Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Vilken känsla!!

2012-11-29 19:27

Igår onsdag var vi ute på andra dirigeringspasset för veckan, vi körde 2 "blinda" apporter på linjetag, "klockan" och linjetag med målområde med en högerdirigering.

"Klockan" la jag upp som jag brukar men jag byter område varje träningspass. Det får gärna vara en kant i form av ett dike eller nåt så att det blir 90 graders vinklar. Detta får man jobba bort såsmåningom men utmärkt som hjälp i träningen just nu. Jag kan konstatera att Maya har lite svårt för att särskilja på "Ut" och höger/vänster. Så det måste vi träna mycker mer på.

Det roliga med träningen var att vi har ju inte tränat speciellt mycket dolt, dvs vi har bara tränat med där hon har sett platsen där apporterna ligger eller så har vi jobbat mot områden som vi har tränat på tidigare. Men både i måndags och igår så la jag ut när hon inte såg och skickade henne på linjetag. Hon gick en kanonfin linje och slog på näsan och kom in fint med apporten. Sedan la jag en till som hon inte såg på ett annat ställe, nu på lite kortare avstånd. Skickade henne och hon sprang över området innan jag hann blinka så jag stoppade henne (kalasfint stopp!), visslade inkallning, stoppade henne igen och visslade närsök. Och allt funkade, vilken känsla! Jag som är lite orutinerad tycker att just dirigeringar är ganska svåra, men idag kändes det som att vi är på rätt väg. Jag belönade även några stopp under träningspasset genom att gå fram och ge henne en köttbulle. Det var succé för vilka snabba stopp det blev, och inget nosande utan hon väntade på mina signaler (eller en köttbulle). Hela träningspasset gick överlag väldigt bra, såååå roligt!! Ökl - here we come!

Maya


Träning denna veckan

2012-11-24 16:49

Det är lite svårt att få ihop så mycket träning som man skulle vilja nu när det börjar bli mörkt på kvällarna. Man får fixa, trixa och lösa det så gott det går.

Måndag: Inomhusträning i köket. Vi tränade fjärrdirigering, "håll fast" och stå på pilatesbollen med alla fyra tassar en längre stund. Vi har just nu kampanj på "håll fast", vilket innebär att jag vill att hon ska lära sig ordet "håll", då ska jag kunna ta apporten och hon håller ett stadigt grepp i munnen utan att släppa även fast jag drar. Om jag säger "Tack", betyder det släpp föremålet så får du din godis. Jag brukar finta henne och blanda "håll" och "tack" mycket så att hon lär sig vad hon ska göra på vilket ord. Detta fungerar över förväntan och jag har fått bort mycket tugg! Jag hoppas kunna använda detta i avlämningarna från vatten, så att jag kan säga "håll" när hon egentligen tänker lägga ner dummien/fågeln för att skaka sig. Vet inte om det kommer funka men jag hoppas det!

Tisdag: Fjärrdirigering & "håll fast".

Onsdag: Dirigeringsträning i elljusspåret. "Klockan" med höger, vänster, ut och linjetag med stoppsignal och sedan dirigering åt något håll. Gick hyfsat.

Torsdag: Stort sök i skog, skymning. Jag hade lagt ut 10 apporter, 9 kom in med hejdundrande fart och sedan var jag jättenöjd så jag bröt övningen och Ina fick hitta den sista apporten.

Fredag: Gick från jobbet vid lunch och snyltade in oss på den jättefina fotbollsplanen i Alsike med konstgräs. Jag var lite nervös att någon skulle bli arg för att jag tar in hund där men jag tänker att vi är ju så skötsamma så ingen ska behöva störa sig på oss (hoppas jag). Det var mycket störningar bredvid, bland annat en maskin som brummade högt och barn som gick runt planen. Det var verkligen kanonbra att träna med så svåra saker som barn, det är nästan det enda som kan störa Mayas koncentration (och min också) för jag tycker att barn är så oförutsägbara, man vet aldrig vad de hittar på så jag vill ha lite koll att de tex inte går fram till någon av hundarna.

Lydnadsträningen gick ganska bra förutom att Maya var lite speedad, man märker att hon inte har tränat så hårt som hon brukar få göra. Så hon tyckte det var extra roligt förstås när man får göra alla moment i lydnadsklass 3. Jag var jätteglad efteråt för hittills har jag bara tränat fjärren inomhus men nu gjorde jag den utomhus och det funkade faktiskt lika bra. Jag tränar på många olika avstånd när jag kör fjärren, börjar ett skifte på 2 meter, belönar, ökar till 5 m, belönar, ökar till 8 m, belönar osv. Så att vi även får in lite avstånd nu. Nästa steg blir att börja jobba bort plankan inomhus så att jag såsmåningom kan ta bort den helt...

Lördag: Ett dolt linjetag som funkade strålande! Dirigeringsträninig "klockan" med höger, vänster, ut och linjetag med stoppsignal och sedan dirigering åt något håll. Hon börjar lära sig tecknen nu det är jättekul! Men hon måste ha ett målområde till höger och vänster annars kan det bli lite hur som helst.

Söndag: Jaktträning med träningsgruppen. Vi tränade på enkel och dubbelmarkeringar med en och två kastare varav en dold, "Ut" och att kunna gå över ett invittrat område på linjetag.

Förutom ovan så jobbar vi även på "Sitt i grupp" fast vi inte har någon grupp att sitta med, men det får vi ta in i steg 2.

Maya


Träning hos Birgitta Bernadotte 3 söndagar

2012-11-18 17:12

Maya & KajsaVi är några från träningsgruppen som har tränat för Birgitta på Kennel Sea-Croft 3 söndagar i november. Det har varit riktigt bra träningar och jag ville bara skriva ner de övningar som vi gjorde så att jag inte glömmer bort dem!

Maya har varit jätteduktig på de flesta övningar sett till var vi är i träningen. Hemläxa för oss är:
1. Fotgående. 2. Närsök (jobba kvar i samma område utan att börja springa stort) 3. Klockan (höger, vänster, "Ut"). Jag har varit extra nöjd med att hon har lyssnat bra på mina signaler och tecken och gjort fina markeringar.

Sönd 4 nov

 • "Klockan", en apport bakom hunden, sedan synliga apporter till höger och vänster, ca 20 meter åt vardera håll. Sätter hunden i mitten, blåser stopp, skicka bakåt med ett "Ut". Sätta hunden i mitten igen och skicka till vänster eller höger. Viktigt att tänka på i denna övning är ha en linje som hunden kan följa, ett staket, ett dike etc, för att jobba in 90 graders vinklar. Man kan utverckla denna övning genom att skicka hunden på linjetag rakt fram, stoppa hunden och sedan skicka höger eller vänster eller ut. Tänk på att alltid avsluta övningen med ett linjetag utan stopp och att lägga in det mycket i övningen så att inte hunden stannar av sig själv för att den vet hur övningen är upplagd.
 • Linjetag längs ett staket med 2 apporter med ca 30 meters mellanrum. Hunden följer med när man lägger ut apporterna så att de blir synliga. Hunden hämtar in den närmaste först ett par gånger. Den tredje gången när man skickar på ett linjetag vill man att hunden ska hämta den längst bort så då lägger man på ett "Ut" när den är på den plats som de 2 andra apporterna är hämtade. Om den stannar och letar i det området blåser man stopp och skickar ut hunden bakåt.

Sönd 11 nov

 • Närsök. Sätter hunden i ett område med högt gräs, man duttar runt med bollar så att det blir svårt för hunden att se var de göms, tryck ner bollarna under grästuvor. Blås närsök och hunden ska ligga kvar i området och leta tills den hittar. Om den lämnar området så sätter man lugnt tillbaks hunden och gör om övningen. Boll 2 skickade vi på ett linjetag och blåste stoppsignal, sedan närsök. Boll 3 fick vi ett störningskast, man skulle skicka på linjetag och hunden skulle fortfarande söka i området och inte dra iväg efter störningskastet. Med heta & snabba hundar är det ALLTID bäst att stoppa hunden och blåsa närsök istället för att bara blåsa närsök utan att stoppa.
 • Enkelmarkering som hundarna fick hämta direkt. Sedan fick vi en markering till, då vände vi bort och kastaren tog upp dummien och planterade ut en boll på samma plats under en grästuva. Skickade på linjetag och hunden skulle ligga kvar i området och leta, om den försvann iväg så tog man hem hunden och skickade på nytt. Syftet med övningen var att få hunden att lita på sin näsa och kunna stanna kvar och söka tills den hittar.
 • Enkelmarkering på samma plats. Markering nr 2 vände man bort och kastaren planterade ut en vit dummie 20 meter bakom området som vi hade jobbat in. Skickade hunden på linjetag, hunden förväntades stanna och jobba i området med kastad dummie, då la man på ett "Ut" eller stoppsignal och sedan "Ut" för att den skulle vända om och komma längre ut där apporten låg. Bra att ha en vit apport här som syns eftersom man vill att hunden ska få snabb belöning om den gör rätt.

Sönd 25 nov

 • Enkelmarkering på samma plats som tidigare tillfälle. Hunden fick hämta den. Sedan en enkelmarkering på samma plats, hund och förare vänder bort, kastaren tar upp apporten och gör ett släpspår med en and snett höger ca 20 m bakom nedslagsplatsen. Man skickar på ett linjetag till nedslagsplatsen och därifrån ska hunden ta upp släpspåret på anden.
 • Gå över gamal vittring. Först ställer man ut en vit apport som hunden ser, kommenderar "Ut" med hunden sittande mot föraren så man får en känd plats att jobba med. Sedan 2 enkelmarkeringar på en plats mittemellan den första apporten och föraren. Sedan skicka på en vit apport som är utlagd på den första platsen (utan att hunden har sett). När hunden kommer till platsen där den hämtat 2 markeringar trycker man på med ett "Ut", då ska hunden öka tempot och se den vita apporten. Om den stannar helt i det gamla området stoppar man hunden och skickar på ett "Ut".
 • "Klockan" fast lite svårare än den första övningen vi gjorde med detta. Dolda apporter till höger och vänster kl 3 och 9, innan ett dike så att man får raka linjer att jobba med. Markering kl 12. Skicka på linjetag och stoppa, dirigera till höger eller vänster. Noga med att skicka på linjetag rakt fram emellanåt så att hunden inte lär sig övningen och förväntas stoppas. Man kan lägga in en markering kl 12 så att man får mycket dragning framåt. När hunden har stannat på stoppsignalen kan man alternera med att slänga en apport till höger och vänster och sedan skicka åt andra hållet än vad man kastade.

Föreläsning om foder och konditionsträning för hund på Märsta BK

2012-11-11 05:02 | 3 kommentarer

Vi som har hjälpt till på klubben fick en trevlig aktivitet som tack för hjälpen, nämligen att komma och lyssna på Marie Sallander "Fakta och fördomar om hundmat" samt Britta Agardh "Konditionsträning för hund". Detta var mycket intressant och lärorikt för mig som inte har så mycket kunskap inom dessa ämnen. Jag har en del kunskap om konditionsträning för människa så jag kunde lätt ta till mig alla termer och det hon pratade om gällande pulsträning etc. Dessutom är jag ju rätt intresesrad av detta i min egen träning. Jag köpte även Brittas bok samt medföljande träningsdagbok. Jag kommer absolut inte bli fanatisk kring några av dessa delar men mest för att muskla upp hunden och förebygga skador så att Maya och jag kan ha ett långt träningsliv tillsammans! Jag inser efter denna dagen att jag konditionstränar och styrketränar mina hundar på tok för lite. Dels har jag väl inte vetat hur jag ska göra och dels har jag tänkt att promenaderna räcker. Jag har lagt in väldigt mycket skogspromenader nu efter att fästingarna har gått och lagt sig och då blir det mycket "följa John" jag vänder och går åt andra hållet hela tiden, det blir att hundarna springer väldigt mycket och även om Maya inte ser speciellt trött ut så är Ina helt slut. Men nu får vi alltså utöka våra promenader med fysträning också.

Lite info från dagen:

 • Inga kosttillskott behövs, de kan till och med vara skadliga för hunden. Ett bra torrfoder är tillräckligt. Om man tränar hårt vissa perioder kan man ge hunden extra färskfoder eller byta till ett högenergifoder. Om träningsgodiset blir en stor del av hundens mat är det viktigt att det är ett bra träningsgodis.
 • Håll hellre valpen lite smalare än normalvikt tills den är fullvuxen. Valpar behöver ett valpfoder, var mycket noggrann med att hunden inte får i sig mer än 2% kalcium, det kan skada skelettet. Det är en myt att man inte kan börja promenera valpar/unghundar. Håll inte på och bär dem utan låt de följa med på kortare promenader och leka runt i skogen. De lägger sig ner när de är trötta.
 • Hunden behöver ofta mer vatten än vad den dricker själv, lär den att dricka ur en flaska, huvudet ska vara rakt fram så den inte sätter i halsen.
 • Sunt förnuft när det gäller att springa med hunden över 15 grader varmt. Titta på hunden, ta med vatten, hundar blir lätt överhettade. Spring i skuggan i skog om det är över 15 grader ute. Ta inte med hunden på löpturer över 20 grader. Denna punkten tyckte jag själv var tråkigt att höra eftersom jag själv inte tycker om att springa om det är under 15 grader och sol... det får tom gärna vara 25 grader. Starta inte upp med att springa 1 mil utan hunden behöver också mjukstart. Här kan jag tycka att "kan jag starta upp med en mil från ingen träning alls, varför skulle inte hunden kunna göra det"? Lite svårtydlig information här för hon påstod även att man inte kan springa en hund trött? När jag har sprungit med Maya har det varit runt 20 grader, vi har startat med 1 mil i skogsterräng, hon har inte velat dricka någonting och efteråt när vi har stannat slutade hon flåsa omgående och det såg ut som hon inte var ett dugg trött. Så jag litar nog på mitt sunda förnuft i denna frågan, jag kommer fortsätta springa med Maya när det är 20 grader och köra en mil. För jag kan tycka att klarar hon inte att springa en mil så får hon likagärna stanna hemma, för jag stannar inte på min löprunda och sätter henne i bilen (som kanske är varm). Det kan till och med hända att hon får följa med på längre sträckor framöver och det tror jag hon klarar. Jag springer ju inte så fort men jag springer gärna länge.
 • Hunden behöver minst 24 h återhämtning efter ett träninsgpass innan man kör ett nytt.
 • Mycket viktigt att värma upp hunden innan ett träningspass, att varva ner hunden efter ett träningspass samt att stretcha den. Använd täcken!
 • Varva träningen med lågintensivträning, högintensivträning, styrketräning och balansövningar.
 • Mät hundens muskler och ta alla olika pulser, maxpuls mäter man inte på en hund utan man räknar att den har ca 340 bpm.
 • Vi som tränar fotgående mycket på vänster sida måste träna även på höger sida så att inte hunden får nackproblem eller blir felmusklade.
 • Förslag på styrketräning, balans och konditionsträning: Pilatesboll, klövjeväska, viktmanschetter, dra kätting, "situps" (sitta fint/sitta vanligt, flera repetitioner), löpträning, cykel, skidor, budföring/rapport, simma efter båt/kajak (endast över 15 grader i vattnet). För Mayas del är ju även stort sök en bra intervallträning samt linjetag. Svårt med jaktträningen tycker jag för där står man ofta länge och väntar, hunden blir kall och sedan ska de göra snabba ruscher, upplagt för skador...
 • Vänta med fysiska aktiviteter 2-4 h efter de har ätit. Risk för magomvridning. Ge även hunden mat 2-4 timmar efter hård fysisk aktivitet. Jag brukar ju inte träna mina hundar hårt efter mat, men däremot brukar vi gå promenad och Britta påstod att om de springer mycket på promenaden så ska man inte ge dem mat innan utan vänta tills efteråt. Jag får nog lägga om mina vanor på denna punkten.
 • Man kan börja konditionsträna/styrketräna sin hund när den är höftled och armbågs röntgad.

För att kunna träna konditionsträning & styrketräning med hundarna behöver man en del prylar, jag har en del men det blir till att komplettera lite:

Det jag behöver: Elastisk lina för skidåkning, klövjeväska, kättingsnöre med fästkrok, liten roddbåt/kajak, flytvästar till hundar, cykelfäste (springer).

Det jag har: 2 pulsklockor, skidor, pjäxor, stavar, dragsele, löparskor, benviktsmanscehtter, cykel, flytväst till människa, pilatesboll, alla olika slags täcken, måttband, träningsbok/dagbok.


Guldstjärna

2012-11-10 20:19

Maya & jag har kört stort sök med vilt två dagar i rad och Maya är jätteduktig. Mycket snabba upptag, snabba inleveranser, bra avlämningar, näsan är med, hon jobbar självständigt och kutar som en liten raket!

Det vi behöver träna mer på är sök i öppen terräng, hon dras hela tiden mot skogsterräng. Även om jag skickar henne mot den öppna terrängen så envisas hon att söka av skogen...

Idag var det extra kul för hon gjorde inte ett enda fel, hela söket på 7 fåglar och 2 kaniner kom in med guldstjärna i kanten. Jag hade lagt söket både framåt och bakåt med en grusväg och diken som skiljde samt ganska svårsprungen terräng, det var dock i skog och man ser skillnaden på gårdagens sök. Då vet vi var vi ska lägga krutet på i det stora söket framöver iallafall!

Maya nov 2012
Nöjd hund & matte efter dagens träning 

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo