Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Morgonpromenad

2012-04-28 09:06

Lite nya bilder på Maya & Ina från morgonpromenaden i det fina vårvädret.

Maya april 2012

Maya april 2012

Maya april 2012

Maya & Ina april 2012


Pip & gnäll, väldigt oönskat beteénde... tips tas tacksamt emot

2012-04-22 06:05 | 2 kommentarer

Jag inser att vi har problem med att Maya gnäller när vi ska träna jakt. Det kan, om vi ha otur, sätta käppar i hjulen för hela tävlingskarriären inom jakten. Och det vore ju så synd när jag har en sådan duktig hund! Detta är något som jag inte vet hur jag ska lösa och det är väldigt frustrerande, jag brukar alltid ha en plan för min hundträning. Hon piper bara när vi tränar i grupp, inte när vi tränar ensamma. Det blir definitivt pip om vi tränar med vilt och om det är mycket skott och kast. De tips jag har fått från andra är (om det finns fler tips tar jag tacksamt emot dem i kommentarsfältet).

 • Åka till gruppträningen, säga hej och åka hem igen. Göra detta många, många gånger så att förväntingarna sjunker.
 • Aldrig låta henne jobba när hon inte är lugn.
 • Jobba mycket bakåt, om det är kast framåt skicka henne bara bakåt.
 • Sänka förväntningarna från vänster sida. Jobba med närsök från håll, dirigeringar från håll och skicka henne aldrig från vänster sida ett tag framåt.
 • Undvik kast, träna mer linjetag.
 • Om hon börjar pipa, sätt henne i "skamvrån" en bit bort och titta på när andra jobbar.
 • Träna in ett ord för "Nu ska vi jobba" och "Nu ska vi vara passiva", dvs att hon inte behöver sitta och fundera på om det är hennes tur att få hämta eller inte.

Det känns som att det är väldigt tråkig och lång väg att få bort detta, är det värt att lägga ner denna tid på det eller ska man ägna sig åt lydnadsträning & C-prov bara? Finns det något recept som verkligen fungerar? Jag vill ju så gärna starta på B-prov!

Tips som jag har fått från vänner på Facebook:

 • Lena Rösiö Dina tips är bra hjälpmedel. Fortsätt att avdramatisera gruppträningarna. Där kommer ju även konkurrensen in och pressar. Du har en fantastisk liten hund så det är klart att du ska fortsätta träna! Både du och Maya får ta långa fikaraster då övriga aktiverar. Även du ska andas lugnt och avslappnat. Sitta i solen och bara mysa!
 • Åsa Lundberg Jag har hört en del av de tips du radat upp och det finns väl säkert lika många vägar att ta sig an det problemet som det finns andra metoder inom jaktträningen. Det jag framför allt har hört (vilket väl är det du är inne på också) är att pip inte är en medveten handling från hunden och alltså inget som kan läras/straffas bort utan att det är ett tecken på för hög stressnivå i jaktträning/jaktsituation. Stressen kommer ju som du säger med förväntan och framför allt vid markeringar. Jag tror också på att vara med på gruppträning efter gruppträning utan att göra något alls, men gärna ändå ha hunden vid sidan (vara lite egoistisk och låta andra kasta). Kanske först gå/stå 20 meter bakom linjen och sen jobba sig närmare och närmare, vid pip gå tillbaks till ett längre avstånd tills hunden kommit till ro på det avståndet osv. Fast allra mest tror jag på att ta hjälp av någon som verkligen kan något istället för av mig!
 • Sandra Axebäck Passivitet, passivitet, passivitet och åter passivitet!! :) ta bort förväntan! Skit trist träning men nog den viktigaste, säger de som vet!!! ;) jag skulle vara med på träningarna varje gång, utan att träna förrän hon är lugn, tyst och avslappnad... Lycka till!!
 • Åsa Lundberg En liten fortsättning på det jag skrev förut: Jag kom på en annan sak, något som jag gjort lite fel med. För oss har det mest varit stadgan som varit problemet men det har också kommit ljud ibland. I vilket fall, jag har varit ganska snabb på att belöna rätt beteende (sitta stadigt och vara tyst) med att få apportera, men skulle jag göra om det skulle jag nog inte göra så utan helt enkelt inte låta Maris apportera alls under några pass och sedan sakta öka från en apport (dirigeringsövning och/eller närsök på håll till att börja med), till två osv. Hur tråkigt som helst i och för sig men tror man på sin hund kan det ju vara värt att ha lite tråkigt själv. Jag tror ju som sagt inte att pipa är något dom är medvetna om att dom gör och därför tror jag det handlar mer om att hitta rätt energinivå än att belöna rätt beteende/fela fel beteende. Jag tror inte heller dom här heta hundarna blir sämre jakthundar av att inte jaga ett antal träningspass men det är surt att lägga ut massor med bensinpengar på att bara stå och vara passiv.

Stoppsignal

2012-04-20 16:40

Idag har vi tränat på stopsignal under arbete, jag har lite svårt att få till den delen. Men jag tyckte nog att träningen idag vara givande. Jag la ut  torrfoder som hon fick söka på ett närsök, när jag blåste stoppsignal och hon tittade upp fick hon en stor fin köttbulle kastad rakt i munnen! Den var smaskigt tyckte Maya som var väldigt uppmärksam när jag blåste i pipan varje gång efter det. Jag skickade henne på några linjetag, blåste stoppsignal och gick fram och belönade när hon strannade. Sedan kallade jag in henne och blåste stoppsignal och kastade köttbulle när hon stannade. Detta ska vi fortsätta med ett tag framöver tror jag för att se om hon sedan skulle kunna stanna när hon letar dummies, det är det svåraste...


Torsdagens lydnadsträning

2012-04-19 16:47

Lydnadsträningen går ju väldigt bra måste jag säga. Gårdagens träningspass var inget undantag. Fria följet börjar bli riktigt fint, kontakten är mycket bra, jag har jobbat upp vänstersvängarna för där tappade hon kontakten tidigare. Hon flyger ut lite med rumpan i högersvängar så där får jag lägga lite mer arbete. Positionen är någon långt fram fortfarande men jag tycker ändå att det har blivit bättre. Vi går långa sträckor och hon faller tillbaks lite ju längre vi går. Positionsförflyttningarna och stegförflyttningarna är väl det som man skulle kunna anmärka på mest, hon blir oerhört taggad och trampar på alldeles för mycket så det blir bara massa okontrollerade rörelser, jag skulle vilja få mer lugn i stegförflyttningarna så att hon tänker samtidigt och inte bara trampar hejvilt.

Sättandet under gång funkar bra, rutan tränar jag från mycket olika avstånd och skål med godis bakom rutan, ställer henne i mitten och skickar henne på externbelöningen bakom. Ibland lägger jag henne ner i rutan, men hon har en tendens att lägga sig av sig själv så jag måste träna mycket mer ställande. Stadgan i rutan är bra. Inkallningen ska jag aldrig träna på för den kommer inte vara något problem.

Inkallande med ställande tränar jag med 2 skålar, en skål bakom henne och en skål bakom mig. Oftast gör jag raka inkallningar och ett och annat ställande, hon stannar så snabbt som det går att stanna när man springer i ljusets hastighet, så det får jag vara nöjd med.

Hopp apport går bra sålänge apporten hamnar rakt, hamnar det snett så tjuvar hon på sidan. Antingen måste jag bara kasta rakt eller så får jag träna in att hon alltid ska hoppa tillbaks, det lutar åt det senare, då känns det lite säkrare på tävling.

Apport med metall är inga bekymmer alls. Vittringsapporteringen är ibland klockren och ibland katastrofdålig med både tugg och byte av pinnar. Vi jobbar vidare på detta moment eftersom det är ganska många poäng.

Fjärrdirigeringen har vi tränat varje dag i ca 3 veckor nu, det går ganska bra på nära håll, men om jag backar från henne så kommer hon framåt på ställandet.... detta moment ska jag be Monica titta på när vi har nästa kurs 3-4 maj. Mayas teknik i ställandet är inte riktigt bra heller, kanske måste vi börja om med detta helt?

Platssittning fungerar ganska bra, men hon nosar en del. Platsliggningen fungerar inte alls, hon är orolig och sätter sig ofta upp när jag lämnar henne. Jag tar Monica till hjälp i detta moment också. Jag ska ängna alla måndagsträningar till platsliggningen så att jag kan få hjälp av andra att "vakta" henne. Om jag går tillbaks och säger till henne ser hon troligtvis det som en belöning och det vill jag inte.

Vi har ett tag kvar till tävling men jag ska ta det lite lugnt nu och se till att platsliggningen och övriga moment blir riktigt bra innan vi ens funderar på att tävla.


Workingtest på Lidingö med en 3:e placering!

2012-04-15 15:27

Vi har idag debuterat på WT på Lidingö med 65 startande i nybörjarklassen, Maya knep en 3:e placering med 93 p av 100. Duktiga hund!

Resultatlista, SSRK Östra (PDF)

Maya 3:a, WT Lidingö

Maya 3:a, WT Lidingö
Foto: Jörgen Norrblom SSRK Östra


Om man är hund i vår familj....

2012-04-14 19:05

... får man resterna när matte har ätit eller provsmaka när matte lagar mat
... får man sitta och hänga över mattes mat i soffan när hon äter
... får man vistas i alla möbler och hoppa, skutta & busa
... får man skälla när man är glad
... får man hoppa när man hälsar
... får man hur mycket kärlek, klapp & kel som man vill
... får man hoppa & pussa på matte såfort klockan ringer på morgonen (och annars också förstås)
... får man apportera mattes alla kläder så det ligger och dräller lite här och där
... får man 2 långpromenader om dagen och ett träningspass samt ett tuggben på kvällen

... får man inte visa något intresse för vilda djur eller äta eller rulla sig i skit
... får man inte vara utom synhåll från matte på promenaderna
... får man inte hälsa på andra hundar på promenaderna eller när vi tränar

... måste man hålla sig innanför tomtgränsen utan staket även om grannens hund springer på sin tomt
...måste man visa ett stort engagemang/kunna vara passiv på träning, annars får man sitta på sidan av och titta på när kompisen tränar.
... måste man följa ordningsreglerna och alltid lyda matte


Jaktträning hos Sören Norén

2012-04-08 19:48

Idag har vi varit hos Sören Norén i Bälinge med några från jaktträningsgruppen och fått massa bra tips & råd hur vi ska lägga upp träningen. Maya gjorde alla övningar klockrent, men mycket pip idag... matte är lite bekymrad men jag blundar inte för problemet. Vi ska jobba mycket med linjetag, inte kast. Såfort hon börjar pipa får hon sitta i skamvrån och ha tråkigt. Jag ska göra allt för att undvika att hon piper så att det inte blir ett invant beteénde. Jag ska även tänka mycket på att när jag lämnar henna sittandes, gå tillbaks oftare än jag kallar in så att hon sitter stadigare på rumpan. Det är även dags för oss att börja skicka på dolda linjetag och stoppsignal med närsök och att hon lyckas, hon måste börja lita på sin matte och lyssna på signalerna.

Övningarna vi gjorde:

 • Fotgående på linje med och utan koppel.
 • Markering med skott mot ett målområde.
 • Markering på annat målområde med skott, man skulle skicka hund 1 på linjetag på målområde 1 och hund 2 på markeringen.
 • Jobbade i par, målområde skicka på linjetag. Fotgående bort, stanna hunden skicka på "Ut". Fotgående framåt, kast & skott, skicka på markering och sedan vända och skicka på linjetag mot målområdet.

Här kommer några bilder från dagens träning:

Se fler bilder.

Jaktträning Sören Norén 8 april 2012
Pix hämtar apporter i full fart

Jaktträning Sören Norén 8 april 2012
Ursula & Pix, Sören, Mats & Balder

Jaktträning Sören Norén 8 april 2012
Maya låtsas vara lugn

Jaktträning Sören Norén 8 april 2012Ursula & Pix i action


Påskkaramellen hos Conover's

2012-04-07 18:23

2 dagars jaktträning hos Conovers', både trevligt, gott & lärorikt!

Tänkte summera de olika övningarna som vi gjorde så att jag inte glömmer bort dem:

FREDAG

 • Övning 1: Linjetag synlig apport snett genom hinder, vi gick samma väg som vi skickade. Denna övning var för att se om hunden kunde gå rakt igenom ett hinder utan att ta en omväg.
 • Övning 2: Linjetag synlig apport snett genom hinder, vi gick "den lätta vägen" runt och skickade hundarna till samma plats genom hindret.
 • Övning 3: Vi bytte plats och skickade hundarna snett över hinder men vi stod nära "den lätta vägen".
 • Övning 4: Linjetag med 2 kastade apporter bakom ett dike, de låg rakt bakom varandra med ca 50 m avstånd. Vi jobbade i par där den ena fick skicka linjetag på den första apporten, med stopp och söksignal. Den andra apporten fick ekipage 2 skicka på linjetag.
 • Övning 5: Dubbelmarkering med kastare i rörelse. Man skulle hämta in den sist kastade först och om hunden inte kom ihåg den först kastade fick man skicka på linjetag.
 • Övning 6: Dubbelmarkering med hund och förare i rörelse. Fotgående skedde parallellt med kastaren, när kastaren gjorde ljud och kast vände man upp och hunden skulle markera, sedan fortsatte man fotgåendet och gjorde samma sak på apport 2. Skickade på sist kastde först och om hunden inte kom ihåg den först kastade fick man skicka på linjetag.
 • Övning 7: Markering över ett stort och svårt dike.
 • Övning 8: Linjetag över samma dike.
 • Övning 9: Långa enkelmarkeringar på 2 olika platser, som sedan sattes ihop till dubbelmarkering, varav det andra kastet skott. Hunden skulle hämta den sist kastade först.
 • Övning 10: Långt linjetag med synlig apport, Gömda apporter i gräset på vägen dit. Denna övning var för att se om hundarna använde näsan på vägen ut.
 • Övning 11. Gå fot på linje med skott, hundarna ska vara stilla vid sidan. De som är lugna och stadiga får hämta. Man kan göra övningen att alla ekipage stannar för varje skott (lite lättare) eller göra det svårare att alla går när det skjuts.

LÖRDAG

 • Övning 1: Stoppsignal. Hunden skulle sitta och vänta på inkallningssignal, när man blåste stoppsignal så kastade man ett föremål bakom hunden samtidigt. Denna övning var för att få ett snabbt stannande.
 • Övning 2: Ut. hunden skulle se en utlagd apport, sedan vända bort från apporten mot mig. Jag skulle sedan skicka hunden på "Ut" och den ska vända det håll som man gjort tecken för.
 • Övning 3: Samma som ovan fast inkallning och stoppsignal och sedan skicka på ut. Byte av plats och med hinder.
 • Övning 4: Viltträning. Stort sök med väl gömda fåglar.

Utvärdering av vår träning:

 • Hinderträningen och linjetag gick strålande, hon tar rak väg ut och hem. Snabbt ut och snabbt in, bra avlämningar och inget tugg.
 • Stoppsignalen eller inkallningssignalen sitter inte när hon fått vittring/är i arbete. Måste lägga mycket krut på att få ett bra och snabbt stopp eftersom Maya är så snabb. Stoppsignalen fungerar i "momentträning" tex inkallning med stopp eller linjetag med stopp.
 • Dubbelmarkeringen kom hon inte ihåg den första kastade apporten övning 5, men övning 9 gick väldigt bra. Tror det beror på terrängen, öppen terräng i övning 9. Vi behöver träna mer i skogsterräng.
 • Fotgåendet går bra när det inte är skott, eller en kraftig dragning till ett håll, vi behöver träna mer fotgående med skott och störningar och hon ska inte stanna upp eller tappa fokus på att hon ska vara vid min sida. Träna med att lägga ut mycket apporter, leksaker, godisskålar och gå fotgående runt det, skicka linjetag bakåt som belöning när hon går bra. Koppelgåendet gick riktigt bra idag, mycket nöjd!!
 • Lite pip mellanåt när hon sitter och har tråkigt.
 • I övning 10 så fick hon inte vittring på de dolda apporterna, vilket innebär att hon slår av näsan när hon vet var hon ska. Vi behöver träna mycket med små och dolda apporter så att nosarbetet kommer igång. Generellt mycket spring och lite näsa.
 • Riktigt bra uthållighet i det stora söket, hon jobbade länge och hade ingen tanke på att komma hem tomhänt - bra!! Hon fick vittring på en kaninapport som hon försökte få fram ur en risbuske 2 ggr men misslyckades och fortsatte på annat håll. Jag blir riktigt varm i hjärtat när hon kommer springandes snabbt mot mig med en and i munnen, så himla roligt att se, vilken apportör hon är!

Guldstjärna till min lilla Maya som har skött sig riktigt bra, det som inte gick så bra tar vi med oss och tränar mer på.


Härliga hundträningsvecka!

2012-04-02 19:12

Vi tränar så mycket nu så jag hinner inte uppdatera bloggen! Veckans händelser har varit:

Måndag: Träningsgruppen i lydnad, vi tränade platssittning och platsliggning. Hon är orolig när jag går ifrån henne, så mycket fokus på detta nu. Innan träningsgruppen så körde jag alla moment i lk 3 förutom vittringen med både Ina & Maya.
Tisdag: Jaktträning med linjetag, stoppsignal och fotgående. Skott med apportkastaren.
Onsdag: Träningsgruppen i jakt med Sören Norén. Mycket bra träning för oss och jag lärde mig mycket. Fotgående, närsök, linjetag & dirigeringar.
Torsdag: Jaktträning, fortsatte med de övningar som vi gjorde hos Sören.
Fredag: Jaktträning, fortsatte med de övningar som vi gjorde hos Sören.
Lördag: Jaktträning, fortsatte med de övningar som vi gjorde hos Sören.
Söndag: Jaktträningsgruppen, vi fortsatte med de övningar som vi gjorde hos Sören samt skott med apportkastaren och markeringar då vi vände bakåt och skickade på linjetag. Vi gjorde även ett lydnadspass hemma i hallen med vittringsapportering, sättande under gång och fjärrdirigering.
Måndag: Lydnadsträning på egen hand, vi tränade alla moment i lk3 förutom platssittning & vittringsapportering. Allt går bra förutom fjärren.

Nu ser vi fram emot påsk med massor av roliga jaktträningsaktiviteter!


Maya är ett A-barn

2012-04-02 17:40

I veckan kom resultaten från höftledsröntgen och allt var tipp-topp, jag är så himla glad!

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo