Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

En tillbakablick på ett härligt 2012

2012-12-23 22:05

Om man ska se tillbaks på året som gått kan jag glatt konstatera att det varit ett fantastiskt lärorikt år inom hundträningen samtidigt som vi har gjort fina prestationer på tävlingar men även en del träningsmissar.

2011 slutade med ett 1:a pris i lydnadsklass 1 och 2012 startade med ett 1:a pris i lydnadsklass 2. Vi fortsatte med ett WT på Lidingö i april där vi kom på 3:e plats av 65 startande och i juli lyckades vi med ett 1:a pris på B-prov Nkl. Det har ju gått som på räls, eller...?

Man kan ju tycka det men faktum är att jag har lagt ner enormt mycket tid på träningen och när vi tränar så gör vi det väldigt fokuserat. När jag inte tränar så funderar jag på lösningar och förbättringar i träningen, diskuterar med träningskompisar på Facebook eller när vi träffas, läser på webben och i böcker etc. Så det ligger mycket arbete bakom de framsteg som vi har gjort - och som jag är väldigt stolt över att vi har klarat! Samtidigt har jag ju också fått en del gratis för Maya är en väldigt duktig hund!

Problem med pip
En period under våren var Maya väldigt gnällig när vi skulle träna, det kom som ett brev på posten troligtvis av felaktig träning och att hon har väldigt lätt för att varva upp. Jag hade nog inte tagit det där med "passivitetsträning" på allvar utan kört på med träning i stora grupper med skott och kast och även vilt ibland på träningarna. Det blev för mycket för lilla Maya. Jag var tvungen att tänka ut en strategi för att få henne att vara tyst. Jag fick mycket bra tips från olika håll och tog till mig en del av dem och slutade dels att utsätta Maya för situationer som hon inte klarade vilket var främst walk-uper, stå på linje med flera hundar när det kastas och skjuts. Jag tränade en del passivitet med henne där vi bara var åhörare och inte gjorde så mycket. Jag har även sprutat vatten på henne när hon har pipit. Nu tycker inte jag riktigt om att behöva korrigera henne i träningen men jag valde att prova detta ändå. Med min nästa hund kommer jag att lägga ett mycket större fokus från början att den ska lära sig att vara lugn och tyst så att man inte behöver ta in korrigeringar i träningen. Jag vet också att jag behöver ta det lugnare med Maya och fokusera mer på passivitetsträning och bara träna henne när hon är lugn. Förhoppningsvis kommer pipandet försvinna... men problemet kvarstår fortfarande. Under våren så kändes det mörkt och jag trodde inte ens att vi skulle kunna starta på prov det här året. Så det kändes extra roligt att just denna bit funkade bra på provet, med tanke på att två av hennes bröder har pipip bort sig på prov. Kanske ligger det även i generna och inte bara ett "förarfel"?

Vattensvans, allergier och avlämningar på vatten
Dessa saker hänger ihop lite med varandra för man måste ju få chans att träna avlämningar från vatten för att de ska fungera, men Mayas svans är så känslig så när jag badade henne i maj så fick hon så kraftig svansförlamning att jag inte vågade bada henne på flera veckor efter det. Och när de där veckorna hade passerat så fick hon (ett vad jag trodde då) ormbett vilket gjorde att hon var tvungen att vara stilla i flera veckor till. Det kom senare fram att det måste ha varit en allergisk reaktion på något eftersom det inträffade senare under hösten igen och hennes syster hade samma reaktion för något som vi inte vet vad det är. Så inget bad alls tills mitten av juli och ingen träning alls på avlämningar från vatten... jag anmälde mig till prov ändå för jag hade bara juli och augusti på mig att starta för sedan skulle det bli för kallt i vattnet och då skulle hon få ont i svansen igen. 1 vecka innan provet började jag träna avlämningar från vatten med tung and. Och det gick urdåligt. Hon la ner alla på backen och skakade sig... panik! Ja utebliven träning och att jag gick för fort fram var ju felet men jag ville ju så gärna testa att starta på ett B-prov, mitt första någonsin! Sen fanns ju ett ytterligare problem och det var ju att komma med på ett prov och inte bli bortlottad, inte det lättaste. När jag blev antagen till Härnösand så tvekade jag inte en sekund att åka. Provet gick ju strålande på alla punkter förutom avlämningarna på vatten som blev ungefär så dåliga som när vi hade tränat under veckan. Tur att domaren inte såg så allvarligt på det utan att vi ändå fick väldigt bra omdömmen och det efterlängtade 1:a priset!! Jippi, vilken lycka!!!

Fjärrdirigering och platsligging
Jag hade ju en förhoppning under våren att vi även skulle klara av lydnadsklass 3 i år men insåg att det skulle ta tid att få till fjärrdirigeringen och en lugn och trygg platsliggning. Som det ser ut nu så är jag glad om vi kan starta under nästa år. Det går framåt, bara inte så snabbt som jag önskar, men jag måste lära mig att saker tar tid och låta dem göra det utan att stressa. Så får det bli, men visst hoppas jag på en start till våren, vi får se... Men det är ju lite trist bara för alla andra moment sitter så himla bra! Vi sliter med fjärrdirigeringen flera gånger i veckan och det har vi gjort sen i våras.

Hur går vi vidare i träningen mot Ökl?
Under hösten har vi gått på kurser som var på tok för svåra för oss vilket innebar att det blev väldigt mycket fel i träningen. Det var den största missen jag har gjort med Maya. Det har blivit mycket "Nej" i träningen. Sen insåg jag att stoppsignalen inte funkade, då toktränade jag stoppsignal. Det var den andra stora missen jag gjort med Maya. Samtidigt körde jag mycket långa linjetag. Felsteg 3. Sedan la jag på ett extrakommando på "Ut" mitt i linjetagen. Felsteg 4. Kombinera dessa saker och jag har dels fått en hund som har blivit lite osäker i skicken och dels förväntar sig antingen ett extra "Ut" eller stoppsignal i tid och otid. Hon började stanna utan någon anledning och tillslut gick hon inte ut alls. Och då blev jag lite osäker och bekymrad och det kände hon säkert direkt. Vi tog ett träningsuppehåll på 2 veckor, jag gick hem och funderade på detta och kom fram till att jag 1. Inte ska gå på träningar som är för svåra. 2. Backa mycket i träningen och få henne att känna sig säker igen. 3. Inte skicka på så många linjetag och definitivt inte så långa. 4. Inte säga "Nej" när det blir fel utan hellre låta det gå, kanske "tokigt" och agera bekymerslöst och säkert. 5. Göra mycket stora sök så hon får tillbaks mer självständighet varvat med markeringar. 6. Vara försiktig med stoppsignalsträningen. 7. Låta träningen ta tid, och gå sakta framåt. Backa ofta om det behövs det viktiga är att hon är trygg i situationen. 8. Välja instruktörer med omsorg och lita mer på mig själv inte lyssna så mycket på andra.

Vardag i lyx
Livet med Maya & Ina är ju i grund och botten väldigt lite träning och väldigt mycket övrig tid tillsammans. Men den tid som vi spenderar i vardagen känns som att det flyter på väldigt bra, jag behöver aldrig bli irriterad, arg eller besviken på att de inte sköter sig på promenaderna. Det skulle väl möjligtvis vara Ina som ibland inte har skött sig men i det stora hela så är det skönt att kunna ta en promenad med 2 lydiga hundar som kan gå lösa nästan överallt utan att bry sig om andra hundar, människor eller vilt. De är lugna hemma, gör aldrig sönder någonting och är bara snälla och gulliga jämt, det kallar jag lyxigt och roligt hundägande!

Lärdomar
Och även om det har blivit fel här och där så har jag lärt mig massor! Jag suger in alla de nya kunskaperna och nu ska jag även försöka sortera bort information bättre för att hålla mig till det den träningsfilosofi som jag tror på "klickerträningen/Operant inlärning" även i jaktträningen. Ingen ska kunna säga att jag måste rycka i kopplet för att få min hund att gå fot eller vråla "Nej" när den går snett på ett linjetag.

Sen vill jag även passa på att tacka alla träningskompisar som har förgyllt detta år!

Med förhoppning om ett lika roligt och givande hundträningsår 2013!

God Jul & Gott Nytt År!


Projekt position

2012-12-16 13:12

Ett nytt träningsprojket har inletts. Vi har en lång tid haft problem med positionen i både lydnadsfotgående och jaktfotgående. Maya ligger ganska mycket för långt fram och jag har inte tagit problemet på allvar riktigt eller rättade sagt inte vetat hur jag ska åtgärda felet. Jag har ändrat på några saker som jag tycker har gett lite resultat, men vi har fortfarande en lång bit kvar.

 • På promenaderna så har jag ändrat belöningspositionen från att ge henne med vänster hand när hon kommer upp vid sidan, istället ta godiset i höger hand bakom ryggen och lägga godiset i vänster hand och belöna henne därifrån. I denna situation går hon nu ca 10 bakom korrekt position.
 • I lydnadsfotgåendet gör jag samma sak, har godiset i höger hand, när jag klickar så stannar jag till och lägger godiset i vänster hand bakom ryggen och ger godiset snett utåt. Detta har fått tillbaks positionen ca 10-20 cm men hon ligger ändå ca 15 cm för långt fram, säkerligen för att hon har främst belönats för ögonkontakt i 1,5 år. Men stor förbättring!
 • I jaktfotgåendet tränar vi med personer som lockar med matskålar och hon får endast belöning när hon går i korrekt position och tittar framåt. Hon har fallit tillbaks till korrekt position oftare än tidigare, men går för långt fram om störningen blir för svår. Vi jobbar vidare på detta, men även här framsteg.

Ny Faceboookgrupp "Retrieverträning med klickertänk"

2012-12-14 03:28

En av mina träningskompisar har startat en jättebra grupp på Facebook där man kan få tips och råd gällande jaktträning i stort och smått, det är en stor förmån att få ta del av andras kunskaper inom detta område. Tanken med gruppen är att den är baserad på positiv förstärkning och negativ bestraffning, dvs man belönar hunden när den gör rätt och chansen till belöning försvinner om hunden gör fel. Jag har nu hållt på med jaktträning med Maya i ca 1,5 år och för mig var det väldigt beklämmande och jobbigt när jag insåg vilka hårda och otrevliga träningsmetoder det finns inom jaktträningen, allt från elhalsband (trots att det är olagligt!), extremt hårda koppelryckningar och upphängningar (jag har hört att det finns hundar som har avlidit pga av att föraren har hängt upp dem i kopplet) till sparkar, dra i öron, hårda verbala korrigeringar... etc. Är det här ett roligt sätt att träna hund på? Det tycker inte jag iallafall och det tror jag inte någon hund tycker heller.

Ett flertal instruktörer med lång erfarenhet har berättat för mig att det inte går att träna jakt med en hund utan korrigeringar i träningen, ett tag blev jag nästan övertalad att så var fallet för jag visste inte bättre. Jag funderade länge och väl på om jag skulle fortsätta jaktträna Maya. Så därför är det extra roligt att så många har hittat gruppen som har samma filosofi inom hundträning som jag själv! Och förhoppningsvis kommer det att vända inom jaktträningen så som det har gjort med lydnad och bruksträningen (men det har tagit 20-30 år), och fler och fler kommer förstå att det visst går att klickerträna en jakthund! I dagarna kom ju även boken "Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker" ut vilken är ett steg i rätt riktning för hur man tränar sin spanien och retriever inom jakten.

Tyvärr hittade sig en person till facebookgruppen och skrev kränkande inlägg, förlöjligade personer, gruppen som helhet och träningstänket. Det var oerhört tråkigt och jag blev väldigt upprörd och förvånad över att det finns människor med så låg moral. Han är nu borttagen från gruppen och vi kan diskutera träning istället för träningemetoden i sig och så hoppas vi att vi slipper fler sådana incidenter framöver.

Sen vill jag även tillägga att även jag kan lägga in korrigeringar i min träning dock i väldigt milda former och som då är noggrannt planerade men jag undviker det såklart så mycket det går.

Vardag dec 2012
Lite vardagsbilder från senaste veckan

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo