Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Stoppsignal

2012-09-23 18:53

På dagens kurs för Eva Thorén-Söderström gjorde vi lite övningar på ett kalhygge med högt gräs och mycket svår terräng. Linjetaget gick jättebra men sen när vi skulle göra en högerdirigering så stannade inte Maya på stoppsignalen, inte en enda gång på 3 försök! Jag blev lite förundrad eftersom hon brukar stanna, vi kanske inte har världens bästa stoppsignal men nu reagerade hon inte ens på den. Troligtvis var det att hon inte såg mig och tyckte att det var nog fel och kom springandes tillbaks till mig igen.

Så nu blir det projekt stoppsignal. Jag fick med mig en bra övning hem som jag i och för sig behöver en medhjälpare för att göra men jag tror att den är väldigt bra för Maya eftersom hon har så lätt för att springa hem så behöver hon belöningen på avstånd. Jag har kastat köttbullar på promenaderna men den belöningen kommer från mig så det blir också dragning till mig. Denna övning går ut på att ha en annan person som har belöningen, jag blåser stopp med handtecken, när hon har satt sig så klickar jag eller säger varsågod att hon får springa till personen och ta sin belöning. Sedan blåser man stopp på en gång igen. Efterhand kan man ju dra ut på hur länge hon ska sitta innan hon får belöningen och även att den andra personen kastar belöningen i form av godis eller dummie eller nåt som hunden vill ha. Sedan ökar man avståndet och varierar platser och terräng och att personen kan vara dold också.

En annan sak som jag tog med mig hem från kursen var att inlärning sker genom att repetera rätt beteénde. Så ett lyckat linjetag gör man kanske 3 gånger istället för 1 gång.


Sök med vilt

2012-09-22 21:09

Vi körde ett träningspass med fåglar idag och jag la ut ett ganska stort område i svår skogsterräng både framåt och bakåt. Mycket ris och grenar som hon var tvungen att hoppa över. Tanken var att hon skulle kanske ta ett bättre grepp om fåglarna om det inte var för enkelt.

Men vilken vass sökhund hon är lilla Maya! Hon är spontan i alla upptag, vänder hem direkt utan att tveka, jobbar utan att fråga, springer snabbt med näsan påslagen, och jag kan skicka henne i den riktning hon ska gå. Hon tappade en and som låg uppe på en sten men i övrigt gjorde hon en strålande jobb och levererade alla i hand snabbt, snyggt och enkelt! Hon är helt fantastisk!

Maya tränar sök
Maya är ruggigt vass på sök.


Fina linjetag!

2012-09-21 19:51

I takt med att man ökar svårigheterna så går träningen förstås både framåt och bakåt och då är det extra roligt när det går riktigt bra! Idag var en sån dag när de flesta linjetag var väldigt raka och fina. Jag hade lagt ut några målområden och inte gått raka linjer utan runt i en fyrkant. Det blev långa avstånd (upp till 150m) med högt gräs emellan som hinder, men väldigt platt terräng i övrigt. Maya gick som en liten kanonkula till alla områden, även de som jag skickade snett mot. Imorgon ska jag använda samma målområde men lägga ut i förväg och se om det går lika bra. Tinar lite fåglar som vi ska träna med på morgondagens pass. Sen kanske det blir ett sök också!


Fjärrdirigering

2012-09-21 19:08

Fjärrdirigeringen kör vi på med varje dag inomhus och det går sakta men säkert framåt. Jag kan nu stå upp och har tagit bort hjälprörelserna med handen helt, men jag står fortfarande väldigt nära. Snart kanske det går att öka avståndet.


Härliga hundliv!

2012-09-15 18:30

Oj vad tiden går och vad lite jag bloggar nuförtiden! Mestadels av tiden är jag ute med Maya och Ina och tränar linjetag, sök eller lydnad eller så är jag på jaktkurs eller lydnadskurs eller bara på en lång promenad. Det är iallafall ingen brist på hundaktiviteter kan man konstatera. Bara att fråga husse, han undrar nog om jag bor i skogen! Men tycker man att något är så roligt som jag tycker hundträning är så blir det några timmar i veckan man lägger ner på det, och jag tycker det är värt varje minut jag spenderar med mina hundar. Dom är fantastiska!

Lite som hänt senaste tiden:

Jaktträning hos Conover's: Jag lärde mig en sak på denna träning och det är att vi absolut inte ska gå Walk up Maya och jag. Maya blir väldigt stressad av denna typ av träning och hon blir så blockerad att hon inte lyssnar på pipan alls. Vi fick sätta oss på sidan och titta på när de andra tränade. Hon gjorde iallafall ett väldigt fint linjetag på ca 130 m (målområde). Man får vara glad över de små sakerna.

Jaktträning hos Reedsweepers. Två träninsgtillfällen har jag varit på nu under hösten och vi har två tillfällen kvar. Vi har ju nu fått uppgradera oss till Ökl på träningarna! Vi platsar väl kanske inte riktigt men det är roligt ändå för man lär sig väldigt mycket. En av träningarna gick väldigt bra men den andra var lite för hög nivå på för oss. Vi behöver träna mer på "Ut" och att hon ska gå rakt bak, samt höger/vänster dirigeringar, och även närsök att hon ska ligga kvar i samma lilla område och jobba, hon blir lite för "stor" i sitt arbete. Det svåraste är när det blir fel, då känner jag mig osäker på hur jag ska lösa situationen.

Utebliven skotträning: Där jag har skottränat tidigare har jag nu inte möjlighet att skjuta längre viket är väldigt synd, så nu har jag inga marker alls att skjuta på... :-( Han som har jakträtten tycker att vi "skrämmer" rådjuren, hm vet inte om jag håller med om det, dom är ju nästan tama!

Jaktträning hos Eva Thorén Söderström: Jag gick ju en kurs för Eva som åhörare innan Maya flyttade hem till oss och jag är väldigt förtjust i hennes sätt att tänka träning. Operant inlärning/klickerträning även i jakten. Jag har inte fullt greppat hennes tankesätt med Doggie Zen men om jag fortsätter kursa för Eva så kanske jag lär mig det också. Vi fick ett bra tips på övning att träna med tunga apporter/fåglar på stenar för att de ska lära sig ta ett bättre grepp, Maya kan ju vara lite mjuk i munnen och tappa tunga saker. Även avlämningar på vatten så är det bra att lära dem ordet "Håll". Håll kan man sedan lägga på när de ska upp från vattnet och tänker skaka sig och släppa. Då är det ju förstås bra om man även har lärt in ordet skaka.

Maya på promenad aug 2012
På långpromenad i Lunsen

Stadga: Maya har svårt att sitta stilla, vad vi än gör så ska hon krypa framåt. Ibland kan hon krypa fram 10 m, om jag tex lägger ut ett sök och satt henne på sidan. Eller när jag går ifrån henne för ett inkallande med ställande så hoppar hon fram ett par steg. Det är väl slarv i träningen från min sida men jag måste nog ta tag i detta problem omgående! Vet inte riktigt hur bara...

Lydnadskurs för Monica Henriksson: Helgkurs som var otroligt bra (som alltid). Vi fick hjälp med fria följet främst. Själv hade jag väl tänkt att jag skulle få hjälp med fjärren och platsliggning men Monica menade att det hänger ihop med fria följet också. Maya ligger för högt i bubblan "Motivation" (angenämt problem!) och jag måste tänka på att inte belöna henne så mycket & sänka belöningen samt vänta tills hon sitter med rumpan i backen och halsen inte ser ut som en giraff innan jag börjar gå. När hon landat lite mer så kan jag lägga in lite stegförflyttningar (ett steg i taget). Tyvärr tycker jag att hon tappar i kontakten när hon inte får sina belöningar och det vet jag inte riktigt om jag tycker om. Positionen blir dock bättre och hon blir rakare i kroppen. Man kanske får kompromissa med kontakten till 95% istället för 100%, men det känns inte roligt. Men kan man få några extra poäng på fria följet är det ju värt det.

Fjärrdirigeringen fick vi lite hjälp med också, jag måste tänka på att belöna stadgan mellan rörelserna nu och inte hjälpa så mycket med handen. Dessvärre börjar hon trampa när hon inte får hjälp med en rörelse för då går allt mycket fortare. Ja det är bara att fortsätta jobba med detta "problemmoment".

Svullen nos: Maya svällde ju upp runt nosen och ögonen i juni på en träning och då trodde jag att det var ormbett. Efter det vilade hon 2,5 vecka. Veterinären hittade ingenting och alla prover var normala. Idag hände samma sak och jag kan inte förstå vad det kan vara, för ormbett känns inte så troligt. Mer kanske en allergisk reaktion på något som hon har ätit eftersom hon har kräks i samband med att hon har blivit svullen.

Inbokade kurser framöver: Jag har bokat in en halvdags lydnadsträning med Niina Svartberg i maj nästa år som jag delar med Åsa. Vi har även lyckats få till tre jaktträningar i november med Birgitta Bernadotte med träningsgruppen samt en helg i oktober med Mari "Saxen" och Hundskolan i Roslagen. Utöver detta har vi ju lydnadsgruppen varje måndag och träningar med jaktgruppen lite då och då.

Pip & gnäll: Ett hett topic senaste tiden och många råd och rön inom ämnet. Jag blir inte klokare av alla olika bud gällande om & hur man ska träna passivitet och hur man ska få hunden att inte pipa. Jag har läst Birgitta Staflund-Wibergs blogg om detta och jag förstår inte alls vad hon menar med "relationen" i sin blogg... mycket luddigt! Jag har förstått iallafall att man ska ta det väldigt lugnt med att apportera och att träna i grupp tills hunden är ca 1 år. Den kunskapen får vi ta med oss i ryggsäcken framöver.

Mål: Nu har vi väl gått lite tillbaks i träningen eller fastnat så det är svårt att avgöra när vi kan börja tävla igen. Men jag hoppas att vi kan vara färdiga för lydnadsklass 3 under nästa år. Ökl i jakt kanske under nästa år eller året därpå.

Stort grattis till alla duktiga kurs & träningskamrater som det har gått bra för på tävlingar senaste tiden!

MayaMin lilla stjärna

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo