Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Apporteringsträning med Neah

2013-03-28 20:20

Neah och jag har jobbat på några olika delar av apporteringen varje gång hon ska få mat. Dels tränade vi tidigare på gripanden och att släppa på klick och nu har jag låtit henne ta föremålen från handen och även här släppa på klick (när jag tar föremålet). När jag inte har externbelöning blir klicket ett "Tack" av naturliga skäl (man behöver en hand till annars). Parallelt med denna träning leker vi även in ett bra gripande och när hon håller med ett fast grepp med fliesflätan får hon ett "Tack" och godisbelöng. Jag har även börjat med att lägga in omvänt lockande i leken genom att visa en godis och hon ska fortfarande hålla fast. Det har gått jättebra! Dessutom så gör jag "backa mot mig med föremål i munnen" och externbelöning bakom mig, lämna i hand på klick. Vi har även börjat göra lite handtarget. Neah är mat-tokig och det enda hon vill ha är mat eller godis när det finns en leksak eller en dummie i närheten. Det är bra, för det är lättare att träna en hund som hellre vill ha godiset än föremålet!
Såhär långt har vi kommit just nu med en del av apporteringen:

Kajsa & Neah tränar apportering Film! Kajsa & Neah tränar apportering


Jaktapporteringskurs med Elsa Blomster

2013-03-23 19:31

Mina noteringar från kurser:

Dag 1

Klickerträning handlar om att lägga upp övningarna så att hunden lyckas och stegra svårigheten i takt med att hunden klarar mer. Man letar efter alla bra saker hunden gör och struntar i de felaktiga. Fokusera aldrig på felen utan det som hunden gör rätt istället. Lägg på störningar tidigt.

 • Man hjärntvättar hunden att alltid komma tillbaks med det den har i munnen genom många lyckade övningar och bra belöningar.
 • Aktivitetsnivå: Hunden får aldrig jobba om svansen går och den är väldigt aktiv, vänta tills den är lugn. På gruppträningar gäller det att aldrig utsätta hunden för stora svårigheter. Om den piper eller blir stressad får man hålla sig en bit ifrån gruppen och göra lite apporteringsträning varvat med att ta det lugnt på filten.
 • Om man har en känslig hund kan man undvika att fela den på tex linjetag, om den blir låg efter ett felande se till att lätta upp det genom att kasta ut en näve godis eller lek med den. Hitta tillbaks till glädje och träna sedan vidare.
 • Undvik att kasta dummies till unga hundar, speciellt vid vatten. Träna mer linjetag på vatten eller låt hunden simma över från en strand till en annan med handtargetövningar.
 • Låna ofta kompisars leksaker och apporter och träna med för att hunden ska vänja sig vid andra dofter.
 • Störningar: Lägg på störningar i alla olika delar på apporteringen: Gripandet, hållandet och ingångar.
 • Lek: Leken byggs upp när hunden är liten först utan regler, när hunden är duktig på att leka kan man lägga in regler i leken. Bättre att träna apportering med en leksak istället för en dummie eftersom man inte kan dra och leka med en dummie på samma sätt för då går den sönder.
 • Träna up hållandet så att den håller fast vad som än händer: folk som går förbi och stör på olika sätt, studsar bollar i marken, godis i handen, ljud. Får endast släppa på "Tack".
 • Karusellen. Hunden vid vänster sida, vrid dig själv till höger med dummie i handen, låt hunden gripa föremålet, backa sedan rakt bak från hunden så att den följer efter dig för att lämna av.
 • Lekavlämning. Lek med en fliesleksak eller annan typ av leksak, backa ifrån hunden, släpp leksaken, låt hunden backa efter dig för att få mer lek, förstätt leka med hunden när den följer efter dig, gör så upprepade gånger.
 • Handtarget. Börja väldigt nära nosen med handen så att hunden bara behöver vrida huvudet för att få ett lyckande. Ta bort handen mellan varje repetiotion. Viktigt att hunden drar sig mot handen och inte handen till nosen. Om hunden inte förstår övningen, ta bort handen efter 5 sek och gör ett nytt försök. Håll händerna på olika ställen, låt hunden hoppa upp, vänster/högerhand, bakifrån etc. Växla med att kasta iväg en godis och ge från handen. När hunden börjar kunna övningen kan man låta den göra flera duttar i handen innan belöning, bra start på att låta hunden jobba lite längre för sin belöning. Gör sedan en nosdutt och varva med att ha ett föremål, gör en nosdutt varva med föremål. Bra om det är en ganska tråkigt föremål.
 • Omvänt lockande i hållandet: Godis i hand så att hunden ser det när den har något i munnen. Håll handen högt i början. Stäng handen vid tugg eller släpp och ta föremålet. Öppna handen när hunden gör rätt, säg tack och belöna hunden med godiset.
 • Gripanden: För att fåhunden att gripa i mitten så är det bra att hålla i dummien i början, alternativt ha den mellan benen eller fötterna, ha olika föremål som är olika svåra att gripa. Stora föremål är ofta lättare att på ett bra grepp på än små, så börja med lättare och öka svårigheten succesivt. Ta bort flärparna på dummiesarna. För att få bra gripanden så kan det också vara bra med externbelöning som hunden vill snabbt in till.
 • Linjetag: I början kan man flytta sig efter hur hunden sitter, både förare och medhjälpare, se till så att hunden är rak vid sidan och rak mot skål. Skicka bara när den tittar på skålen. Var noga! Om hunden knallar tar medhjälparen upp skålen. Se till att börja med hinder tidigt och träna in ett "över" kommando, tro inte bara att man kan lägga på "över" i skarpa situationer då kommer troligtvis hunden vända sig om och fråga vad du menar.

Maya mars 2013Maya på tidig morgonträning innan kursen, lika duktig som alltid, min söta lilla hund.

Mina egna funderingar från kursen är att jag inte tycker om att lägga på störningar så att hunden misslyckas så tidigt i träningen som Elsa gör, jag vill gärna ha ett befäst beténde innan jag försvårar för mycket. Jag vill att hunden ska lyckas mer än 80%. Jag tycker också att godisbelöningar funkar bättre än lekbelöningar i apporteringen, men att leken är ett bra komplement till godis. Jag känner igen de flesta övningarna och inget var väl jättenytt men bra med repetition eftersom jag har en liten valp som ska grundtränas.

Elsa betonade också att man måste hitta sitt sätt att träna på som passar BÅDE förare och hund och inget sätt är "fel" om man når samma resultat.

Dag 2

 • Stagda vid sidan: Tänk på att även träna stadga i stående från sidan, inet bara sittande.
 • Ha med en superbra belöning på promenaderna när man tränar svåra inkallningar.
 • Matskål/dummie: Ge aldrig hunden möjlighet att göra fel i avlämningarna, dvs gör aldrig en övning som innefattar avlämningar förrän man har fungerande avlämningar, bättre att träna mot matskål.
 • Hoppande hundar: Lär hunden att man får sin leksak endast när man sitter ner med rumpan i backen, om den hoppar håller man leksaken högt, när den sitter ner belönar man snabbt med leksaken. Inag övningar innan man har rumpan i backen.
 • Lek in ett bra grepp: Med fliesflätan eller andra leksaker. Se till att hunden får ett fast grepp, tygd bakåt, belöna med tack och godis. Byt till dummies och byt miljöer. Om hunden använder tassar på leksaken så backa ifrån hunden och sno leksaken och retas med hunden.
 • Stoppsignal: Första steget: Backa bakåt, stanna och vänta på att hunden sätter sig, klicka och belöna. Se till att hunden verkligen sätter sig frivilligt och att den inte behöver hjälp av händer/undermedvetet handtecken, att föraren själv stannar eller dylikt. Sedan lägger man på visselsignalen samtidigt som hunden sätter sig. Steg 3 är visselsignal innan hunden sätter sig. Se till att belöna medans hunden sitter och inte när den har rest sig. Kasta godiset om man behöver. Lös upp hunden genom att kasta iväg en godis åt andra hållet och sedan blåsa stopp igen för att belöna. Efter det lägger på på a. Störningar b. Ökar avstånder c. Byter miljöer. Det är viktigt att hunden kan visselsignalen INNAN man lägger på handtecken. Störningsträna redan i steg 1, tex genom att föraren rör sig på olika sätt etc. 
 • Stadga i stoppsignalen: Stoppa hunden, kast en boll bredvid mig, gå fram och belöna hunden med godis, utveckla och kasta sedan bollen närmare och närmare hunden. Bollen kan bli belöning när den sitter stilla, men gå fram och belöna med godis ibland också. Man kan även kasta en boll och blås inkallning.
 • Börja lägga på ord/signal på utföranden tidigt. Tex ett kommando i veckan.
 • På linjetag så är det bra om man börjar tidigt att lära hunden hoppa över konstiga saker (inte valpar då kan man se till att de klättrar bara). Lär dom att alltid ta samma väg tillbaka.
 • Avlämningar från vatten: Golfbanor är bra platser att träna vattenträning och få hunden att simma från en strand till en annan. En person på varje sida, handtarget, skakakommando. Om hunden skakar innan kommando så ingen belöning (ta bort handen). Börja nere i vattnet eller en å på 2-3 m, gå längre upp på land när hunden vet vad den ska göra. För hundar som blir väldigt uppe i varv av vatten så den glömmer allt vad belöning heter kan man avdramatisera vattnet innan träningen genom att bara vara vid vattnet och låta den bada lite frivilligt först. Passa också på att göra övningen när hunden är väldigt hungrig eller när den är väldigt leksugen (lekbelöningar). Gör en inkallning och en övning med handtarget med HÖG belöning. När hunden kan komma fint och dutta nosen i handen 1 eller flera gånger och skaka på kommando kan man lägga på ett föremål, men ej innan. Man kan även med hjälp av omvänt lockande få hunden att hålla fast dummien, men detta måste tränas bort så bättre om det funkar utan.
 • Terräng: Se till att inte bara göra sök i skog och linjetag på öppen mark, gör även linjetag i skog och sök i öppen terräng. Man kan även skicka på sök i skog och sedan på ett linjetag över en gamal vittring (avancerat).
 • Närsök: Börja med att lägga godis så nära hunden som möjligt runt om när hunden ser. Säg varsågod och lägg på signalen när hunden söker. Ta sedan bort Varsågod och starta hunden genom bara blåsa i pipan. Blås flera gånger när hunden söker. Man kan även ha ett muntligt kommando för sök. Engelsmännen har ibland en muntlig signal för "Börja leta i området" och visselsignal "precis där är dummien/viltet. Man behöver fundera genom vad man behöver för tecken. Elsa tycker det räcker med söka höger och vänster (med handtecken). Många andra vill även att hunden ska kunna söka framåt och bakåt. Det måste man själv bestämma vad som passar en själv och hunden. Försvåra övningen genom att lägga ut godis i ett område där hunden inte sett. Förstår den visselsignalen? Om hunden lämnar området, ta tillbaks den i halsbandet utan att säga något och gör om övningen. Övergå till föremål när hunden har bra avlämningar. Gräv ner små föremål ordentligt. Varva med att vittra in och inte. Varva med godissök och med föremål, men mest föremål. Träna även närsök vid inkallning genom att strö ut godis innan som hunden inte har sett. Sätt ner hunden och blås närsök. Lägg på handtecken till närsöket när hunden kan visselsignalen. Avancera närsöker genom att blåsa stopp när hunden söker, belöna stort. Lägg ut mer godis och blås närsök igen. Upprepa. Bra att blåsa stoppsignal innan ett närsök även från sittandes. Belöna stoppet då och då så att stoppsignalen inte övergår till att hunden får nosen i backen. Föraren flyttar sig bakåt för att försvåra övningen. Störningsträna tex genom att låtsas skapa ett annat området också för närsök men blås närsök där hunden sitter i ett dolt område.
 • Fotgående: Gå mellan två matskålar och belöna först när hunden behärskar sig. Det kan vara i första steget i början. Om den går för långt fram vänd om direkt och ge den en ny chans åt andra hållet. Belöna även från handen, gärna vänsterhanden bakom ryggen med heta hundar som tenderar att gå långt fram. Fotgåendet ska vara med i alla övningar man gör. För att få göra denna övning ska du gå fot x antal meter. Om man inte vill träna fotgående kan man transportera hunden antingen med koppel, i halsbandet, lekandes eller muta med godis hela vägen fram. Men förstör aldrig fotgåendet genom att släppa igenom något som man inte vill ha. Lägg sedan på att personerna som står vid skålarna börjar locka på hunden, låta, kasta saker, skjuta etc.
 • Matskålsdirigeringar: Bra att göra för att kunna träna linjetag tidigt utan att behöva blanda in avlämningar men också för att man kan få mängdträning på tecken till exempel genom att göra högerskick till flera matskålar som står på rad (skicka ut till matskål – blås stopp när hunden ätit – skicka höger – blås stopp när hunden ätit – skicka höger – blås stopp när hunden ätit osv) Utförande: hunden sätter sig, föraren kliver in bredvid, medhjälpare sätter ner matskål på en linje framför, föraren skickar på varsågod när hunden tittar på matskålen (ej upp på föraren eller på medhjälparen). Efter några lyckade repetitioner kan ”ut” läras in genom att man säger ut – varsågod när hunden tittar rätt. Om det är en valp kräver man ingen stadga utan släpper hunden och säger ut när den springer mot matskålen. Träna separat att hunden kan sätta sig rakt vid förarens sida. Tills den kan det, kliv in vid sidan eller styr in den rätt med hjälp av en godis. Redan när hunden kan springa till matskål på kort avstånd kan man börja träna med störningar.
 • Vändningar: Träna mycket på att hunden ska kunna vända bort från något, belöna med godis i vändningen.
 • Fyrkanten: fyra matskålar i en lagom stor fyrkant. Bestäm från början en ”bana” där matskålarna kan tömmas genom lämpliga övningar, tex fotgående till en, linjetag till nästa +/- inkallning och skick eller fotgående till nästa, kanske stoppsignal vid en matskål och därefter skicka vidare osv
 • Visselsignaler: Öva på visselsignalerna så att de alltid låter likadant, även när man som förare är nervös.
 • Välja bort störningar: Belöna att hunden väljer bort störningar själv. Vänta ut att hunden väljer bort dem själv istället för att kalla tillbaks/locka på den.
 • Träna massor på: AVLÄMNINGAR - FOTGÅENDE - STADGA. Bra grund för fortsatt avancemang i träningen.
 • Sist men inte minst: Se till att lägga märke till alla bra saker man själv gör och som hunden gör, inte bara allt som gick fel. Även på gruppträningar.

Jag tyckte att kursen var riktigt bra som tog upp alla bitar i grundträningen inför jaktprov. Fick en del småtips och saker att samla till min kunskapsbank och det tackar jag väldigt mycker för! Väldigt duktig och inspirerande instruktör, kan varmt rekomendera kursen om man är nybörjare elller vill ha en helheltsbild av grundträning inför prov. Men jag kunde nog känna att jag borde gått denna kurs liiiite tidigare... men men. Man måste också lära sig det hårda vägen ibland.


Valpuppdatering

2013-03-09 17:16

Jag måste bara skriva några rader om hur bra det går med lilla Neah, hon är en helt fantastisk liten hund!

 • Hon sover hela natten i sängen utan att störa någon.
 • Hon är nästan helt rumsren!
 • Hon älskar bilen och springer gärna dit och vill in. Hon sitter där lugnt och tyst med Maya både när vi kör och när bilen står stilla.
 • Hon älskar hundhuset/hundgården och springer gärna dit och vill in. Hon är tyst och lugn med Maya tills jag hämtar dom. Luckan går hon in och ut genom utan problem.
 • Filtträningen har hon fattat snabbt. Och att vara lugn leder till belöning kommer hon bli en mästare på tror jag.
 • Kloklippningen går helt smärtfritt och hon är väldigt lugn och stilla.
 • Hon är framåt, orädd och nyfiken i nya miljöer och inför människor och hundar.
 • På promenaderna följer hon efter mig hela tiden.

Vad mer kan man begära av en 13 veckors valp? Det känns verkligen hur bra som helst.

Neah 12 veckor
Neah 13 veckor


Härlig hundträningsvecka

2013-03-07 18:56

Bloggandet går väl sådär just nu men det är fullt upp med valp och hundträning så något måste ju få stå tillbaks.. Det är också lite svårt att få till lydnadsträning när man har en liten valp som inte kan vara ensam ännu. Så vi har fokuserat på jaktträning senaste tiden, där kan Neah vara med när jag tränar Maya utan att det blir alltför mycket kaos... eller fotgåendet blir mindre bra men det får jag väl ta en period nu. Neah vill bara busa med Maya och Maya VILL gå vid min sida så hon försöker komma undan valpen så då hoppar hon fram och tillbaks och hit och dit, vi får se om det går att rätta till senare, jag vill ju ändå få till lite träning.

Veckans träning:

Lördag: Gruppträning jakt. Stadgeträning, "Ut" med osynlig förare, linjetag mot målområde, dubbelmarkering. Jag blir alltid på så himla bra humör efter jag har tränat med träningsgruppen, jag tycker det är toppen och det tycker Maya med!
Söndag: 2 h lydnadsträning i inomhushallen. Lite flygande starter på friaföljet, sättande under gång, rutan, inkallande med ställande, fjärr, sitt i "grupp", platsliggning. Allt gick bra utom fjärren (har ni hört den förut...?)

Sedan hade Neah och jag en privattlektion hos Eva Bodfäldt med tema On/off. Hon visade ett par övningar som jag kan jobba på.
Ryggsäcken: Hunden ska sitta mellan benen, lägg ut godis framför och/eller åt sidorna. Om hon försöker ta en godis, hindra henne snabbt och sedan fortsätt ta mycket i hunden med lugna rörelser. Håll inte fast hunden utan mer smekningar runt öronen och bringan så att den blir lugn. Putta lite på hunden, sitter den stilla kan man skicka på Ut/höger/vänster eller ta en godis och ge till hunden. Flytta denna övningen till vänstersida så att hunden lutar sig lugnt mot benet för att få sin belöning. Tanken med denna övning är att man utvecklar den så att senare byter man godiset med dummie och från stillasittande till fotgående med tryck mot sidan.

Alternativ till detta är att lägga hunden upp och ner, smek hunden. Titta ej på hunden. Om den sprattlar och vill därifrån håller man fast och släpper när den är lugn och dessutom ger en godisbit. Denna övning har jag gjort flera gånger om dagen  i samband med kloklippning och det är nu efter 4 dagar en fröjd att klippa klorna på valpen. Jag har tagit upp klotången, hållt i henne om hon sprattlar och såfort hon är lugn släpper jag och tar bort klotången och hon får en godis. Jag har låtsasklippt klorna, tryckt på trampdynor och belönat henne för lugn. Och ibland har jag "råkat" klippa en klo också! Och belönat för stillhet. Helt otroliga framsteg man kan göra med små medel.

Måndag: Dirigeringsträning Ut/höger/vänster mot målområde. Stoppsignalsträning med köttbulle som belöning. Jag undviker att stoppa henne i linjetag utan uttnyttjar när hon är ute och springer av sig själv.
Tisdag: Linjetag mot gamla målområde, delvis dolda.
Onsdag: Stoppsignal och inkallning + markeringar. Belöning var köttbulle på stoppsignal och markering med bollkastaren på inkallningarna.
Torsdag: Linjetag med stoppsignal med dolda apporter. Jag minskade ner avståndet kraftigt (till ca 30 m) och det funkade riktigt bra. Stoppsignalen sitter fint när jag har belönat upp den med köttbulle, även om hon fått vittring på apporten.

Utöver det har jag lagt in många "Över" träningar, dvs att hon ska hoppa över hinder ute i naturen såsom nerfallna träd. Jag ska öka svårigheten snart med stenmurar och lite högre staket också.

Framöver blir det också en del "hänga på stan och utanför dagis", åka buss och alla sådanadär tråkiga träningspass som är nödvändiga att få in.

Neah 11 veckor
Neah 11 veckor

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo