att komma dit. En sak som jag alltid haft problem med mina andra hundar är att få in dem snabbt när de har hittat ett dummie, de saktar ner och börjar fundera på andra saker än att komma till matte och lämna. Maya gör tvärtom, när hon hittat en dummie och jag visslar så accelererar hon till högsta fart och lämnar av snyggt, då blir man riktigt glad.


Vi börjar närma oss tävlingsdags!

2011-11-10 18:49

Visst kan man finslipa på detaljer, men man måste också komma ut och tävla någongång. Om ca 1 månad fyller Maya 10 månader och får då starta på lydnadsprov. Vi har jobbat mycket på lydnadsmomenten i lk 1 och 2 senaste tiden samt en del moment i lk 3. Tyvärr har jaktträningen blivit lite nerproiriterad men mer av praktiska orsaker än av något annat, det blir så mörkt nu på kvällarna att det är svårt att hinna med någon träning och vildsvinen har flyttat in på våra träningsmarker så jag har unvikit att gå där. Lydnadsträning kan man ju åka till upplysta planer och träna och jag vill inte blanda och träna jakt på lydnadsplanerna för det skapar bara förvirring tror jag. Igår fick vi iallafall till både ett stort sök och sedan åkte vi till Knivsta BK på onsdagsträningen för att få störningsträning. Vi tränade platsliggning, tandvisning, linförighet, läggande under gång och rutan och det mesta gick väldigt bra. Nu den närmaste tiden är det fokus på följande saker:

 • Linförighet med koppel, vi har bara tränat utan koppel
 • Tandvisning
 • Platsliggning i olika miljöer
 • Vittringsapportering
 • Kommendering ett helt lydnadsprogram med slutbelöning

Och tävling då? Jo det vore ju kul att kunna tävla efter årsskiftet så vi ska nog testa att åka till Tierp den 7 jan. Jag vet att Maya har svårt att gå långa sträckor fotgående, hon tappar position och kontakt men övriga moment ska inte vara några problem om inte platsliggningen skulle strula då förstås, hon rör sig lite fram och tillbaks och kan resa sig någon gång om det kliar eller hon blir störd, så platsliggning blir prio 1 nu framöver. Hon ligger lite högt på läggandet under gång och tar ett steg vid ställandet under gång, men lite felmarginal får man acceptera tycker jag.

Vi har fått bra tips från våra duktiga träningskompisar i träningsgruppen hur vi ska träna in vittringsapporteringen. Det är faktiskt det första momentet som vi har fastnat på utan att komma vidare, men idag tog både Maya och Ina ett stort steg framåt och började använda näsan!

I söndags var jag skrivare jag på lydnadstävlingarna i Knivsta för lk 3 och Elit, synd att det var lite låg nivå på de tävlande, jag hade hoppats på att få sett lite duktiga hundar!

Maya har också blivit jätteduktig på plankan som vi har tränat på ganska mycket, även om hon inte trampar över helt och hållet så är bakdelskontrollen helt fenomenal. Jag kan nu gå flera steg åt höger och hon följer med helt rak i kroppen med rumpan i helt korrekt position hela tiden!

Och så till slut som är lite roligt: Ina ligger just nu på 3:e plats för att bli årets hund i lk 2 på klubben med hennes årsbästa resultat på 174p, bara Sandra Jansson och Lena Sunqvist ligger före, vi sträcker på oss lite extra.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo