Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Tävlingsträning lydnad

2012-10-28 15:29

Idag körde Maya och jag alla moment i lydnadsklass 3 förutom platsliggning, sitt i grupp & fjärren. Första gången vi gjorde alla moment var tydligen inte filmkameran på så vi fick göra om det och då gick det faktiskt bättre än omgång 1 där det var en del småmissar som jag inte var så nöjd med så det var skönt att avsluta med en bra känsla!! Ina var också riktigt duktig idag och gick ett bra fritt följ.

Kajsa & Maya tävlingstränar lydnadsklass 3 Film! Kajsa & Maya tävlingstränar lydnadsklass 3

Kajsa & Ina tränar fritt följ Film! Kajsa & Ina tränar fritt följ

 Ina tränar fritt följ
Kajsa & Ina


Skogspromenad

2012-10-26 18:03

Idag tog vi en lång och härlig skogspromenad i fina skogen, det blev lite bilder också!

Maya okt 2012

Ina okt 2012

Fina skogen

Maya okt 2012


Retrieverweekend på Kybacka gård

2012-10-23 18:53

Det blev en regnig och kall helg men vad gör väl det när det roligaste som finns är att träna hund! Och tillsammans med alla trevliga hundvänner och god mat blev det ändå 2 härliga dagar. 

Våran grupp startade med Reine som instruktör och tanken med hans övningar var att få oss hundförare att tänka på allt innan man ställer upp för en markering, ett linjetag etc. Inte bara ”hoppas på det bästa” och bli passiv när det inte går som man hade tänkt sig. Första stationen var en markering från en grusväg in till en snårig skog med ganska dålig sikt för hundarna. Vad skulle vi tänka på då?

 • Ställa sig på en bra utgångsposition för hunden att markera med bra sikt, för hunden kommer alltid markera bättre än du.
 • Åt vilket håll går vinden, ta med en tändare.
 • Bestämma innan när man blåser i pipan, vilka kriterier har jag att hunden ska hålla sig inom ett specifikt område
 • Se till att sätta riktmärken var markeringen landar ifall att hunden missar så kan man i alla fall styra hunden.
 • Det är skillnad på att träna markeringar och på prov & WT. Man blåser inte i onödan på en markering när man tränar, men på tävling om hunden springer för långt över en markering så stoppar man den och gör närsök, på träning gör man om övningen.
 • Om man tränar markeringar och man ser att hunden inte såg nedslagsplatsen så ber man att få ett nytt kast.
 • Se till att ha en backup-plan om det går åt skogen, tex om hunden inte stannar på stoppsignalen och blir väldigt vid i sökandet. 

Maya gjorde en jättebra markering på denna stationen. 

Station 2 var en dold dirigering väldigt kort och enkel (ca 20 m) och bakom dirigeringen låg ett stort sök utlagt ca 3 meter bakom. Man fick en markering till vänster ca 30 m in i skogen men sedan skulle man vända upp och ta dirigeringen först.

 • Viktigt att inte låta hunden gå för långt på dirigeringen utan stoppa den innan den fick vind på stora söket.
 • På ingången från dirigeringen tänka på att förflytta sig till där man stod när markeringen kastades så att hunden har samma ”fotografi” kvar i huvudet på nedslagsplatsen.

Maya gjorde även detta helt exemplarsikt. 

Maya okt 2012
Maya

Station 3 var det ett roligt upplägg på. Först var det fasanljud & andljud bakifrån och framifrån ett flertal gånger, sen ett jättehögt skott och kast i ganska öppen terräng. Ca 10 meter ifrån varje ekipage var det en uppspänd lina med en dummie som ”sprang” över vägen. Den dummien skulle man inte skicka hunden på utan på den först kastade. På invägen när hunden var ca 5 meter ifrån brändes det av ett högt skott. 

Mycket störningar men Maya gjorde detta otroligt bra, hon stördes inte ut av något av det där utan hämtade apporten och lämnade den fint i hand. 

På eftermiddagen var vår grupp hos Marie och övningen var ett långt linjetag med skott från en plats som vi sedan flyttade oss ifrån så att det blev ett tätt gräsparti och en ny vinkel. Detta gick hyfsat men lite väl mycket spring i området där apporten låg. Efter det var det ett långt linjetag bredvid en stor rishög och svårigheten här var att vända bort och sedan skicka hunden. Detta gick väldigt bra. Sedan skulle man länka ihop dessa 2 målområden och även skicka på en dold dirigering samt en markering efter det. Dessvärre började det strula lite för oss här för det första lijetaget som var bra förra gången fastnade hon nu i gräset och letade så jag tog tillbaks henne och skickade igen, då gick det bra. Andra linjetaget gick också bra. Det dolda linjetaget gjorde jag helt fel, jag borde antingen ha stoppat henne med närsök eller inte blåst närsökssignal alls för hon sökte alldeles för stort för att vara ett närsök. Jag tog tillbaks henne och gjorde om och då hittade hon den på en gång. På markeringen däremot gick det inte alls bra, för dels hade jag tagit tillbaks henne 2 ggr på de två tidigare övningarna och dels så fick hon en pinne i magen och sprang tillbaks lite ynkligt till mig och sedan ville hon inte gå ut igen, jag bytte vinkel och skickade om henne många gånger och hon bara stannade halvvägs hela tiden. Det blev ett ”låtsaskast” och då fick jag ut henne igen. 

Vi avslutade med en markering till på samma ställe efter att alla andra vara klara med en skojig kanindummie och den fick hon busa lite med innan så hon skulle tycka det var lite kul. Detta gick jättebra. Efter det fick vi en skottapport som en lång markering och det gick också jättebra. 

Även fast det var mycket som gick bra så blir jag ändå bekymrad över att hon ibland blir osäker och tveksam att gå ut och det långa linjetaget eller om hon skadar sig lite så vill hon inte jobba vidare. Jag behöver bygga upp henne mycket nu framöver, inte göra så mycket långa linjetag utan träna mer markeringar, höger, vänster & ut med matskålar och framförallt vila henne mycket mer från jaktträningen. 

På söndagen var vi med Mari ”Saxen” och tränade raka ingångar över hinder och på diagonalen samt ett linjetag med störningsmarkering innan samt ett kast på vägen in också. Allt gick väldigt bra förutom en markering som vi gjorde i pausen som hon inte hittade utan vi fick göra om. 

En sak som jag är väldigt nöjd med denna helg var Mayas fotgående, hon var lugn och tyst mestadels av tiden och gick väldigt långa sträckor i bra position vid min sida, men när vi skulle gå walk-up med 2 skyttar framför så blev det dock lite för svårt...

På eftermiddagen tittade vi på hur en fasanjakt gick till, det var väldigt spännande och intressant även om jag kanske inte kommer att börja jaga så är det kul att se hur det går till. Tyvärr blev det ingen utdelning då fåglarna nog gömde sig någon annanstans denna dag.

Fasanjakt okt 2012Fasanjakt


Träning inför Ökl

2012-10-14 19:47

Det är ett stort kliv att ta från Nkl till Ökl. Mitt stora mål i jaktträningen var att få ett 1:a pris på B-prov Nkl med Maya, och tänk att vi klarade det ”lätt som en plätt”! Mycket tack vare att Maya är en ruskigt duktig apportör och sökhund men också att vi är ett väldigt bra team! Det sägs ju ofta att man ska vara klar för Ökl innan man startar i Nkl, jag kan hålla med om det när man är erfaren inom retrieverträning och om man har flera hundar att träna & tävla med samtidigt. Då vet man ju hur man ska lägga upp träningen för de högre klasserna redan från början. Samma i lydnaden, har man varit i elitklassen så är det ju mycket lättare att träna en ny hund för eliten direkt. Har man flera hundar känner man nog även att man kan vänta med att tävla med en av hundarna om man har flera andra hundar att tävla med (det är ju så kul att tävla!) 

Jag upplevde att det var svårt för mig som nybörjare inom jaktträningen att träna för Ökl/Ekl från start eftersom jag knappt visste vad man behövde kunna. Jag har lagt fokus på grundträning såsom avlämningar, fotgående, snabba upptag och inleveranser, linjetag, markeringar, närsök, stort sök och lite stoppsignal. I början tränade vi även lite höger & vänsterdirigeringar samt ”Ut” när hon sitter vänd mot mig. Men vi har verkligen inte grundat tillräckligt bra på varken stoppsignal, närsök eller dirigeringar. Så det behöver vi ta tag i nu! 

Därför har det blivit ett litet för stort steg för oss att träna på Ökl träningarna hos Reedsweepers här under hösten, där behöver man ha en hund som dels kan gå på walkup med mycket hundar, skott och kast utan att varva upp, och att man kan styra hunden lätt samtidigt som den kan gå på en del dolda linjetag med mycket störningar och vittringar i området etc.  Så nu har jag bestämt mig för att inte träna mer där tills vi är väldigt klara för Ökl och Maya är lite äldre och mognare för sådan typ av träning. Det känns som ett mycket bra beslut då jag upplevde att varken Maya eller jag tyckte att det var så roligt när det blev så mycket fel. Och hundträning ska ju vara kul!! 

Vi har jobbat jättemycket med linjetag på målområde över hinder och med störning senaste tiden och jag behöver ta en sak i taget. Jag tycker att vi har fått till jättefina och raka linjetag och ibland kan jag tom skicka henne på dolda eller väldigt gamla målområden och hon går som en kanonkula rakt ut, det är jätteroligt! Men det behöver vara lugna träningar, inte för mycket folk och definitivt inte gå på linje med 2 kastare och skott. Maya kan inte sortera detta, det blir en för hög stress och hon tar inte mina signaler (som vi dessutom inte har grundat tillräckligt bra). Jag tycker inte att det är schysst mot min hund att sätta henne i för svåra situationer. 

Nästa steg i jaktträningen blir att få till ett bra ”Ut” från sittande mittemot mig. Jag fick tips på en bra basic övning för detta och det är att man lägger ner en dummie synlig, går bort i fot med hunden, blåser i pipan för hunden att sätta sig, fortsätter själv att gå så långt så att hunden klarar övningen och säg ”Ut” (utan handtecken). Sedan ökar man avståndet succesivt, (man kan gå fram och tillbaks). När man tycker att hunden kan övningen så kan man ju även träna med bara handtecken och med både ”Ut” och handtecken. 

Jag behöver även jobba mycket mer på stoppsignalen fristående utan att lägga in det i träningen (och förstöra våra fina linjetag!!). 

Sedan tänkte jag grunda vidare med matskålar höger och vänsterdirigeringar. Och viktigt att inte göra allt samtidigt utan låta det ta tid för varje övning innan man sätta ihop det i praktiken. 

Nu ser vi fram emot en kul kurshelg med Conover’s och Hundskolan i Roslagen till helgen, hoppas att det blir träning på rätt nivå för oss.

Om min hund gör fel är det jag som hundförare som har lagt upp övningen fel eller inte befäst en signal tillräckligt, jag vet att Maya alltid försöker sitt yttersta för att göra rätt.


Tankar om lydnadsträningen

2012-10-14 19:40

Maya är ju superrolig att träna lydnad med, men vi har stött på några problem med att hon är ”övertaggad”, jag tror att jag får ta på mig detta felsteg i träningen. Problemet uppstod nog när jag började träna överdrivet mycket bakdelskontroll, att hon skulle stå på en planka och göra sidorrörelsen rak i kroppen samtidigt som jag gjorde jättemycket vänstersnurrar, backade och ”lådan” samtidigt. Då steg hennes aktivitetsnivå väldigt mycket, det blev okontrollerat mycket tramp i allt hon gjorde eftersom jag hade belönat trampet. Innan denna träning var hon ganska lugn och sansad. Nu har jag svårt att träna stegförflyttningar och vändningar på stället utan att hon trampar som en galning och dessutom piper i vissa situationer. Trampet har ju också medfört problem i fjärrdirigeringen. Hade jag vetat att hon skulle bli stressad av denna typen av träning så skulle jag ju varit extremt försiktigt med detta. Vi kan träna stegförflyttningar men bara hemma på gårdsplanen och inte på lydnadsplanen då den är väldigt ”laddad” för Maya.

Vårt andra förbättringsområde är positionen i det fria följet. Hennes kontakt och attityd är ju helt fantastisk men hon ligger lite för långt fram för att det ska se snyggt ut och även vara bekvämt för mig att svänga vänster, för att inte tala om vänster om halt där hon får hoppa bak i position, det känns lite som att jag försöker att hinna ikapp henne hela tiden, ett stressat fritt följ. Jag har gått med i en ny grupp på FB som heter Träna Hund! där man kan lägga upp filmer på moment som man vill ha hjälp med så det gjorde jag på ett Fritt Följ från i somras och fick många bra tips! Jag ska bla prova att ha godiset i högerhanden och lägga det i vänsterhanden bakom ryggen och belöna lååångt bak. Det fanns många bra filmer som man kan titta på här.

Det var flera som gav oss lite lovord också, bla "Blir helt lycklig av att se vilket engagemang hon har i ff - fint jobb du har gjort, det där kommer att kunna bli hur bra som helst! ", roligt att höra förstås!

Sedan satt jag och läste reglerna för lydnadsklass 3 och till min stora förtjusning såg jag att platsliggningen bara är värd 20p! Fjärrdirigeringen är dock 40p, men jag ser ljuset i tunneln på detta moment och vi har ju hela vintern inomhus att få till detta också. Förra vintern hade jag projekt vittringsapportering och se hur bra det har blivit! J Jag tror dels att problemen med platsliggningen bottnar i att mina hundar är väldigt ”mattiga”, vi har en väldigt nära relation jag och mina hundar och dom tycker det är jobbigt att behöva vara långt borta från mig. Andra hundar bryr de sig inte alls om. Dels tror jag också att det kan vara lite åldersrelaterat, Maya är drygt 1,5 år och jag tror att det är viktigt att inte gå för fort fram med detta, hon behöver mogna lite för att bli lugnare och tryggare. Ina gick igenom precis samma sak, hon kunde inte ligga på en enda platsliggning förut men nu när hon är 4 år så fungerar det klockrent utan att jag knappt har tränat det. Först började jag träna in ”aktiva” platsliggningar med Maya med externbelöning och hakan i backen, men Monika Henriksson som jag går lydnadskurser för tyckte detta var väldigt dumt och efter kursen i maj så har jag bara tränat ”passiva” platsligngingar, dvs det ska vara lugnt, tråkigt och ingen belöning på detta moment. För att få ner förväntningarna och skapa lugn för min hund. Vi har gjort stora framsteg i platsliggningen från i maj, men ungefär var 10:e gång sätter hon sig upp. Jag kan ännu inte gå och gömma mig heller. Vet fortfarande inte om det var rätt taktik att byta från externbelöningen till ingen belöning, men tiden kommer nog att visa om det fungerar eller inte. Annars har jag ju alltid valet att gå tillbaks till det som jag började med, jag tyckte själv att hon låg rätt så bra då, även om hon alltid låg på spänn så satte hon sig aldrig upp.

Så om man summerar detta så känns det som jag har lärt mig jättemycket av att träna Maya, jag ville ju allt skulle bli rätt från början men man måste också tillåta sig att göra fel och ser jag till min relativt korta lydnadskarriär så känner jag att vi har kommit jättelångt ändå! Elitklassen är inom räckhåll även om det inte blir de högsta poängen på alla moment så har vi ju ändå fantastiskt roligt Maya & jag.


Jaktträning med träningsgruppen

2012-10-07 14:00

Tack alla underbara träningskompisar & duktiga hundar för att ni kommer och tränar med oss!

Jag är jätteglad och nöjd över Mayas insats idag eftersom det har gått lite upp och ner sista veckan. Hon gick ut på alla linjetag utan att tveka eller fråga eller förvänta sig ett stopp. De flesta vad raka och fina men tyvärr hände det ett litet missöde att hon trampade på en vass järnpinne på en markering så då sprang hon hem lite ynklig men det löste vi upp med 2 lyckade markeringar efteråt. Sen hade vi en väldigt mysig fikastund och lite fotosession på söta syskonen. Tyvärr slutade det mindre bra för markägaren kom och skällde på oss att vi inte fick vara i området med hund "nu när älgjakten börjar", vilket jag inte hade fått reda på så vi fick snabbt avlägsna oss. Dessvärre har vi nu ingenstans att hålla till för gruppträningarna framöver tills de har skjutit kvoten på en stackars älg.

Jaktträning med träningsgruppen 7 okt
Syskonkärlek! Ville, Maya & Pix

Jaktträning med träningsgruppen 7 okt
Maya

Jaktträning med träningsgruppen 7 okt
Ulrika & Bessie

Jaktträning med träningsgruppen 7 okt
Penny

Jaktträning med träningsgruppen 7 okt
Svante & Ville


Bakslag i träningen

2012-10-05 20:38

Senaste veckan har vi tränat mycket stoppsignal och långa linjetag. Ibland har jag stoppat henne mitt i linjetagen vilket häromdagen medförde ett stort bakslag - hon började stanna av sig själv och senare inte ens gå ut på mitt kommando. Dels förväntade hon sig att jag skulle trycka på med ett "Ut" om hon skulle fortsätta framåt, eller en stoppsignal eller ett möjligtvis ett "Nej", som jag säger om hon viker av eller går snett. Det blev någon låsning som gjorde att det bara blev värre ju fler linjetag jag skickade henne på. Så vi avslutade med några lyckade markeringar och packade ihop för dagen. Dagen efter det så gjorde vi övningarna enklare, samt med lite ljud och kast, jag vände om och skickade på linjetag och då gick det bra igen. Jag måste vara väldigt försiktig med att använda stoppsignalen eller ett extra "Ut" från och med nu så att detta inte blir en vana. Jag kände mig så misslyckad när det hade blivit så tokfel i träningen, men det är bara att ta med sig det som en erfarenhet och se till att det inte händer igen.

Hon är ju så het och taggad i träningen så jag har inte sett någon tendens till att hon blir osäker men nu tyckte jag nog att hon blev lite "låg" så jag behöver peppa henne lite mer och se till att lägga nivån lite lättare så att det inte behöver bli fel. Attans vad det är svårt med hundträning!

Vi har även tränat ganska mycket senaste tiden så idag blev det en träningsfri dag och bara promenad, Maya och Ina älskar att springa i skogen och hoppa upp på stenar och flänga runt i mossan utan att vi följer någon stig, det är ju också väldigt bra fysträning för dem. Vi har hittat  jättefina skogspartier i närheten av oss där vi brukar promenera ganska mycket.

Skogspromenad
Maya & Ina älskar att springa i skogen


Tävlingsträning lydnadsklass 3

2012-10-05 20:08

I måndags körde jag igenom nästan hela lk 3 med kommendering och jag fick även hjälp att filma hela träningen. Dessvärre var det så himla mörkt så filmen blev inte så bra i kvaliten. Det gick iallafall att analysera momenten efteråt vilket var bra. Jag har inte tränat utan hjälper (skålar, target) förut så detta var väldigt positivt att allt funkade så bra! Vi har en del detaljer att jobba på men det mesta ligger i samma "bubbla" dvs få henne lite mindre taggad.

Platsliggningen: Jag kan fortfarande inte gömma mig i detta moment (då sätter hon sig upp) och denna gång låg hon och luktade i vinden hela tiden (det var en valp som låg vid sidan av planen och tuggade på ett ben som hon fick vittring på).
Fritt följ: Maya är lite övertaggad minst sagt. Hon har en fantastisk attityd och koncentration och är inte speciellt lättstörd, men vårat problem ligger i att få en balans mellan att vara lagom taggad och gå i rätt position och rak i kroppen och att inte tappa kontakten. Är hon övertaggad så är positionen för långt fram och jag får även pip i stegförflyttningarna vilket hände idag. Kanske behöver jag värma upp henne på ett bättre sätt.
Sättande under gång: Gick väldigt bra, nästa steg är att träna att gå längre bort ifrån henne.
Inkallande med ställande: För hög fart så hon hade svårt att stanna (ca 3 m för sent).
Sändande till rutan: Sprang snabbt & rakt ut, stannade i mitten av rutan men jag glömde inandningen på "ligg" så det blev ett dubbelkommando. Hon låg stadigt och bra men när jag kallade in henne så kom hon lite för långt fram i fotgåendet.
Hopp apport: Jättefint hopp, bra gripande och vände snabbt, men innan avlämningen tuggade hon lite på apportbocken/hade ett lite tafatt grepp.
Metallapport: Mycket bra, inget att komentera.
Vittringsapporteringen: Hon jobbade bra med näsan, tog rätt pinne men hade ett dåligt grepp om pinnen så hon tappade den dels på vägen in och dels när hon skulle lämna den till mig. Tugg även här.
Fjärrdirigering: Vi hoppade över detta moment eftersom det inte är färdigt att flytta ut det från hallmattan ännu.

Är riktigt nöjd med helheten, men vi har fortfarande lite att jobba på! Och som vanligt är fokus på platssittning, platsliggning och fjärrdirigering. Övriga moment "underhållstränar" vi och finslipar på.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo