Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Jaktträningsgrupp

2012-02-27 19:32

Det var en fin dag med strålande solsken och sju entusiastiska hundar/hundförare som träffades för jaktträning. Vi delare upp oss i 2 grupper och våran grupp tränade linjetag, dirigeringar, stoppsignal och fotgående. Riktigt bra träning för vår del. Första gången skickade jag Maya på ett rakt linjetag förbi ett område där vi hade kastat en del apporter men hon gick ändå rakt och fint till ett annat målområde som vi hade kastat till också. Andra skicket la jag in en stoppsignal och skickade till höger och det gick också bra. Tredje gången gjorde jag med stoppsignal och sedan "Ut". Det gick också bra. Det var när jag skulle försöka mig på en dirigering till vänster som hon inte förstod riktigt så det blev lite knasigt. Jag fick stoppa henne igen och kalla in henne, gjorde om men det blev fel igen så till slut skickade jag henne bara på ett rakt linjetag men då förväntade hon sig att jag skulle stoppa henne så jag fick trycka på med ett par "Ut" och då blev det full fart igen. Även fast det blev lite fel så är jag nöjd med träningen, mycket gick ju rätt också. Och inget pip idag under träningen, det var skönt. Tack alla trevliga träningskompisar som kommer och tränar med oss!

Se fler bilder.

Jaktträning 26 feb
Helené & Harry, Therese & Riva, Ursula, Ammie & Nova, Mats & Balder

Jaktträning 26 feb, Designerlines Gemmas Balder
Designerline Gemmas Balder

Jaktträning 26 feb
Söklustens Black Forest Cake "Nova"


Veckans träning med Maya

2012-02-25 17:06

Det har varit en bra hundträningsvecka, dock lite för halt för att kunna träna lydnad ute nu, så vi har startat med lite jaktträning på eftermiddagarna nu när det faktiskt är ljust ett bra tag efter att man kommer hem från jobbet.

I söndags började vi en jättebra jaktkurs med Helena Lindström på Kennel Reedsweepers och eftersom jaktträningen mer eller mindre legat på is ett tag så fick det bli startskottet för våren träning. Jag fick lära mig lite bra saker på kursen, bla att jag har tränat in felaktiga avlämningar. Jag har tidigare fått lära mig att hunden ska sitta framför mig och att jag ska vänta ett tag innan jag tar apporten, men Helena menade att det skulle hon dra poäng för på tävling om jag hade så långsamma avlämningar. Jag tyckte att det var väldigt bra för "vanliga" avlämningar är betydligt lättare att få till utan tugg. Dvs hunden lämnar apporten stående utan att behöva vänta. Så det har vi tränat på denna vecka att hon ska vänja sig vid att hon inte behöver sitta.

Vi gjorde även lite grundträning med att gå fot på linje och lämna hundarna som skulle sitta kvar när hon kastade apporter framför näsan på dem. Maya var jätteduktig. Fotgåendet kunde dock varit bättre, hon gick för långt fram och för långt ut på jaktfotet och nosade massor. Så dåligt brukar det inte vara, men det känns som att allt blir sämre när man ska träna i grupp. När vi tränar själva funkar allt så himla bra... konstigt.

Helena la ut en del apporter bland lite granar på 2 olika ställen som vi fick skicka hundarna till på linjetag. Maya knallade på första och jag var inte beredd så jag lät henne gå, men nästa gång var jag bättre förberedd och klappade henne mycket på bröstet, ställde mig upp några gånger och skickade henne när hon var lugn. Maya sprang rakt, vände snabbt och sprang snabbt emot mig, det var bara avlämningarna som var lite sämre.

När vi fick sitta passiva så gnällde Maya lite, inte jättemycket men det är iallafall inte bra. Jag måste ta det lugnare med jaktträningen framöver, inte så mycket kast och så fort hon gnäller så får jag gå fot bakom gruppen ett tag. Se till att hon bara får jobba när hon är lugn. Svårt problem att hantera!

Söndag eftermiddag och måndag kväll hade vi träning med lydnadsgruppen och jag bestämde mig för att träna Ina eftersom jag inte hade hunnit planera träningen med Maya inför lk3 ännu. Ina var på hugget och hade jättebra fritt följ vilket var kul!

Denna vecka har Maya och jag kampanj på fjärrdirigering "Ligg till stå", vi har tränat hemma i hallen eftersom det är så halt ute. På torsdagen åkte vi till inomhushallen på Drop-in med vår träningskompis Christine & Dimma. Det var jättetrevligt och träningen gick fantastiskt bra! Mayas fria följ är helt grymt just nu, kontakten är nästan perfekt, positionen är mycket bättre än någonsin och hon kan gå långa sträckor utan att tröttna. Vi började även med sättandet under gång och hopp-apport, vilket gick väldigt bra också. Det är så roligt att träna Maya för hon är så duktig.

I torsdags hann vi även med lite linjetag, lite så som vi gjorde på kursen, men jag la in med stoppsignal och dirigering till vänster. Ibland blir jag förundrad, för vi har inte tränat så jättemycket dirigeringar, men ändå gick 2 av 3 gånger jättebra!

Dagens jaktträning var ungefär samma upplägg men ingen dirigering utan bara ett långt linjetag med stoppsignal och sedan "Ut" igen. Hon är helt suverän min lilla Maya.


1:a pris i lydnadsklass 2 med världens bästa Maya!

2012-02-18 17:40

Det är bra att planera in en tävling precis efter Monicakurserna, vilket vi hade gjort denna gång. Maya har egentligen varit klar för lk2 ganska länge, men vi har inte fått till det fria följet ordentligt och det ville jag ha hjälp med av Monica. Idag var det fria följet riktigt bra så att även matte var nöjd!

Lydnadstävling klass 2, 18 feb 2012
Roslagens BK, 175,5p
6:e plats av 15 och ett 1:a pris!
1. Platsliggning 5p
2. Fritt följ 9p
3. Läggande under gång 9,5p
4. Inkallande 10p
5. Sändande med ställande 10p
6. Apportering 9,5p
7. Fritt hopp över hinder 10p
8. Fjärrdirigering 10p
9. Helhelsintryck 10p

Maya tävlar lydnadsklass 2, 18 feb 2012 Film! Kajsa & Maya tävlar lydnadsklass 2

De två senaste dagarna har Maya plötsligt glömt bort sitt stanna kvar, hon har lagt sig ner varje gång jag har vänt mig mot henne, tex på inkallningen. Jag har jobbat mycket med att belöna upp att hon skulle sitta kvar och inte ligga kvar. Och dom delarna fungerade ju bra på tävlingen, likaså alla andra moment gjorde hon strålande, men väldigt synd att hon satte sig upp på platsliggningen... kanske en följd av mitt ihärdiga tränande på sitt stanna kvar... hade hon legat kvar skulle vi slutat på 195,5p... det hade inte varit helt fel. Men nu fick vi nöja oss med 175,5p istället och jag är jättenöjd med dagens prestation. Det är väldigt tydligt att Maya blir lite orolig när jag går ifrån henne, vi får jobba mycket mer på det. Gäspandet och nosandet vid inkallningen ger samma osäkra signaler. Hon vill jobba nära sin matte! Och det är ju bra, men jag vill att hon ska känna sig trygg när jag lämnar henne också.

Om jag ska analysera tävlingen så måste jag säga att Maya är så himla duktig! Hon spikade alla moment klockrent! Jag var nervös, men inte alls lika mycket som första tävlingen så det var skönt. Vi värmde upp lite längre med fritt följ men inte några andra moment. Hon gjorde ett riktigt bra fritt följ även om det är detaljer som kan förbättras, positionen är för långt fram och speciellt i språng marsch, samt höger halt är långsam. Men hennes helt om är helt suveräna! Kontakten är min prio 1 och allt övrigt är av underordnad betydelse för mig och hon höll kontakten väldigt bra, tappade lite här och där men jämfört med första tävlingen (som var riktigt bedrövligt) så var detta en stor förbättring.

Övriga moment är jag jättenöjd med, hon gick bra med mig mellan momenten och det tycker jag också är viktigt att hon inte börjar fokusera på andra saker. Hon var i särklass snabbast på både inkallningen och rutan!! Läggandet under gång var mycket bra, hoppet kunde hon gjort ett längre uthopp och något störde henne vid fjärrdirigeringen, men hon lyckades bra ändå. Men vilken hund jag har, hon briljerar verkligen! Så himla roligt! Oj vad jag är taggad inför lydnadsklass 3 nu.


Maya 11 månader


Här ska det tränas lydnad!

2012-02-14 16:43

Det är så kul att träna hund! Speciellt när man varit på en riktigt bra kurs med Monica Henriksson så är man taggad till tusen, alla hennes knep och knåp-tips fungerar, hon kan snabbt identifiera exakt vad man ska göra för att allt ska fungera. För varje problem vi har i träningen så vet jag att jag kan få hjälp av Monica och det är en trygghet, man samlar ihop sina funderingar inför kurserna och efter helgen så känns det som man har en lösning på allt som man kan jobba vidare på, helt fantastiskt! Och hon har speciallösningar för varje hund och förare, ingen är den andra lik. Mentalitet hos hunden är hennes specialitet. Nästa kurs blir i maj och jag ser redan fram emot den, och det är inte konstigt att kursen redan är fullbokad!

Maya och jag har ju haft lite bekymmer med det fria följet på tävling och det var fokus för oss hela helgen. Och då var det främst koncentrationen och position som var det stora problemet.

Monica identifierade ganska snabbt att vi måste komma ur motivationsfasen i träningen, nu handlar det om att kunna gå långa sträckor fritt följ med bibehållen kontakt. Om Maya protesterar mot detta, dvs tittar bort eller inte sätter sig i halterna) så behöver jag korrigera detta med ett tydligt "Nej", när hon tittar på mig igen så är det "Bra" (fotsätt jobba) som gäller. Vi har hamnat i vad som kan kallas "belöningsfällan", jag har trott att jag måste motivera upp Maya för att hon ska vilja gå fritt följ, Mayas position har blivit på tok för långt fram för att hon har sådana förväntingar att hon ska få sitt godis snabbt och ofta, när hon inte har fått det så har det varit lite gnagandes i händer och koncentrationsproblem. När jag går in med en liten korrigering så vet hon vad som gäller, dvs titta på mig till annat sägs, stärka upp henne med ett "Bra" emellanåt och när jag har belönat mer sällan så har förväntan på belöningen minskat och positionen blir bättre. Vi har kommit in i kravfasen i träningen. Dvs hon ska gå fritt följ för att jag säger det och när hon gör det så kommer en stor och fin belöning när jag bestämmer att hon ska få det. Monica rekomenderade mig att ta bort externbelöningarna, detta ökar hennes förväntan mycket och positionen blir dålig. Maya jobbar för att hon är väldigt arbetsvilligt, vill vara mig till lags och för att hon tycker att det är kul. Om jag glesar ut på belöningen så tycker hon fortfarande att det är lika kul och matte tycker att det är ännu roligare för att då kommer det förhoppningsvis gå bra på tävling också! Mattes problem har varit "om jag inte belönar ofta så kommer hon att tycka det är tråkigt...." detta är inte fallet. Våga utmana och gå långa sträckor. Vi har ju fastnat i 2 steg belöna, 2 steg belöna i flera månader känns det som, jag vill att vi ska komma vidare och det känns som att vi har gjort nu.

När det gäller platsliggningen så ska vi inte träna utomhus nu när det är så kallt för hon vill inte ligga ner. Träna utan andra hundar och med någon trygg och lugn person som står och säger till henne i lugn ton när hon rör en tass eller kryper fram. Personen ska veta när Maya har börjat slappna av i platsliggningen, dvs när hon "pustar ut", bara då kan jag gå tillbaks, alltså belöna aldrig aktivitet i platsliggningen, endast när hon ligger lugnt och stilla. Detta kan ta några minuter. Belöna aldrig när hon aktivt ligger med hakan i backen, detta är en aktiv platsliggning, vi vill belöna en passiv platsliggning. När detta fungerar bra utan andra hundar, börja introducera andra hundar och kom överens med de som man lägger med exakt hur man går till väga om en hund reser sig eller om det händer något.

Apporteringen är samma där, för hög belöning har triggat tugg. Sluta belöna vid sidan, flytta fram belöningspunkten till efter apporteringen är klar och vi har gått några steg framåt. När Maya kommer och sätter sig bredvid mig så ska jag klappa henne lugnt på nosen och säga att hon är duktig i den lugnaste stämma, om hon tuggar så säger jag "håll" och fortsätter prata med henne när hon håller fast.

Förutom detta ska vi lägga tid på att få till "plankan", att hon kan gå rak i kroppen med stegförflyttningar till höger i fotposition, det ska vi träna mycket på efter att vi har klarat lk2.

I helgen är det tävling, jag har inga förväntingar men hoppas förstås att det går vägen!


Maya 1 år

2012-02-09 18:32

Tiden går fort när man har roligt! Idag fyller Maya 1 år och har bott hos oss i 10 månader. Det känns som att vi har kommit långt på denna korta tid tillsammans. Men nu längtar vi till våren, eller iallafall att vinterkylan ska släppa taget, det är så himla svårt att träna när fingrarna blir som ispinnar. Man kan heller inte träna passivitet mellan moment utan det blir mest att man måste snabba sig för att inte frysa, och det är verkligen inte så som vi borde träna. I Mayas fall så ska allt gå i slowmotion och hon ska belönas när hon är lugn och stilla eftersom hon har så lätt att ligga högt i aktivitet.

Igår var det teorikväll inför helgens lydnadskurs och Monica pratade mycket om mentalitet hos hunden och hur man ska utnyttja hundens egenskaper så att det blir till fördel i träningen. Jag har varit på flera av Monicas föreläsningar och det är lika bra varje gång. Jag tycker att jag har försökt att tänka på det mesta när jag har tränat Maya, men man upptäcker att man har missat en del också. Man lär sig ju hela tiden, tänk den dagen när man är en fulländad hunddressör, då har man ju inget mer att lära sig och det vore ju tråkigt. Inlärningskurvan det senaste året har för mig gått spikrakt uppåt, både inom lydnaden och jaktträningen. Det är riktigt roligt!

Min hundblogg är nästan lika gamal som Maya och har nu haft över 3000 läsare, kul!

Maya 11 månader

 


Nu är vi på gång igen

2012-02-06 18:58

Efter ett mycket bra lydnadspass idag känns det som att vi är på gång igen! Maya gick riktigt bra på det fria följet och satte alla moment i lk 2 klockrent! Nu laddar vi inför tävling och Monica-kurs!


Vilovecka i kylans tecken

2012-02-04 15:25

Senaste veckan har varit mindre bra. På lördagkväll blev Maya dålig i magen och det höll även i sig på söndagen så inomhusträningen fick ställas in för vår del. Sedan var det min tur med influensa. Måndagsträningen fick vi alltså hoppa över också. Inte förrän igår kunde vi gå lite kortare promenader och åka till ridhuset som jag hade bokat för träning. Jag kände mig inte alls i form men vi behövde verkligen träna på nytt underlag och nya lukter inför tävlingen den 18 feb. Det första Maya gör när hon kommer in i ridhuset är att glufsa i sig en stor hög med hästbajs. Träningen gick sådär, dels är underlaget så knögligt att gå på och dels så var det svårt med koncentrationen, hon missade läggandet under gång ett par gånger som hon är rätt säker på annars. Jag måste lägga fokus på platsliggningen och de 30 m som man ska gå ifrån hunden nu de närmsta veckorna. 4 tillfällen kvar att träna i ridhus, vi borde vara redo efter det hoppas jag... kylan gör det inte direkt lättare att träna heller. Behöver lite peppning nu känner jag!

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo