Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Kurs i jaktfotgående för Eva Bodfäldt

2012-08-17 17:12

Anledningen till att jag ville gå denna kurs var att få verktyg att träna upp ett bra jaktfotgående på ett sätt som innebär att jag inte behöver korrigera min hund fysiskt eller verbalt. Man behöver kunna lite mer om hundträning för att få till detta, men det är ett mycket trevligare sätt än att rycka i kopplet som tyvärr är ganska vanligt inom jaktträningen.

Mina noteringar från kursen:

 • Korrigeringar & övervakning i fotgåendet skapar stress hos hunden, det vill vi undvika. Det ska vara en lugn, harmonisk & trevlig känsla för hunden att befinna sig vid vänster sida.
 • Lägg över ansvaret på hunden att gå där den ska för att få jobba.
 • Var EXTREMT noga med att ALDRIG någonsin skicka hunden på en belöning/apport om fotgåendet fram har varit fyllt med halvhalter, hunden har tagit ett steg för långt fram, du har sagt nej eller påkallat uppmärksamhet genom benklappningar etc. För annars tror hunden att fotgåendet ser ut så om den får belöning för det i slutändan. Hela fotgåendet ska vara bra för att den ska få apportera/ta sin belöning, annars är hundens chans förlorad. Varje gång hunden går för långt fram vänd istället och ge hunden en ny chans på apporten/belöningen bakåt. Om fotgåendet bakåt är bra, skicka hunden.
 • Det vi gör fel i jaktfotgåendet är att vi inte bestämmer en exakt position där vi vill ha våran hund, det räcker med "ungefär".
 • Bestäm en position och träna in att hunden ska luta sig mot den punkten, som en target. Hundens bog mot benet är en bra placering.
 • Första övningen för att lära in det är att gosa och kela med hunden med vänsterhanden och mata den med godis med högerhanden. Man kan röra sig framåt samtidigt. Belöna med godis endast när hunden är i rätt position och lutar sig mot benet.
 • Sedan byter man ut godis i handen till godis i en skål istället. Såfort hunden går i rätt position och lutar mot benet får den sin belöning i skålet.
 • Ta steg ifrån hunden, dansa runt, gå isidled, vänd dig om, lyckas hunden träffa benet får den gå på belöningen. Putta bort hunden, lyckas den komma in vid sidan får den sin belöning. Vifta aldrig med händer eller hjälp hunden in till sidan. Det är upp till hunden att nå benet för att få det den vill ha. "Dödssynd" att kliva in själv i position, hunden ska alltid hitta position själv. Man får en väldigt följsam hund med denna övning.
 • Utöka störningarna och byt miljöer: 2 matskålar, 3 matskålar sedan dummies och en männsiska som står och lockar på hunden med matskål, sedan en människa som står och kastar apporter, sedan en skytt och kastare, vatten, domare, publik etc. Allt detta blir en signal till hunden att trycka sig mot sidan för att få sin belöning. Man behöver då inget kommando för fotgåendet. Hunden VILL gå vid sidan för att den har lärt sig att inget kommer hända om den inte går där.
 • Ta bort punkterna i träningen, tex fotgåendet 10 meter för att stanna och skicka. Om hunden går bra i 5 meter men inte klarar 10 meter så skickar man gående när hunden gör rätt, tänk bort att jag ska gå till en viss plats och sedan skicka. 
 • Jätteviktigt att alltid belöna hunden när den tittar mot belöningen och inte på dig. Den enda gången man behöver ögonkontakt i jaktträningen är vid stoppsignal och inlevereringar. Ögonkontakt skapar aktivitet hos hunden och därmet stress och pip.
 • Har man en väldigt het hund kan man belöna den när den tittar framåt/neråt genom att släppa små godisbitar i huvudet på den som trillar ner på backen, då söker sig hunden neråt och blir lugnare. Titta absolut inte på hunden och erkänn inte att det var du som droppade godiset på den, det kom från ingenstans!
 • Visa med ditt kroppspråk att "nu tar vi det lungt", händerna i fickorna betyder vila, ett steg till höger och att matte "pointar" åt ett håll menas att "nu ska vi jobba" och det blir en signal för hunden att trycka sig mot benet. Annars stoppar matte in händerna i fickorna igen! Hjälp hunden genom att tänka "där borta ligger apporten", då är det större chans för hunden att lyckas. Se till att ALLTID markera var apporterna hamnar själv så att du kan hjälpa din hund om det blir fel.
 • Enligt Eva är det inte bra att träna markeringar från vänster sida, det laddar vänster sida för mycket och det blir lätt pip och höjd aktivitet. Markeringar tränas bäst på promenaderna med en bollkastare, vissla inklallningssignal och kasta bollen bakåt när hunden vänder om. Detta gör att man även får en väldigt bra inkallning! Alternativt är att gå ifrån hunden och kasta och skicka den från avstånd.

Kajsa & Maya, aug 2012

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo