Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

1:a pris på jaktprov Nkl!!

2012-07-29 09:47

Maya var helt grym på dagens jaktprov och gjorde ett jättebra arbete!

Provet startade med ett fotgående ner till vatten efter skytten med ett skott under gång. Maya var väldigt stabil vid min sida. Sedan blev det två enkelmarkeringar på vatten, det var en vass som var en liten öppning på så att hon kunde se markeringen. Jag fick stå ca 4 meter från vasskanten och inte röra mig framåt. Hon satt väldigt stadigt på rumpan och jag väntade lite extra att skicka henne. Hon spikade båda markeringarna på vatten men första avlämningen la hon ner precis innan jag hann greppa, andra avlämningen la hon ner i vassen och ställde sig och hostade en stund sedan tog hon upp den och lämnade i handen.

Det fortsatte med fotgående in i skogen efter skytten med en enkelmarkering. Det gjorde hon exemplariskt.

Sedan fotgående till sökområdet som var ganska stort med 4 fåglar och en kanin, varav en and i vattenkanten. Hon tog in allt väldigt snabbt med fina avlämningar utom anden vid vattnet även fast hon hade sprungit förbi den 3 gånger, så domaren gick ut och kontrollerade vinden. Han konstaterade att vinden hade vänt efter föregående hund och hon hade inte kunnat få vittring på den. Jag skickade henne igen och hem kom hon med anden, vilken lycka!!

I passiviteten var hon lugn och tyst, jag satt ca 4 m bakom nästa ekipage och domaren var noga med att Maya såg när den hunden jobbade. Domaren stog 1 meter framför oss. Efter en vattenmarkering var han nöjd och vi blev "befriade" från den svåraste delen av provet - att vara tyst...

Fotgåendet var riktigt bra idag genom hela provet, jag hade en hund som jobbade med mig hela tiden, vilken fantastisk känsla!

Skriftlig kritik från domaren:

Samarbetsvilja: Samarbetar gärna med sin förare.
Sökarbete: Söker på bredd och djup med god intensitet.
Fart: Hög
Uthållighet: Räcker väl för prövningen
Näsa: Används väl
Dirigerbarhet: Räcker för klassen
Markeringsförmåga: Markerar bra på land och vatten
Skottreaktion: Uppmärksam
Stadga: Lugn och tyst i skott och kast. Bra fotgående.
Apporteringslust: Bra upptag med snabba inlevereringar
Apportgrepp: Bra grepp men avlämningarna på vatten kan förbättras
Simteknik: Simmar snabbt och effektivt
Hundtolerans: Stör och störs ej
Sammanfattande kritik: En arbetsvillig tik som löser dagens prövning på ett bra sätt. Avlämningarna på vatten skämmer ett i övring mycket bra arbete. 

5:or på allt, förutom en 4:a på apportgrepp.

Maya 1:a pris Nkl jaktprov 28 juli, Härnösand
Maya är en stolt och glad hund, matte är stolt och glad över Maya.


Jaktprovsträning på Ljusterö

2012-07-26 18:35

Det var verkligen en toppendag med trevliga träningskompisar på Ljusterö denna varma och vackra dag. Maya startade sist så att jag kunde ta lite tid efteråt och torka henne och se till att svansen mådde bra. Vi startade med 2 enkelmarkeringar över ett brett dike och ganska mycket växtlighet så delvis skymd sikt. Maya spikade första markeringen men andra markeringen blev för svår och hon fastnade i ett område där jag hade gått igenom en massa gånger så troligtvis var det problemet. Till slut med lite hjälp och några kast hittade hon fågeln i alla fall. Det bekymrar mig dock inte hon missade markeringen för jag vet att hon brukar spika dem. Lite lätt i rumpan när det var skytt som stod nära och sköt. 

Sedan blev det fotgående efter skytten en bit och det gick jättebra till sökområdet. Hon far iväg som en liten kononkula och har inga problem att söka av stora områden, det gick bra att styra henne till olika områden. Hon jobbade bra med näsan, kanske lite mycket spring men helt klart godkänt. Men några saker som jag noterade var att när hon hittade en kråka/skata så vände hon inte upp direkt utan jag var tvungen att vissla in henne, övriga fåglar vände hon hem direkt. Jag vet inte om hon fick vittring på två fåglar som hon struntade i, har svårt att avgöra det men jag får vara lite obs på detta. Sen tappade hon en and några meter från mig, vet inte om det var för att hon tyckte att det var tung och hon var väldigt flåsig och varm. 

Efter det var det 2 enkelmarkeringar på vatten och här kom dagens höjdpunkt! 2 fina avlämningar i handen. Det var lite knöligare att ta sig upp än vad vi har tränat vilket kanske gjorde att hon hade ett bättre grepp och så visslade jag in henne hela vägen samtidigt som jag backade. Skön känsla när det har fungerat så dåligt de träningspassen tidigare. Hon hoppade dock fram lite vid skottet på andra markeringen så då fick jag sätta tillbaks henne och sedan skicka. 

I passiviteten fick vi både träna på 2 markeringar på land och 2 på vatten, det kom ett ytterst litet pip (som ingen skulle höra) men i övrigt helt tyst även om hon var så taggad att hon satt och skakade så är jag grymt nöjd!! Och att fotgåendet funkade så bra var också himla kul!

Kajsa & Maya på jaktprovsträning
Foto: Märta Segerström

Kajsa & Maya på jaktprovsträning
Foto: Märta Segerström


Vattenapportering och utebliven träning

2012-07-22 20:55

De senaste veckorna har det inte blivit mycket träning alls pga av att Maya troligtvis blev ormbiten för ca 3 veckor sedan, alternativt jordgetingbiten. Hon piggnade på sig efter en dag men det blev ändå 2,5 veckors vila vilket kom väldigt olägligt eftersom jag hade tänkt att finslipa på det sista inför B-prov. Precis när Maya blev "sjuk" så kom värmen som jag hade gått och väntat på så att jag kunde träna vattenapportering och avlämningar med vilt från vatten. Jag har inte vågat bada henne innan pga av att hon får vattensvans så lätt...

Nu har jag iallafall fått till 2 träningspass med vattenträning och ett pass med stort sök med vilt. Stora söket går väldigt bra men avlämningarna från vatten var näst intill katastrof... fågeln blir tung i vattnet och hon har inte så bra grepp och ska skaka sig och släpper fågeln i backen... och inte ens en matskål med godaste grillade kycklingen hjälpte. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa detta, vi får se om det blir bättre men annars känns det inte som att vi kan starta på prov. Det vore väldigt synd för allt annat fungerar riktigt bra.

I övrigt så har vi tränat på fjärrdirigering "ligg/stå/ligg" samt "sitt/stå/sitt". Jag har infört en targetplanka på framtassarna men hon ska fortfarande ha låsta bakben och detta har hjälpt mycket för att få bort trampet. Vi är på god väg men det går långsamt.

Maya juli 2012
Jag är iallafall väldigt söt även om jag inte kan lämna fåglarna i handen från vattnet ännu.


Träning inför B-prov

2012-07-02 11:39

Idag har vi tränat stort sök med vilt, nu fjärde gången på ca 2 månader. Planen har varit att vara mycket sparsam med träningen av stort sök men om man ska starta på prov snart så är det ett måste. De prov jag har varit och tittat på tycker jag att de flesta hundar har haft problem med söket på olika sätt.

Tanken med viltträningen är att träna det under så stressfria förhållanden som möjligt utan kast och skott och inte i grupp. Jag vet att Maya blir väldigt varvad av vilt och när det kommer skott, vatten och kast på det så blir det ganska mycket för henne. Detta är ju det svåraste med prov att alla ingridienser som Maya blir stressad av finns här. Jag får därför inte ha för höga krav eller förväntningar på de jaktproven som vi är anmälda till utan försöka gå in med att själv vara avslappnad och bestämd så att Maya förhoppningvis blir lite lugnare.

Stora söket gör hon så fantastiskt bra när vi tränar på egen hand. Även om hon vanligtvis är väldigt kontaktsökande och följsam med mig så jobbar hon extremt bra och självständigt i denna uppgift. Hon tar för sig på stora ytor, fastnar inte i samma område, bra uthållighet, stannar aldrig och frågar vad hon ska göra, kommer aldrig hem tomhänt och vänder snabbt hem så fort hon hittar något med bra avlämningar. Det enda som hon kan ha lite problem med är upptagen av tunga fåglar eftersom hon är så mjuk i munnen så kan hon ibland ha dåligt grepp och tappa viltet. Därför är strategin att träna mycket på änder eftersom de är ganska tunga. Avlämningar från vatten blir ju då ännu svårare eftersom anden blir tyngre och därmed lätt att tappa. Pga av Mayas svans har vi inte kunnat träna vattenarbete så mycket som jag hade önskat, men jag hoppas få till ett träningspass med and innan vi startar på prov iallafall. Vi siktar på ett 1:a pris för jag vet att Maya har full kapacitet att få det men det är ju då passiviteten och pip som är den största svårigheten samt fotgåendet och kanske som jag nämnde även tungt vilt.

Maya tränar stort sök
Snabbt och prydligt inlevererat, 6 fåglar & 1 kanin, ca 100x100 m sökruta. Matte är är minst sagt lyrisk över sin duktiga hund.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo