Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Retrieverkurs 3 dgr för Eva Bodfäldt

2013-07-22 21:25

Detta är den tredje kursen inom jakt jag går för Eva Bodfäldt (tidigare 5 dgrs retrieverlydnad 2011, jaktfotgående 2012) och även om det kostar några slantar så är det väl investerade pengar. Eva är verkligen en fantastisk hundtränare och instruktör, men är det inte lite konstigt att alla duktiga hundinstruktörer heter Eva...?

Efter dessa tre dagar kan jag säga att jag känner mig som att jag börjar från Noll. Jag är helt rörig i huvudet men förhoppningsvis lägger det sig när jag får skriva ner exakt vilka delar vi ska träna och hur vi ska träna dem. Något som jag har ändrat min syn på efter dessa dagar är att jaktträning är precis lika petnoga som tävlingslydnad om man vill komma långt.

Jag sög åt mig en del av det som Maya och jag behöver jobba på och det är att belöna mer lugn och inte när hon är så hetsig, samt att jobba mer med att skicka henne bakåt/närsök/annan övning om man kastar framåt så att hon inte blir så taggad fram hela tiden. Även att undvika att skicka henne så mycket från vänster sida utan mer lämna henne och jobba på avstånd så att man inte laddar vänster sidan för mycket, det triggar till pip och aktivitet.

Lite smått och gott från dag 1:

 • Jobba mer med lugn vid sidan, trycka henne framåt, när hon håller emot får hon gå. Variera och tryck inte alltid, det kan bli en signal. Skicka aldrig om rumpan åker upp i luften eller hon tar ett steg framåt. Jobba med att få in ett muskelminne och tänk bakåt vid markeringar och linjetag.
 • Håll koll på svansen! Skicka endast om svansen är stilla.
 • Ha som rutin att när kopplet tas av ska hunden alltid söka upp vänster sida.
 • Klara, färdiga, gå! (Namnet på beténdekedjan ingång, avlämning, inta utgångsposition). Identifiera alla skräpbeteénden kring ingångar, avlämningar och till utgångsposition (vänster sida). Bestäm exakt vilka signaler hunden ska göra vad på. Kommer hunden in rakt mot mig? Ska den sitta framför innan avlämning? Efter avlämning? Hur lämnar hunden av i min hand och på vilket kommando släpper den? När och hur intar hunden utgångsposition? Hur belönar jag hunden, borde jag belöna annorlunda, mer eller mindre? Vilken aktivitetsnivå är hunden i vid avlämning, efter avlämning, innan nästa skick?
 • Behöver vi de verbala signalerna i jakten? Det blir lätt upprepningar av kommandon, "Sitt, Sitt, Sitt". "Stanna, Stanna, Stanna", Klapp på benet för att hunden ska hitta sidan, Ajajajaja för att hunden går som en yo-yo i fotgåendet.
 • Har man en hund som lätt hoppar in från avlämning till vänster sida så tar man ut just den delen och jobbar på ingången och att belöning kommer endast om man inte hoppar och då är belöningsplaceringen av stor vikt, dvs sänk handen så kommer inte hunden att hoppa upp.
 • Vi måste lära hundarna att godiset blir en signal på att "hålla i sig/hämma sig själva" och inte dra upp sig, endast när man är lugn och har rumpan i backen får man sitt godis. Träna i vardagssituationer att kunna sitta stilla, höger vänster i korsningar etc.
 • Ha en signal för "Nu ska vi inte jobba", tex händerna i byxfickorna eller ett kommando tex "Vänta".
 • Följsamheten vid fötterna är viktigt, lägg mycket arbete på det. Hunden ska följa med hur du än vänder dig, det kan falla markeringar eller finnas dolda dirigeringar vilket håll man än vänder.
 • Speciellt viktigt vid gruppträning att inte skicka hunden framåt där alla andra skickar, balansera alltid upp med en reservplan bakåt, både närsök, apportering, inkallning med lek etc.
 • Med Maya, jobba inte med skott från sidan utan när hon är långt ifrån mig eftersom hon triggas så mycket av skott och då laddar man även vänster sida. Låt någon annan skjuta och hon får röra sig fritt. Ibland kan man kalla in och göra en övning, ibland blåsa stopp och belöna och ibland bara låta det vara så att det blir en vana med skott och ej att det förknippas så mycket med att få apportera från vänster sida.
 • Om hunden har klarat samma övning 2-3 ggr så behöver man göra en förändring/utveckling på övningen så att den inte blir för ritualiserad. Gör det svårare eller gör något annorlunda, höj kritierierna etc.

Övning "Klara färdiga, gå!":

1. Sätt ner en skål med godis.
2. Backa från hunden, hunden följer nos/näsa.
3. Handtarget, nosfrys.
4. Kommando tex "Gott", hunden intar vänsterposition med hjälp av handvridning och får en godis.
5. Skicka på linjetag eller varsågod till skålen.

Detta är grunderna för en bra ingång, avlämning och att inta utgångsposition. Värt att lägga ner tid på.

Klara, färdiga, gå! Film! Kajsa & Maya tränar "Klara, färdiga, gå!"


Ett önskvärt "Klara, färdiga, gå" för Maya/Neah (filmen visar hur det ser ut idag med Maya):

Ingång rakt mot mig med apport, jag visar handtarget, hon lämnar i högerhand på ett verbalt kommando "tack", hon sätter sig framför mig på signalen att jag stoppar undan apporten. Jag belönar med godis ibland. Verbalt kommando "Här/Sidan" är signalen för att inta utgångsposition sittande. Jag belönar med godis ibland och ibland en ny arbetsuppgift. För att få en ny arbetsuppgift så måste svansen vara stilla. "Vänta" är kommandot för att lägga sig ner och vara i standby/passivt läge.

Stadga
Vi skulle även fundera på hur stadgan vid sidan ser ut hos våra hundar vid tex: Skott, hundar bredvid på linje, när en annan hund jobbar, någon står och blåser och gapar, när jag gör något oväntat med mina händer etc.

Med Maya är stadgan ganska dålig och det är jag medveten om. Hon knallar aldrig vid sidan men hon kan resa sig eller hoppa fram något steg vid kast och skott. När andra hundar jobbar är hon stadig. När jag lämnar henne är hon verkligen inte stadig utan kan trippa många meter efter mig speciellt om jag går långt eller kommer utom synhåll. Vid stoppsignal är den bra, men om jag själv kastar en boll någonstans knallapporterar hon den, men om någon annan kastar så tror jag att hon sitter stilla.

Neah är mycket stadigare, inget tramp utan hon sitter tungt i backen när jag lämnar henne. Vid sidan är hon ganska stadig, kan knalla ibland om det blir för mycket framåttänk med kast eller högt ljud. Neah är inte stadig alls i närheten av andra människor och framför allt hundar. Vi har jobbat lite för lite i närheten av andra som tränar så nu är det nog dags att plocka in lite av det också.

Vilthantering
Hur man tränar med vilt beror lite på vad man har för hund, men generellt är det bra att göra när hunden är hungrig, glad och ska få sin mat. Använd då maten som externbelöning. Det är viktigt att tänka på att vi själva inte gör en stor affär utav detta, det ska vara en bra känsla för hunden att ta vilt, inte att matte tycker att det är äckligt eller jobbigt.

 • Karusellen: Presentera viltet snabbt och vrid kroppen bort från hunden snurrandes. Om hunden visar intresse och följer efter viltet eller griper (beroende på viltintresse), klicka och belöna. Ta bort viltet bakom ryggen om hunden inte visar intresse alls för det.
 • Ha hunden i kopplet, viltet bakom ryggen, lek lite med viltet, dra det i backen och få hunden intresserad av det, kasta iväg det, hunden kommer troligtvis springa efter, om den griper direkt så är det klick belöna till skålen, men om den tvekar så drar man bort hunden från viltet och då brukar de vilka ta med sig det och då är det klick belöna. Dra bort hunden snabbt så att den inte får chansen att stå och hänga över det, snabbt gripande annars drar matte bort hunden och chansen till belöning.
 • Ha en matskål med en person som vaktar: Ha viltet på snöre, kasta ner viltet på backen och dra i snöret bort från hunden, om den griper är det klick belöna eller bara följer efter och försöker gripa så är det klick belöna. Man ökar sedan kraven med gripandet för att få sin mat.
 • Konkurrens: Ta in en annan hund som får ta viltet och få belöning om den tveksamma hunden inte gör det. Ge den tveksamma hunden en chans till och skicka den andra hunden att hämta istället.
 • Ta en vinge och sätt på dummie för att vänja dem med lukten.
 • Svält hunden så att dens enda chans att få mat är att apportera vilt. Ge chansen flera gånger om dagen att få sin mat, men först bära fågel.
 • Busa och skoja med fågeln, och till och med kampa! Kasta den mellan 2 personer, gör den lite mystisk och intressant, etc.
 • Absolut inga krav på lydnad när man tränar vilt, hunden får knalla och behöver inte lämna i hand.

Dag 2 & 3:

 • Stoppsignal. Hitta 10 olika sätt att belöna stoppsignalen på, viktigt att variera sina belöningar. Mycket vitkigt också att belöna stoppsignalen i arbete, dvs inte bara när man tränar stopp på promenaden. Ofta blir stoppsignalen sämre och sämre när man tränar dirigeringar därför bör man se till att ta fram sina 10 olika belöningar när hunden gör ett bra stopp under arbete. Stoppsignalen är viktig att den fungerar, blås aldrig 2 ggr. Stoppsignal kan man även på ett mer positivt sätt kalla för kontaktsignal. Belöna ibland stadga vid stoppsignalen och ibland snabba stopp. Exempelvis om man går på promenad och hunden springer snabbt ifrån dig kan man blåsa stopp, observera att det är A&O att man INTE blåser när hunden travar eller söker kontakt, det vi vill förstärka är att den springer i full fart, belöningen för att springa full fart är då ett stopp från matte, där man får en boll med bollkastaren över huvudet, en inkallaningssignal med ett närsök, en köttbulle kastad i munnen, etc. Stoppsignalen i arbete ska man använda som en paus för hunden att varva ner och för matte att få några sek att tänka hur jag ska skicka min hund vidare. Om hunden förväntar sig inkallning, kasta boll bakåt, om hunden förväntar sig köttbulle kalla in och kasta boll bakåt. Balansera hela tiden hundens förväntningar så att det blir oväntade belöningar och att du inte hamnar i ritualiserad träning. Om man har problem med hundar som stannar av sig själv på tex linjetag så blåser man naturligvis inte när hunden har låg fart, men för att undvika detta betéende kan det vara bra att skicka hunden, blåsa stopp och sedan flytta sig själv och skicka på en högerdirigering vidare istället för ett till ut, Även att alltid skicka hela linjen efter att man har brutit med ett stopp på ett tidigare linjetag så att hunden inte får för sig att "vi stannar på alla linjetag för det kanske kommer ett stopp snart...".
  Jag hade en fundering kring varför Mayas stopp funkar upp till ett visst avstånd men inte längre än det. Och svaret jag fick var att om man har störningstränat stoppet på nära håll tillräckligt bra så kommer det att fungera på alla avstånd.
 • Närsök. Sätt hunden i olika terräng, lägg godis runt hunden och bakom. Blås närsökssignal, bryt hunden med en stoppsignal när den söker intensivt. Belöna med godis, boll eller inkallning. Hunden ska aldrig avbryta närsöket på egen hand därför är det viktigt att man bryter det själv och att man inte blåser stopp när den själv är på väg att bryta eller har brutit. Det betéende som hunden gjorde innan våran signal kommer att förstärkas. Nästa steg är att sätta hunden i ett område där den inte vet att det är något utlagt. Man kan använda pyttesmå skinnbitar i närsöksträningen för att man ska få så lite vittring som möjligt. Men viktigt att man lär hunden att gripa, hålla och lämna dessa innan man använder dem i träningen annars kommer hunden att svälja dem. Man kan även göra närsök i koppel så att de håller sig inom området och inte får sör sig att springa till en annan plats och söka. Bra att träna på att vara dold och blåsa närsök så att hunden kan signalen även fast den inte ser dig.
 • Stort sök: Viktigt här att som med närsöket, göra inkallning och belöna med jobb bakom och inte vänta ut på att hunden är trött och börjar söka dåligt och kommer in tom. Belöna för intensivt sökarbete och att det blir bingo åt ett annat håll. Kallar man in hunden när den söker dåligt eller att den kommer in tom kommer detta betéende bli förstärkt och söket blir sämre.
 • Fotgående och följsamhet vid fötterna: En av de viktigaste delarna i retrieverträning är att ha en förljsam hund vid fötterna. Träna mycket med externbelöning och skålar med godis. Jobba mycket i sidled och inte för mycket framåt. När hunden nuddar skuldran mot benet så är det varsågod till skålen. Först är det en dutt och sedan utökar man till två duttar eller man kan även vilja ha ett konstant tryck. Se till att putta bort hunden så att den får jobba för att hålla sig kvar vid sidan för att kunna få sin belöning. Jobba med detta nära vatten, olika miljöer och terräng. Skålen blir sedan en kastare och skytt och en signal för hunden att trycka mot sidan. Jobba med att kunna vrida åt alla håll och att hunden ska följa.
 • Transporter som inte är fot: Maya och jag har ju problem med långa transporter som ej är fotgående och mer är "dra i koppel som matte inte orkar hålla i så jag tar av kopplet och får ett halvtaskigt fotgående istället"... inte så önskvärt direkt. Idag testade jag att transportera henne med en mjukosttub som hon fick slicka på hela vägen, om hon slutade att slicka så stannade jag, började hon att slicka gick vi framåt. Kopplet låg bakom mina ben. Ja det var verkligen en fröjd att gå med en hund i rätt position som inte drar. Det funkade även väldigt bra på Neah, så det kommer jag definitivt att fortsätta med. Det här är ganska frustrerande för mig som hundförare när jag inte har några verktyg i min låda att ta upp för just transporter, så en liten tub skänkte mig stor glädje.
 • Markeringar: Åter igen... träna INTE markeringar från vänster sida, gör det på promenader med bollkastaren. Det är så triggande för hundarna med kast framåt och vänstersida blir för laddad. Jag tar verkligen till mig detta, jag har hört det förut men har inte riktigt förstått innebörden av det. Så nu är det slutmarkerat på gruppträningar! Eller rättade sagt, kompisarna kan göra markering, jag går och lägger något bakom Maya och skickar ut henne bakåt.
 • Stadga: Maya har ju svårt att sitta kvar när jag lämnar henne och en variant på övning med detta är att göra det som en budföring mellan 2 personer, jag lämnar henne vid en person som trycker henne framåt, när hon är stadig kallar jag in henne. Man kan även lämna henne i koppel till någon och när hon sätter sig ner med rumpan i backen så kallar jag in.

Retrieverkurs 3 dgr med Eva Bodfäldt
Ett härligt gäng, fint väder och jättebra kurs. Bättre kan det inte bli.


Jaktträning hos Eva Thorén-Söderström

2013-07-16 19:34

Det är en stor förmån att få träna för en sån duktig instruktör som Eva i Rimbo, hon kan så otroligt mycket om hundträning och jakt och hennes ord är min lag...

Vi har lite att jobba på Maya och jag. Det skulle vara kul att kunna starta på B-prov Ökl, men tyvärr så taggar Maya upp så otroligt mycket i situationer när det är skott, kast, vilt och vatten att hon nästan inte kan kontrollera sig själv. Fotgåendet blir som en yo-yo, stadga har vi ingen alls, hon sitter och skakar och det kommer även lite pip. I övrigt är hon ju som en dröm; duktig markör, bra avlämningar på vatten och land, söket är grymt bra och hon är dirigeringsbar på upp till ett visst avstånd. Störningsmarkeringar är hon jätteduktig på och jag kan skicka henne på dolda linjetag (allt beror ju förstås på terräng och avstånd vad det blir för resultat men generellt går det bra). Stoppsignalen är också jättebra upp till ett visst avstånd. Det hon kan ha svårt för är om det har fallit en markering och jag har blåst stopp och närsök på en dold, då har hon svårt för att hålla området på närsöket så det är något vi måste jobba vidare på.

Så egentligen är det inte själva arbetet och samarbetet som är problem utan mer stressnivå och passviteten som brister. C-prov passar oss utmärkt eftersom den delen behöver man inte bekymra sig för då. Men B-prov blir svårare eftersom man ska gå i par och de behöver kunna vara tysta och lugna när de inte jobbar. Och hur ska vi komma dit? Kan vi komma dit? Jag tycker att det är värt att göra ett försök eftersom jag har en sån talangfull hund så det skulle vara slöseri att inte prova!

Eva tyckte att jag skulle jobba mycket med stadgeträning/Doggy Zen*. Lägga in mycket skott och kast i denna träning så att det inte blir så stor grej när man skjuter och kastar, gärna vid vatten. Sätta mig på en stubbe och vänta till hon är lugn. Inte skicka henne från vänster sida utan bättre att jag sitter ner och skickar henne. Viktigt att jag är lugn och avslappnad och att det inte blir träningsposition. När hon sitter med tung rumpa/ligger ner och är avslappnad får hon ett varsågod att få hämta. Eva trodde att det kan vara 1 års träning på detta sätt för att få ner henne lite i varv. Bra också om jag kan mäta resultaten i tid, hur snabbt hon kopplar av i en viss situation för att få mätbar statisktik och se framstegen.

Med Neah så blir det samma typ av träning fast lite mer på bebisnivå. Doggy Zen*, stagdeträning och tänka på när, var och hur jag belönar för att få önskat resultat. Tex så har jag kommando "Vänta" mellan varje moment, det innebär att hon ska ligga ner och vara lugn tills andra direktiv ges, hon får resa på sig när jag säger "Slut". Här behöver jag lägga in ett till kommando som talar om för henne att vi ska träna och inta utgångsposition. Jag tror att jag ska jobba in orden "Träna nära", det talar om att vi ska träna och du ska sätta dig vid sidan. Det ska jag jobba på mycket framöver samt stadga från håll och från sidan. Jag behöver vara noggrann med att vänta med att belöna henne efter avlämning när hon sitter ner vid sidan och inte hoppar eller framifrån. Eva trodde att om jag jobbade med detta varje dag i 2 veckor så kommer jag ha en stadig hund vid skott efter det.

*Doggy Zen" innebär i princip omvänt lockande och är väldigt användbart i stadgeövningar. "Om du behärskar dig så väntar din belöning". Man tar ett steg ifrån hunden med höger ben, har hela tiden koll på vad hunden gör. Om hunden flyttar en tass eller reser sig så går man låååångsamt tillbaks. Man behöver inte säga någonting. I början använder man sig av godis och lockar hunden ur position, om den sitter kvar får den en annan godisbit eller en leksak. Man kan göra ljud, locka med leksaker, studsa bollar etc. Man låter hela tiden hunden styra spelet, dvs så länge hunden sitter med rumpan i backen så kan matte ta flera steg ut med en dummie och med skott, höja handen för att skjuta, gå tillbaks om hunden reser sig, gå ut igen, höja handen för att skjuta, hunden sitter kvar då får den ett skott, sitter den kvar kan den få ett kast, reser den sig eller hoppar fram gå lååångsamt tillbaks. Sitter hunden kvar kan den få hämta. Variera detta så mycket som möjligt med godis, leksak, dummies, skott, kast, olika miljöer etc. Med denna typ av övning så behöver man aldrig säga åt hunden att sitta kvar, tjata på den, korrigera den etc eftersom här lär sig hunden att biljetten för att få jobba är att sitta stilla "no matter what".

Slutsatsen av dagens träning är att vara mycket mer noggrann och inte hoppa över delar i träningen för att man tycker att det är lite tråkigt.... som tex stadga och passivtet.. för vill man komma långt behöver ALLA delar funka, inte bara vissa.

Maya viltsök med stor trut, juli 2013
Maya på morgonens sökträning


Maya är uppflyttad till Ekl Retrieverjakt C-prov!

2013-07-14 21:15

Detta blev Mayas sjunde raka 1:a pris!

Workingtest C-prov, Bispgården, 10 juli 2013 
76p av 100, 1:a pris och uppflyttad till Ekl!
Ruta 1: 15
Ruta 2: 19
Ruta 3: 13
Ruta 4: 11
Ruta 5: 18

Maya uppflyttad till Ekl C-prov!
Bilden är fotad vid ett tidigare träningstillfälle.

Station 1: En skytt som skjuter i backen där en dold dirigering ligger vid en stolpe/högt gräs, skytten går 30 meter till vänster, skjuter ett till skott och kastar en markering. Man ska skicka hunden på dolda dirigeringen först och sedan enkelmarkeringen. Markeringen går på öppet fält. Dirigeringen är ca 50 m.

Station 2.
Man står uppe på en kulle, dold skytt som skjuter inne i ett buskage. Det ligger en dold dirigering på ca 40 m, terrängen är först öppet fält och sedan högt gräs och björkskog.


Station 3:
2 kastare, en som står på ca 50 meter och en på 80 meter från ekipaget. Den närmsta kastaren skjuter ett skott och kastar in mot mitten, den andra kastaren skjuter ett skott och kastar också in mot mitten så apporterna hamnar ungefär på linje. Man ska hämta den närmsta först, dvs den först kastade. Det är uppförsbacke och öppet fält.


Station 4:
Fotgående ca 30 m. Enkelmarkering på öppet fält i nerförsbacke, man ser inte nerslagsplatsen eller hunden när den är nära nerslagsplatsen. Vittring av Nlk apporter på halva vägen.


Station 5.
Dubbelmarkering med en kastare, ett skott inför varje kast, dold nedslagsplats på första kastet i nerförsbacke, synlig nedslagsplats på andra kastet. Den först kastade skulle in först. Öppet fält.


Semester i Vålådalen

2013-07-14 20:26

Vi har haft en fantastisk vecka i fjällen med hundarna. Vandrat, sprungit, tränat apportering, badat bubbelpool och varit på WT!

Semester i Vålådalen
Nulltjärn, Vålådalen

Semester i Vålådalen
Ottfjället, Vålådalen

Semester i Vålådalen
Vallbo, Vålådalen

Semester i Vålådalen
Ottfjället, Vålådalen

Semester i Vålådalen
Ottfjället, Vålådalen

Semester i Vålådalen
Vilopaus efter lång vandring upp till toppen på Ottfjället

Semester i Vålådalen
Maya & Neah


Sommarkurs i lydnad för Ditte Andersson och Heléne Lindström

2013-07-01 17:10

Vi har haft en riktigt härlig helg i Maspelösa/Linköping med massor av bra lydnadsträning! Jag har verkligen hittat de instruktörer som jag trivs bra med att träna för och som har samma tänk i lydnaden som jag själv, det känns jättekul! Och vilket härligt gäng och hundar som vi har träffat också! Tack alla!
>>Lär mer och se bilder

Sommarkurs i lydnad

Sommarkurs i lydnad

Sommarkurs i lydnad

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo