Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Spralliga Ina

2011-12-29 18:07

Det är mycket fokus på träningen med Maya, men Ina tränas mycket också, även om det inte blir lika målinriktat som med Maya. Ina tycker mest att det är roligt att busa och springa runt med sin leksak mellan momenten, fast rutan tycker hon är väldigt kul också. Fjärrdirigering, sättande under gång och vittringsapporteringen känns väldigt långt borta, men vi jobbar på.

Ina dec 2011


Funderingar efter tävlingen

2011-12-28 19:31

Det är mycket som snurrar i huvudet efter tävlingen, och nästan bara positiva och trevliga tankar förstås eftersom det gick så bra!! Men man behöver ju även utvärdera det som gick mindre bra - och det var ju linförigheten. Jag har några funderingar kring detta, bland annat nervositet från min sida, för lite störningsträning, för lite tävlingsträning, belöningsfrustration, att det blev en väldigt stressad situation för Maya som inte är så gamal.... jag vet inte riktigt... jag ska rådfråga duktiga Monica Henriksson nästa gång vi träffas för kurs. Maya går ju så otroligt fint på träning och släpper nästan aldrig kontakten, så detta tål att funderas lite över.

Vi har även hunnit med ett par träningspass sedan i måndags. Igår kunde vi äntligen fortsätta med momenten i lk2 som vi lagt åt sidan senaste månaden för att inte blanda ihop några moment för Maya. Och hon sken verkligen upp när hon skulle få springa till rutan som hon har blivit helt fixerad vid, så fixerad att hon knappt kan koncentrera sig på någonting annat på träningsplanen. Det kommer att bli en utmaning att få Maya att klara ett helt fritt följ när det står en ruta bredvid. Bra belöning att skicka henne till rutan efter ett moment!

Hur ligger vi till i lydnadsklass 2 då? Jo, platsliggningen går ju riktgt bra, det är bara att träna vidare med externbelöning, mycket störningar och öka på tiden. Fria följet har vi ju lite att jobba på, både positionen som är på tok för långt fram nu, störningar och att kunna gå långa sträckor. Läggandet under gång behöver vi bara underhålla, likaså inkallningen och apporteringen. Rutan älskar hon som sagt men vi behöver träna utan target i mitten. Hoppet ser riktigt fint ut och vi har kommit en bra bit på fjärrdirigeringen också. Uppskattningsvis så kan vi tävla om ca 2 månader kanske?? Beroende på lite hur det går nu framåt förstås.

Det skulle ju även vara kul att kunna vara med på några Workingtests nu under våren. Vi måste börja introducera fågel på träning snart också, inte bara i köket. Jag tror att det kommer bli problem med tugg, men vi får se. Ska inte sikta för högt men kanske ett nybörjarprov till hösten?

Idag var det lite hundtillbehörs-shopping på agendan, de fick 2 stora mjuka plädar till hundstugan (eftersom Maya har tuggat sönder säng, madrass och mattor som vi snabbt var tvugna att ta bort), tuggben, foder, godis, schampo, avmaskningsmedel, öronrens och så en uppsättning koner så att jag kan träna rutan inomhus och inte behöva använda den smutsiga som vi har ute. Jag var jättenöjd med mina inköp.

Dagens träning blev stoppsignal och ett stort sök, hon är så fantastiskt duktig, vilken hund jag har!!

Maya, alltid träningssugen!


1:a pris i lydnadsklass 1 med 181 p!

2011-12-26 14:21

Det är svårt att beskriva hur glad jag är idag över Mayas fantastiska prestation 10,5 månader gamal och tar hem ett 1:a pris och en fjärde placering på 181 poäng, mer än vad jag kunde drömma om... ikväll får du Oxfilé till middag Maya!

Startnummer 8, vilket var helt ok med tanke på att det var 18 startade. 3 platsliggningar varav den första strulade till sig ganska rejält med en labradorhane som sprang fram till en Malle och med dom kom en schäfer på köpet. De fick göra om sin platsliggning. Våran platsliggning i grupp 2 blev mycket lugnare även om det var en Springer Spaniel bredvid Maya som rusade efter sin matte så låg Maya kvar. Det var var riktigt bra gjort tycker jag. Hon var dock lite störd av ljud och av blåsten runt om så hon låg och tittade sig om en del. Tandvisningen var exemplarisk.

Sedan när vi skulle starta så var Maya helt okoncentrerad hela linförigheten och kontakten var riktigt dålig till och med, och när vi skulle göra språng marsch gjorde hon exakt samma sak som på träningen häromveckan, hon trodde att det var slut och att hon skulle få springa till externbelöningen... 6,5 var ju inte några poäng att jubla över direkt men jag tror att hon tyckte att jag var lite konstig eftersom jag inte var som jag brukar och då blev hon nog lite fundersam. Vi får jobba vidare på störningsträning och att hon ska kunna prestera även fast mattes puls är i 120. Eller så får matte se till och sänka pulsen och sluta svettas. Ja, jag var faktiskt riktigt nervös idag, jag ville så gärna att det skulle gå bra och vi har ju tränat så mycket.

Resten av momenten gjorde hon riktigt bra och inget att anmärka på. Nu siktar vi in oss på lydandsklass II!

1. Platsliggning 10p
2. Tandvisning 10p
3. Linförighet 6,5p
4. Läggande under gång 9,5p
5. Inkallande 10p
6. Ställande 9p
7. Apportering 10p
8. Hopp över hinder 10p
9. Helhelsintryck 9p

Solen skiner på Maya 26 dec 2011


Fysträning för hund

2011-12-25 17:19

Jag har börjat läsa min fina julklapp "Fysträning för hund", tanken är att Maya och jag ska bli ett radarpar även ute i löparspåret. Jag har aldrig haft en hund tidigare som har velat hålla mitt tempo, Ella och Ina har man tyvärr fått släpa runt och sedan gav jag upp på dem. Jag hoppas att det blir Maya som får dra mig runt spåret istället! Jag tror att vi båda kommer prestera bättre på tävling om vi är fysiskt uthålliga. Men först ska vi se till att Maya höftledsröntgas (feb/mars), sedan ska matte gå ner några kilo och sedan går startskottet för löpsäsongen i april någongång. Jag ser verkligen fram emot det!


Stoppsignal, närsök och dirigeringsträning

2011-12-25 15:15

Jag har ju länge skrivit att vi har svårt att få till stoppsignalen och speciellt på långt avstånd, därför är jag extra glad idag eftersom vi gjorde stora framsteg med just detta!

Vi fortsatte att träna med matskålar så som jag lärde mig av Eva Bodfäldt på kursen i somras. Vi började med 2 skålar på en linje på ganska kort avstånd, sedan ökade jag till 3 skålar på lite längre avstånd och avslutade med 3 skålar och en synlig dummie längst bort. Vid varje matskål blåste jag stoppsignal och hon satte sig så att jag kunde skicka ut henne till nästa skål etc.

Andra övningen var att skicka henne på ett linjetag med en synlig dummie på ganska långt avstånd, stoppade henne i mitten och skickade henne vidare ut.

Tredje övningen hade jag en skål på ganska långt avstånd och 2 skålar på närmare avstånd till höger och vänster. Jag skickade henne på den rakt fram, stoppade henne i mitten och skickade henne till höger, stoppade henne vid högra skålen och skickade henne sedan till vänster, sedan fick hon bollen och massor med beröm!!

Några missar blev det förstås men i det stora hela gjorde hon den bästa prestationen hittills i vår jaktträningskarriär (som är ungeför 8 mån lång...).

Sedan blev det träning på närsökssignalen, både på kort avstånd och lite längre avstånd. Det gick också jättebra. Efter det tog alla tjejerna en promenad i den soliga juldagseftermiddagen, härligt!

Nu laddar vi inför morgondagens tävling i Östhammar  - ska bli kul att äntligen få börja tävla! Återkommer om resultatet imorgon...


Vittringsapportering

2011-12-20 19:07

Idag gjorde Maya en helt perfekt vittringsapportering! Hon gick över pinnarna och luktade på alla, tog den rätta, inget tugg, lämnade till mig på en gång. Problem-momentet kanske blir glänsarnummret?

Platsliggning ute idag, 20 m, 2 min gick också jättebra!


Platsliggning i snön

2011-12-19 19:15

Idag körde vi ett väldigt kort träningspass ute i snön med samma princip som vi tränat inne. Lång väntan innan och efter platsliggningen med avstånd 15 m, tid 1.30min, och störningen var en tokskällande Ina i tvättstugan och husse som kom med bilen på uppfarten och klev ur - och hon låg kvar utan problem! Nästa gång ökar vi på tiden och avståndet lite.


Träningsgrupp

2011-12-18 14:25

Vädret var inte det roligaste att träna i idag, men vi var iallafall tre stycken vilket var riktigt kul, det är ju ändå 4:e advent och många som är upptagna med julstök.

Vi startade med markeringar och idag var det fokus på tre saker för vår del: Sitta still vid sidan, skicka henne precis när apporten slår i backen och variera avståndet. Jag har ju haft problem att Maya knallar och då har jag varit tvungen att vänta med att skicka henne tills jag vet att hon sitter still, vilket medför att hon missar markeringen för hon tittar upp och frågar om hon får gå. Det vill jag inte ha och därför ville jag prova att skicka henne snabbare idag, och det gick bra! En avlämning var lite sämre för hon hade ett dåligt grepp men den tunga apporten och de andra kom hon in fint med i full karriär.

Stora söket blev lite problem när jag skulle lägga ut alla apporter och hon inte såg mig, då kunde hon inte sitta kvar utan kom rusandes till mig 2 ggr. Den tredje gången satt hon kvar när jag gick ut. Men när vi skulle starta med söket så hängde hon på den hunden som skulle ut och jobba, jag fick tag på henne iallafall och efter det satt hon stilla. Idag var Maya duktig på att hitta de apporter som låg på lite konstiga stället, uppe på stubbar och hängandes i träd, bra jobbat Maya!

Sedan brände vi av några skott, men apportkastaren var inte i form idag när det var så blött så de kom inte så långt. Hon satt stilla och skötte sig utmärkt. Jag var riktigt nöjd med träningen idag och jätteglad att jag har hittat fler hundtokiga att träna med!


Bus i soffan

2011-12-18 13:41

Det är inte så svårt att gissa varför Maya & Ina aldrig är på samma bild... Exponerar jag för Maya blir Ina kritvis och exponerar jag för Ina så blir Maya kolsvart...

Såhär ser det ofta ut hos oss... bus, glada hundar och en stor oreda i soffan. 
 
Maya & Ina busar i soffan


Framsteg och baksteg i träningen

2011-12-18 06:00

Det har varit en bra träningsvecka trots att vi inte gjort riktigt lika många aktiviteter som vi brukar. Jag tror att de flesta i träningsgruppen har tagit juluppehåll för i måndags var jag alldeles själv och tränade. Planen var torr och bra och vi fick ett jättebra träningspass. Det är förstås fokus på tävling nu och att Maya kan gå långa sträckor på fria följet, vilket tyvärr har medfört följdfelet att hennes position är lite för långt fram. Ska hon ha en helt korrekt position så behöver jag belöna henne snabbt (efter ca 2 steg och väldigt långt bak). Jag ska återgå till den träningen när vi har klarat lk1.

Veckans fokusområde har varit platsliggning och då delarna innan och efter själva momentet. Jag har låtit henne sitta länge i fotposition, lagt ner henne, låtit henne vänta länge innan jag har gått ifrån henne, återgått såfort hon ligger helt stilla med huvudet i backen och väntat länge innan hon får sin externbelöning. Denna träning hoppas jag ska medföra att hon blir van vid att på tävling kunna koncentrera sig på mig länge och att jag väntar med att utgå tills tävlingsledaren säger till (vilket ofta kan ta en stund). Jag tror att ofta man missar denna del (eller i varje fall har jag gjort det tidigare) för hunden är van att man utgår när man lagt ner hunden, den blir då fundersam om det tar längre tid och hinner sätta sig lagom till att man ska lämna. Nu måste vi ta detta två steg längre, gå ut i snön och göra samma sak fast hon även ska ligga kvar i 3 minuter.

Vi har även kört ett par träningspass i hallen, vi fortsätter med vittringsapporteringen och denna vecka har poletten trillat ner!! Jätteroligt! Hon har börjat lukta på alla pinnar och väljer den som luktar korv. Här kommer vårt nästa problem in... hon fortsätter lukta på resten av pinnarna en gång till och släpper den rätta för att sedan ta upp den rätta igen och lämna till mig. Vi jobbar vidare, men detta är ett stort framsteg tycker jag.

Lördagens träningspass blev ute på gräsmattan a la Eva Bodfäldt med matskålar, jag tänkte träna lite stoppsignal och dirigeringar. Jag hade 3 matskålar som jag varierade med att skicka henne på linjetag till samt höger och vänster dirigeringar. När hon är framme vid matskålet och hon har ätit upp sin korvbit blåser jag stoppsignal med handtecken och då är tanken att hon ska sätta sig ner. Men jag tror att det blev lite för långa avstånd för henne, hon kan stoppsignalen och sätter sig men hon vill alltid springa fram halvvägs till mig först. Det är så svårt att få henne att sätta sig på den platsen hon befinner sig på. Som belöning när hon satte sig skickade jag henne till nästa matskål etc. Jag vill att hon ska få in tänket att "när matte blåser stoppsignal innebär det att jag ska få en uppgift eller belöning". Jag gjorde även några inkallningar och la på stoppsignalen med ett "Ut" tecken rakt bakåt några gånger, men sedan när jag skulle göra raka inkallningar så stannade hon av förväntan att hon skulle göra samma sak. Samma problem som man får när man tränar inkallande med ställande... jag funderar vidare på hur jag ska träna in stoppsignalen... jag tror att jag ska placera matskålarna på en linje ut nästa gång och bara göra linjetag och stopp, "Ut" och stopp, "Ut" och stopp, då får hon förhoppningsvis tänket att hon inte behöver komma till mig varje gång.

Hundträning är svårt - och roligt!! 


Lydnadsträning

2011-12-11 17:36

Idag var vi och tränade på Östhammar BK. Maya var jätteduktig som alltid.

Maya 10 mån


Träningsgrupp i jakt

2011-12-10 17:22

Jätteroligt att vi var så många och tränade idag! Vi startade med markeringar och idag hade Maya bestämt sig för att hon tänkte minsann inte sitta i den där blöta och kalla leran på backen. Kanske en regnblöja skulle hjälpa? Jaja tänkte jag, hon får väl stå då, jag ville inte bråka om det, bara hon inte knallar. Hon var faktiskt ganska duktig idag och var stilla alla gånger utom en och då var jag snabb med en korrigering, jag blev nöjd att jag lyckades med tajmingen och att hon förstod att hon gjorde fel.

Fotgåendet utan koppel har blivit riktigt bra trots att det går hundar framför och bakom. När jag kastade åt de andra satt hon snällt och lugnt och tittade på, hon är så duktig! På stora söket hade hon problem att hitta apporterna, vi var på en stor öppen yta med högt gräs och det blev väldigt svårt för henne eftersom hon inte kopplar på näsan så bra. Hon har också lite problem med att veta vilken förare hon ska lämna till när det står flera på rad, så jag får hjälpe henne in lite.

Synd att vi fick skäll av markägaren att vi tränade på hans åker (som inte ens var sådd!), jaja, det är tråkigt när man stöter på surpellar. Vi plockade ihop och åkte hem, vi hade ju iallafall fått ett bra träningspass! Tur att jag har så snälla grannar där vi kan både träna och skjuta!

Gårdagen gick i slöhetens tecken, vi låg i soffan hela kvällen och sov/tittade på TV, hundarna behöver ju också vila emellanåt. Maya fick iallafall ett kort träningspass i hallen med vittringsapportering och fjärrdirigering, hon har nästan börjat förstå att det är den pinnen som luktar korv matte vill ha.. men innan dess har hon lyckats ta upp några luktfria pinnar och byter till den rätta... vet inte om det är bra eller dåligt. Kul tycker hon det är iallafall.

Denna vecka har vi tema fjärrdirigering lk 2, och nu kan jag gå ut ca 5 m och hon klarar ett snyggt och snabbt sättande med externbelöning bakom. Tanken är att jag ska belöna upp första sättandet ganska länge för att hon ska få snabba sättanden. Hon har bra teknik och flyttar inte rumpan, bra jobbat lilla Maya!

Jag skulle tycka det var jättekul att få lite bilder på Maya och mig när vi tränar, men eftersom jag själv alltid håller i kameran så är det väldigt sällan vi får bilder på oss under träningspass. Det är så svårt att fota och träna samtidigt och speciellt om man vill ha en vinkel som är från sidan. Jag får försöka lura ut min sambo och fota kanske? Men jag tror att han är lite sur på mig efter att jag gjorde den fina hjortsteken i frysen till hundgodis.


Valpbild

2011-12-10 16:16

I brist på annat bildmaterial just nu så får det bli en söt bild på Maya 9 veckor gamal.

Maya 9 veckor


Förberedelser inför tävling

2011-12-08 20:10

Det är en sak att träna in alla moment så att de sitter, men man får ju heller inte glömma bort att förbereda sig inför tävling. Dels gäller dels att störningsträna hunden, att tävlingsträna med kommendering, att träna in en bra belöning som hunden vet att den kommer att få när tävlingen är slut samt att förbereda sig själv - mentalträning.

Inför kommande tävlingar med Maya har jag planerat att åka och träna på de platser där vi ska tävla ett par gånger innan så att det inte är helt nya miljöer för henne, det har hjälpt med Ina när vi har tävlat. Annars ska jag göra allt så som jag brukar och försöka gå in med lite självförtroende, för jag vet att hon preseterar bättre om jag är mer säker.

Om det går sämre än vad jag hade förväntat mig så ska jag försöka att inte få några negativa känslor som att bli besviken eftersom hon känner av det så himla lätt och det är bara dåligt inför kommande tävlingar.

Vi förbereder oss så gott vi kan, men det där med mentalträning kanske man ska kika vidare på... ska nog ta och köpa boken av Nina Svartberg "Lyckas på tävling".


Hundfika!

2011-12-07 07:15

Idag har vi hundfika på jobbet, jättetrevligt att prata hund även på arbetstid!


Där satt den!

2011-12-06 17:10

Det gick riktigt bra på måndagsträningen med Maya igår! Jag körde tävlingsträning med kommendering i lydnadsklass 1 som jag har gjort några veckor i rad nu. Några små justeringar från förra veckan var att vila henne några dagar från lydnadsträningen och inte köra ett helt träningspass innan tävlingsträningen, utan bara uppvärmning i ca 5 min, jag hade grillad kyckling som externbelöning blandat i fodret och jag försökte vara lugn och säker (det där sista måste jag jobba vidare på, men det går framåt...).

Platsliggningen gick jättebra, likaså tandvisning, linförighet, ställande, inkallning, läggandet... apporteringen var lite tugg på, och sedan gick hoppet lysande också. Bra kontakt och koncentration genom hela programmet. Nu hoppas vi att det går lika bra när vi ska tävla! Tack till alla i träningsgruppen som kommer och tränar med oss, det är så himla roligt och givande!


Jaktträning med Maya

2011-12-04 06:56

Igår blev det ett bra jaktträningspass, det är ganska långt kvar tills vi kan starta på prov men vi jobbar sakta men säkert på i rätt riktning. Tex så var stadgan vid sidan mycket bättre idag, jag var mer bestämd och hon lyssnade mycket bättre. Vi startade med ett stort sök där jag la ut 15 apporter i skogen och skickade iväg henne för att hämta. Hon hämtade in nio snabbt varav åtta jättefina avlämningar och en lite sämre. Men jag tror att jag såg att hon gjorde ett byte på en apport och det är verkligen inte bra... Ina fick hämta resten och hon är faktiskt lite bättre än Maya på att använda näsan, hon tar in de apporter som ligger gömda eller uppe i träd. Däremot så har Ina förmågan att lägga sig ner och rulla och busa med dem istället för att komma och lämna, tur att det inte är henne jag ska starta på jaktprov med...

Sedan tränade vi stoppsignal och närsökssignal och det går jättebra på nära avstånd, men hur ska jag få till stoppsignalen på längre avstånd? Jag kliar mig i huvudet och funderar, tror att jag behöver konsultera någon som är duktig på det. Sedan tränade vi "Ut" signal, både vid sidan och när hon satt vänd mot mig. Hon klarade det alldeles strålande och vände åt rätt håll alla gånger och sprang rakt och långt vilket var kul.

Vi avslutade med 4 skott med apportkastaren och hon knallade inte! I och för sig så ställer hon sig upp men hon springer inte iväg iallafall, stort framsteg.

Maya var helt slut på kvällen och sov sött i soffan i sitt favoritkuddhörn.


Maya & Ina - två ljusglimtar i vintermörkret

2011-12-01 18:04

Jag ska inte sticka under stolen med att det känns ganska tungt just nu. Egentligen inte av någon speciellt anledning utan jag tror bara att det är mörkret som gör att man känner sig allmänt ganska hängig. Jag skulle bara vilja vrida fram tiden till våren när alla roliga hundaktiviteter, kurser och tävlingar börjar och när det börjar bli LJUST... skönt iallafall att vi än sålänge har sluppit snön, det är jag väldigt glad över. Tur att man har två underbara och härliga vovvar som alltid är glada!

Igår på onsdagsträningen lärde jag mig några saker som jag tar med mig framöver i träningen:

 • Inte träna för länge med Maya, max 1 pass på 20-25 min.
 • Om första platsliggningen går bra, gör inga fler.
 • Inte träna lydnad varje dag, varva med jaktträning, spår och vila.

Problemet är när man börjar närma sig tävling att man tränar lite mindre "på skoj" och så börjar man traggla de momenten som inte funkar så bra och så koncentrerar man sig på de momenten hunden behöver kunna inför tävlingen (vilket inte är så många) och undviker och träna allt annat utifall att hunden skulle blanda ihop saker. Det känns som att Maya är förbi lydnadsklass 1 för länge sedan och nu vill ju hon lära sig nya saker, jag hoppas verkligen att vi klarar någon utan tävlingarna som vi är anmälda till så att vi kan gå vidare i träningen, det blir så mycket roligare och mer utvecklande både för mig och Maya.

I helgen blir det spår och jaktträning och så vilar vi lite från lydnadsträningen några dagar för att ta nya tag i nästa vecka. Jag tror att Maya kommer vakna upp på måndag och läggandet under gång kommer sitta klockrent! :-)

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo