Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Dagens bilder på Maya

2012-01-29 19:08

Härligt väder och fint ljus, perfekt för lite fotografering. Maya tyckte det var sådär halvkul dock, varje gång jag riktar kameran mot henne fäller hon bak öronen och ser allmänt moloken ut. Men man har sina små trix för att hon ska se glad ut igen...

Maya 11 månader
Se fler bilder.


En skottfast Maya

2012-01-28 15:05

Jag brukar passa på att träna jaktträning på helgerna eftersom man är lite mer beroende av dagsljuset, idag var det skott-träning på schemat.

Husse fick agera skytt och han sköt 9 skott totalt. 4 skott gick jag fot fram och tillbaks, 2 skott satt hon stilla vid sidan utan att få hämta och de sista 3 fick hon hämta. Idag var det nästan exemplarisk! Hon var stilla varje skott, tittade på apporten som flög men lyfte inte rumpan utan satt lugnt. Inget pip eller gnäll, inget hoppande upp och ner, inget tugg på apporterna, snygga avlämningar och dessutom prickade hon alla 3 markeringarna direkt! Jag är sjukt nöjd med dagens korta men mycket effektiva träningspass!

Problemen verkar uppstå när vi tränar i grupp, då går hon upp i varv väldigt mycket. Undra om det är så att man ska träna mer eller mindre i grupp då?


Lydnadsträning denna vecka

2012-01-28 07:31

Vi har fått in många träningspass denna vecka med varierande resultat.

Måndag: Träningsgruppen på Knivsta BK, tränade ingångar på planen med externbelöning och kommendering samt platsliggning som hon nästan reste sig från.
Tisdag: Inomhusträning på hallmattan hemma, vittringsapportering, fjärrdirigering och apportering av en dummie i taget när det låg 10 att välja på. Allt gick jättebra.
Onsdag: Onsdagsträning på Knivsta BK, för mycket folk på liten upp-plogad ytan, okoncentration från min sida, inget bra pass, vi tränade alla moment i lk2 och hon reste sig från platsliggningen. Jag har bestämt mig för att inte träna på onsdagar på klubben mer, det blir inte så bra träning.
Torsdag: Träning med träningsgruppen i inomhushallen i Knivsta/Långhundra. Ingångar på planen med externbelöning och kommendering. Platsliggning i 3 min gick bra förutom att hon kröp framåt lite mot externbelöningen.
Fredag: Egen träning på Knivsta BK, alla moment i lk 2 och allt gick jättebra förutom platsliggningen, det verkar som hon tycker det är för kallt att ligga ner för inomhus går det bättre.

Jag även bokat in träning i ridhus inför tävlingen den 18 feb, eftersom vi behöver träning i den miljön och de nya lukterna.

Annars går jag mest och ser fram emot kursen med Monica som alltid brukar vara jättebra, Monica ska få hjälpa oss med det fria följet eftersom vi har lite problem med koncentrationen i tävlingssituaitoner. Våren kommer att bli späckad med hundaktiviteter och det är jättekul, mest jaktträning och jaktkurser eftersom det är där som jag behöver lära mig mer, lydnadskurser vill jag inte gå för någon annan än Monica för det är bara förvirrande nu när vi har hittat en bra träningsform som passar oss.

Vårens aktiviteter som jag vet just nu:

 • Jaktkurs hos Reedsweepers
 • Prova-på jaktprov med Eva-Thorén Söderström
 • Lydnadstävling klass 2
 • 2 x Monicakurser (feb + maj)
 • MH test
 • Tävlingsträning i lydnad med Märsta & Bro Håbo.
 • Funktionär på jaktprov
 • Working Test på Lidingö
 • Träningsgrupper i jakt och lydnad

En annan väldigt positiv sak är att Maya har börjat vilja leka på riktigt! Hon drar hårt i leksakerna och verkar inte vilja sluta som hon brukar efter 3 sek.

Här kommer en söt bild på Maya 9 veckor i brist på annat bildmaterial just nu.

Maya 9 veckor


Dagens jaktträning med träningsgruppen

2012-01-22 16:36

Vilken härlig träninggrupp vi har! Duktiga hundar och duktiga hundförare som man kan lära sig mycket av, det är väldigt kul! Tack alla!

Glada hundförare och nöjda hundar efter jaktträning 22 jan
Se fler bilder

Idag gick det både bra och mindre bra med träningen:

 • Vi behöver generellt träna mer fotgående i skogsterräng, hon går bra på öppen terräng och inte alls bra i skogen.
 • Stora söken går ofta bra, även om hon skulle behöva koppla på näsan mer och springa mindre.
 • Avlämningarna var ok idag, vissa bättre än andra.
 • Lite pip, men inte alls så mycket.
 • Hon knallade inte på skotten vilket var väldigt bra, skål med belöning bakom på hela träningen idag för att få lite mer fokus bakåt.
 • Matte behöver mer rutin när jag ska använda pipan. På ett linjetag så hade det nog blivit klockrent om jag bara hade lagt på en stoppsignal och närsökssigmal istället för att ropa "Bra", varför gjorde jag det?
 • Vi behöver träna mycket mer linjetag, på "målområden", lägga ut dummies som hon ser, sedan gå bort en bit och skicka till samma plats, öka avståndet och skicka mot samma plats osv. Viktigt att de inte byter dummie, man behöver någon som står och vaktar.
 • Vi behöver träna mer på markeringar i skog och variera avståndet. Även fast hon ser markeringen så när hon är nästan framme så springer hon runt och letar ändå, det är aldrig att hon spikar den.
 • Det var bra att hon kom när jag visslade fast hon var ute och jobbade.

Efter träningen gick vi en promenad med söta Bliss som hoppade upp på alla stenar som hon såg, här kommer en bild på henne:

Söta Bliss

Designerline Gemmas Bliss

 


MH-test i maj

2012-01-21 19:36

Vi är nu anmälda till mentalbeskrivning i Ockelbo som arrangeras av Conover's Kennel, hoppas att vi får en plats!


...så då är det väl lika bra att anmäla till WT

2012-01-19 19:04

Just nu känns det väldigt osannolikt att vi skulle klara ett WT, men vindarna kanske vänder snart, så vi siktar på Nkl 15 april på Lidingö!


1-års kris kanske...

2012-01-19 17:31

Vet inte om Maya har kommit in i en period bara där hon är mindre lyhörd och allmänt flamsig. Idag tränade vi stoppsignal och linjetag och nu är till och med avlämningarna dåliga, de som alltid varit så bra! Hm, vi kanske skulle må bra av en time-out? Lite vila och lugn så tror jag Maya kommer i form igen.

Häromdagen på promenaden gjorde hon dock en riktigt snygg avlämning - med en död sork som hon la fint i min hand, vad ska man göra annat än att berömma jättemycket, fast jag egentligen skulle vilja säga "Usch vad äckligt!!".


Träningsgrupp lydnad

2012-01-17 19:39

Igår fortsatte vi vår tävlingsträning inför lydnadsklass 2 och det är väldigt tydligt nu att vi har stora problem med fria följet. Hon tappade koncentrationen helt när hon kom in på planen och det höll i sig i ungefär halva momentet sedan hämtade hon upp sig något.

Jag fick tips om att värma upp längre innan, träna mer ingångar på planen, gå kortare fria följ, börja om från början om hon tappar, belöna med extrernbelöning flera gånger under momentet och träna ofta med kommendering. Jag funderar också på om det skulle hjälpa att hon fick sitta i "skamvrån" en liten stund utanför planen och vänta någon minut innan vi startar upp igen så att hon förhoppningsvis anstränger sig lite mer. Vi får se vad vi kan hitta på, det är bra med träningskompisar som kan hjälpa till när man har fastnat.

I söndags körde vi lite skottträning, Maya knallade 2 ggr sedan satt hon stilla resterande 4 skott. Ska försöka få till det en gång i veckan from nu så att vi får ordning på detta!

Lydnadspasset i inomhushallen på söndageftermiddagen var oklanderlig, jättebra gick det! Det var skönt efter lördagens jaktträning som gick mindre bra.

Läs gärna artikel om Doggie-Zen och se film om Doggie-Zen.


Nu är vi anmälda till tävling!

2012-01-15 20:14

Nästa tävling blir den 18 feb, lydnadsklass 2 i Roslagen. Tills dess är det intensivträning på det fria följet, rutan och platsliggning.


Jaktträning med träningsgruppen

2012-01-14 16:52

Nu måste jag koppla på problemlösningscellerna tror jag... jag har ju lovat mig själv att jag inte ska bli besviken när det går dåligt utan att jag ska försöka hitta en lösning på det så att det går bättre nästa gång. Men lite moloken känner jag mig efter dagens träning. Det var mycket pip idag, någonting som jag inte sett som ett direkt problem tidigare. Vi tränade med fågel under hela träningspasset så troligtvis var det det som triggade ljudet. Det var även tugg samt ett ovanligt dåligt fotgående idag... hm, vad göra åt detta? Maya tyckte även att när vi andra stog och pratade mellan en övning att hon kunde sticka iväg och jobba utan att matte sagt att det var okej, vilket inte heller var bra. Jag upplevde att hon under hela träningspasset tyckte att hon inte behövde mig, vi hade mycket sämre samarbete än vad vi brukar ha.

Jag tror att vi ska köra lite mer träning på egen hand, och definitivt utan fågel. Hon går upp i varv när vi tränar i grupp och det blir både pip, hopp och tugg.. samtidigt som man måste träna på det som inte går så bra och inte undvika problemen. Det känns bra att vi ska gå jaktlydnadskurs nu, vi behöver det.


Hur får man till ett snyggt fritt följ?

2012-01-13 20:44

Fritt följ måste vara det absolut svåraste som finns inom lydnadsträningen. Man kan träna hur mycket som helst och det blir aldrig perfekt. Vi har gjort massor med bakdelskontrollövningar, backaövningar, position/vända på stället, belöna bakåt, bakåt, bakåt.... Och såfort vi går fler än 3 steg så har Maya positionen för långt fram. Samtidigt så vill jag ha 100% kontakt och det är väl där det krockar, när hon har bra kontakt kommer hon fram och när hon tappar kontakten så är positionen bättre... fast då tappar hon även koncentration och då flyter hon ut från sidan istället. Bakdelkontrollövningarna har gjort att hon nästan sätter sig snett bakom mig och inte rakt längre så nu måste jag börja belöna henne snett framåt i sittande fotposition.

Vilket evigt pussel det är att få till det fria följet! Jag ska nog spendera hela kurshelgen med Monica till detta och hur jag ska få till det på tävling. Återkommer om hur det går!


Tävlingsträning lydnadsklass 2

2012-01-11 19:19

I måndags startade träningsgruppen i lydnad igen vilket var riktigt bra för då kunde jag sätta igång med tävlingsträningen igen! Och så fick jag hjälp att filma också vilket är både kul och nyttigt att titta på i efterhand och analysera vad man behöver träna mer på och att se sig själv göra massa fel och konstiga saker...
I måndags fyllde även Maya och hennes kullsyskon 11 månader!

Min egen bedömning:
Platsliggning 10p
Fritt Följ 6,5p - tappar position och koncentration
Läggande under gång 9,5p
Inkallande 10p
Sändande med ställande 10p
Apportering 7p - tappar apportbocken, lite tugg
Fritt hopp över hinder 7,5p - snett sättande
Fjärrdirigering 7,5p - flyttar fram första sättandet
Helhetsintryck 8p

Totalt:
171p och ett 1:a pris!

Kajsa & Maya lydnadsklass 2 - tävlingsträning Film! Kajsa & Maya tränar inför lydnadsklass 2 - tävlingsträning

Kajsa & Maya lydnadsklass 2 - fritt följ Film! Kajsa & Maya tränar inför lydnadsklass 2 - Fritt följ


Nu har vi invigt den nya fina inomhusträningshallen!

2012-01-06 15:01

Idag hade jag träff med några från lydnadsträningsgruppen för att inviga den nya fina inomhushallen för hundträning strax utanför Knivsta, www.perfektatassar.se. Det var ett kärt återseénde för vi har inte träffats på flera veckor eftersom vi har haft juluppehåll. Det är skönt att vi är tillbaks till det normala igen och att vi fortsättnigsvis träffas varje vecka nu framöver, ett måste för välbefinnandet, dom är så bra mina träningskompisar!!

Maya gjorde en strålande insats idag. För det första ny miljö, massor av hundar och människor, hundar som skällde, agilitygrejer på planen och Maya hade bara ögon för matte, man blir alldeles varm inombords. Vilken kontakt hon hade idag, det var så kul! Vi jobbade mycket med positionen som är lite mindre bra just nu. Rutan gick inte heller så bra, jag tränade utan target och polletten har inte trillat ner för Maya ännu, men det kommer nog snart. Mellan momentträningen fikade vi och tränade passivitet, och då är hon som en liten ängel och bara sitter och tittar på matte, tyst och lungt tills vi startar upp ett nytt moment igen. Platsliggningen gick jättebra också, 3 minuter, 15 m, med två labradorkompisar bredvid sig.


Träningsgrupp jaktapportering

2012-01-06 05:47

Jag har haft en annons ute på SSRK Östas hemsida för att hitta fler träningskompisar till träningsgruppen - och vilken respons jag har fått, jättekul!! Nu är vi 25 st och jag var tvungen att ta bort annonsen för annars blir vi för många, vilket lyxproblem... SSRK ringde och ville att vi skulle göra ett reportage om våran träningsgrupp med bilder etc så nu måste vi fota lite på kommande träningar. Här är från när vi tränade på nyårsafton då vi var 10 st som tränade. Se fler bilder.

Maya apporterar kråka. Foto: Åsa LundbergMaya apporterar kråka. Foto: Åsa Lundberg

Maya tränar stoppsignal. Foto: Åsa Lundberg
Maya tränar stoppsignal. Foto: Åsa Lundberg


Mycket läsvärd artikel om tävlingsträning

2012-01-05 18:45

Jag har precis läst en mycket bra artikel som handlar om tävlingsträning av Morten Egtvedt. Ett måste för de som tränar lydnad! Läs hela artikeln.


Vilket hundår det blev 2011!

2012-01-03 19:38

Om man ska sammanfatta året så kan man säga att det blev ett riktigt hundår! Maya kom in i mitt liv och med henne växte det fram en stor entusiasm för hundträning och höga tävlingsmål.

Hitta rätt valp
Under sista delen av 2010 och början av 2011 var jag väldigt ihärdig med att göra research om stamtavlor, ringa uppfödare och att stå i kö till valpkullar. Tiden gick och jag kände mig osäker på om jag skulle få köpa någon valp, jag hade ju inga direkta meriter att prata om tävlingsmässigt, jag hade aldrig tränat jakt eller bruks så det var väldigt svårt för mig att få stå först i kö på några kullar, den ena tiken efter den andra gick tom, eller så blev det bara en tik i kullen så det inte räckte till mig eller så fick jag ett blankt nej till dom som jag ringde till. Och så till slut blev jag erbjuden 3 valpar nästan samtidigt! Valet av Maya kändes helt rätt och hon blev ju perfekt också!

Belöningstrategi
Maya och jag började träna redan när hon var pytteliten. Jag hade bestämt mig för att denna hunden ska älska bollar och leksaker så att det blir lätt att belöna i lydnaden. Men Maya var inte speciellt intresserad av bollar och leksaker, hon ville bara ha GODIS. Till slut fick jag inse att hennes belöning är inte något annat än godis. Hon hämtar allt och lämnar allt för att få en tugga av något gott. Visst har vi lekt mycket under hennes uppväxt, men bara korta stunder, sen tröttnar hon. Jag har belönat henne när hon drar hårt i leksaken, men hon drar bara hårt i leksaken för att få godis. Jag har fått ett matmonster!

Uppfostran och träningstänk
Det är härligt att ha en valp i huset, men det är nästan ännu härligare när de har blivit större. Då kan man träna lite hårdare och längre pass, gå långa promenader etc... i början med en liten valp måste man verkligen tänka till varje litet steg man tar i träningen. Och jag hade ju verkligen planerat hur jag skulle uppfostra Maya och jag tycker nu i efterhand att min strategi har varit väldigt lyckad. Jag hade nog egentligen tänkt att träna mer shaping än vad jag har gjort men jag upptäckte ganska snabbt att det inte var bra för henne. Det är en sådan fin linje mellan vara taggad i träningen och övertaggat eller stressad. Maya är väldigt taggad när vi tränar, men när hon inte förstår vad jag vill då blir det väldigt mycket ljud och frustration. Jag tränade in ett moment enbart med shaping och efter det la jag ner det helt med henne. Det fungerar säkert på hundar som man vill varva upp men inte med hundar man behöver varva ner.

Mitt träningstänk har hela tiden varit att fånga allt bra hon gör i vardagen och på träningsplanen och belöna det samt ignorera felaktiga beteénden. När jag lär in ett nytt moment så har jag visat henne med handen, tex ligg. För att få stadga i momenten har jag utökat tiden efter mitt kommando lite i taget, sagt bra i mitten och belönat. Bra "fortsätt jobba" och ett tydligt slutkommando är A och O i träningen. Jag hade aldrig tränat med klicker innan Maya, men jag tycker att det är helt överlägset och förstår inte hur man kan träna hund utan.

Träna ofta och korta pass
En stor anledning till att träningen gått så bra med Maya är att vi har tränat ofta och korta pass, och hon har aldrig fått någon belöning utan att hon måste jobba för den. När hon var liten valp så var varje matstund 3 övningar och det gör vi fortfarande. Jag har oftast delat in övningarna veckovis och gjort en övning en vecka eller tills jag tycker att hon kan den. Utöver det så har vi gått många kurser och tränat varje dag. För att inte tala om våra fantastiska träningsgrupper som jag har fömånen att få vara med i. En lydnadsträningsgrupp och en jaktträningsgrupp. Det är oerhört värdefullt, socialt och roligt! Utan dem hade vi inte kommit så långt som vi har gjort.

Träningsdagbok
Jag tycker bloggen har varit till värdefull hjälp för min egen del i hundträningen för jag har varit tvungen att tänka till vad det är vi gör hela tiden och hur vi ska gå vidare framåt i träningen. Det har blivit som en träningsdagbok - och sen är det ju självklart kul om det är någon som läser också!

Maya i vardagen
Maya i vardagen är en ren lyx. Jag har endast lagt tid på tävlingsträning och har kunnat hoppa över vardagslydnaden helt och hållet. Maya var född lydig och följsam, och har aldrig ens funderat på att varken jaga eller springa fram till andra människor eller hundar. Med Ella och Ina har jag lagt ner så otroligt mycket tid på att få vardagen att fungera. Jag är nämligen sådan som inte tycker om att ha mina hundar kopplade. Att gå en promenad med en kopplad hund känns bara besvärligt. Men då måste de vara så pass lydiga att de aldrig stör andra människor eller djur i naturen. Hemma är Maya lugn och snäll, men inte speciellt kelig. Hon är gärna med oss där vi är och älskar att sova bland kuddarna i soffan. Ina och Maya är jättebra kompisar och busar ofta med varandra. Det är tur att vi har Ina som vill gosa jämt och lite till.

Tävlingsdebut med Maya
Avlsutningsvis gjorde Maya tävlingsdebut (som säkert ingen kan ha missat) i lydnadsklass 1 i Östhammar 26:e december med jättefina resultat. Vilken glädje! I somras eller höstas planerade jag nog att vi kanske skulle kunna börja tävla till våren/sommaren. Nu kör vi för fullt mot lydnadsklass 2!

Ina gör succé
Inas tävlingsår blev en riktig succé. Vi passerade många tävlingar i lk2 där den ena gick sämre än den andra. Jag hade nästan gett upp med Ina som tävlingshund när jag hade förmånen att gå en kurs för Monica Henriksson. Jag hade gråtit många tårar över Inas tidigare resultat och tänkte att det kommer aldrig gå att tävla Ina mer för hon vill inte. Jag kände mig så misslyckad eftersom det är min andra hund som inte vill tävla. Hon gick ju så fantastiskt fint på träning och såfort vi kommer in på tävling så är det som att hon bara "dör". Huvudet lågt, svansen låg, och i det fria följet hängde hon 1 meter bakom mig. Det var pinsamt och jobbigt, och det blev värre för varje tävling. Monica var min räddning. Och hon fixade det, så som hon hjälpte många andra hundar och förare med problem av något slag. Vi efteranmälde oss till en tävling veckan efter kursen och Ina fick en 9:a på fria följet, och 174p med en 2:a placering, hon gick så bra att det var helt otroligt. Jag var så glad! Och sedan att hon även klarade en LP2 var också riktigt kul. Ina hamnade på 4:e plats som årets lydandshund på Knivsta BK, och det är jag väldigt stolt över. Tack Monica!

Omplacering av Ella
Och så till Ella, vår kära och trogna vän. Som jag tog besultet i augusti att omplacera till en familj som jag kände skulle bli jättebra för henne. Och det blev det, vilket jag är så glad för. Det var ett jättesvårt beslut, men jag var inte tillräcklig för tre hundar eftersom jag satsade så mycket på Maya så blev dessvärre Ella nerprioriterad. Vi tänker ofta på Ella och alla glada stunder vi har haft tillsammans. Ella har nu full uppmärksamhet från sin nya matte och husse, stor tomt med egen badstrand, och Ella som älskar att bada!

Mål för 2012
Om man ska se framåt då så blir man ju tvungen att revidera sina mål hela tiden, för Maya är bättre på allt än vad jag tror. Just nu siktar vi på att klara lk2 och kl3 under 2012 samt (förhoppningsvis) Nkl i jakt till hösten. Jag kanske får ändra mig men vi jobbar mot detta. Nu har jag skrivit alldeles för långt och om du har kommit ända hit så får du en guldstjärna i kanten för ditt tålamod!

Med förhoppning om ett fantastisk hundår med Ina och Maya och alla trevliga hundträningskompisar förstås!

Maya 4 veckorMaya och hennes kullsyskon 7 veckor. Se fler bilder.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo