Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Vardagsträning

2013-08-15 22:13

Som alltid är det mycket hundträning! :-) och det är bra att strukturera upp träningen lite med båda hundarna så att man vet vilka delar man ska jobba vidare på just nu. Lydnadsträningen nerprioriterar vi just nu men förhoppningsvis ska vi få in lite av det snart också. Med Neah kommer jag att vänta lite med att träna lydnad, dels för att jag vill ha henne lite "samlad" och dels så känner jag att jaktträningen tar all tid och det blir inte bra om man ska hålla på och göra "allt" samtidigt. Vi tar en sak i taget så får vi se om det blir en lydnadskarriär för Neah framöver.

Neah

Med Neah så går det mesta väldigt bra. Hon har lätt för att koppla av i olika situationer, behöver mer träning på att vara nära andra hundar för att hon kan morra ibland (osäkerhet). Hon är inte så spontan att hoppa i vattnet att simma så det får vi jobba mycket på nu medans det är varmt och viltträning är också högprio på, hon är intresserad av vilt men inte några snabba gripanden, så här jobbar jag så som jag gjorde med Maya. Hon får hämta en fågel i samband med att hon får sin mat och då går det oftast bra. Jaktfotgående och "trycka mot benet" har gått otroligt bra fram tills någon vecka sedan då hon verkade mest förvirrad, höll inte position och tryckte inte konstant som hon brukar. Får nog backa lite i träningen här. Hon har lätt för att växla mellan aktivitet och passivitet, hon gnäller aldrig och är lugn och fin. Bra stadga när jag lämnar henne och vid sidan. Fina raka linjetag, snabba upptag, vänder snabbt, springer rakt in och lämnar i hand fint. Hon är duktig på att använda näsan i närsöket och håller området bra. Stoppsignalen lyssnar hon bra på när hon är nära och en bit ifrån. Inkallning är också klockren. "Ut" bakåt går jättebra, här måste jag avancera lite. Stort sök behöver jag lägga in mer i träningen för det har jag nästan inte gjort någonting av, och hon är inte speciellt självständig utan behöver mer arbete på egen hand.

 • Att få en bra simteknik och bli mer spontan i vatten
 • Viltträning och bli mer spontan på vilt
 • Jaktfot
 • Passivitet i grupp med andra hundar
 • Passivitet i olika miljöer
 • Högintensiv lek till att bli helt passiv, on/off
 • Stadga vid sidan
 • Stadga när jag lämnar henne med och utan störning
 • Linjetag mot målområde
 • Närsök
 • Stoppsignal
 • "Ut" bakåt
 • Stort sök

Maya

Med Maya är det ju framför allt att få ner förväntan på skott, kast och arbete generellt. Så planen är att skjuta mycket och ofta utan att det händer något samt att kasta mycket och ofta utan att det händer något. Det här med vatten är en svår nöt. Det ska vara lugna träningar och inte för många hundar, man behöver bra ställen att träna på där de kan simma till andra sidan för vattendirigeringar och helst ska hon ju slippa vattensvans. Nästa sommar blir det högprio på att träna vattendirigeringar, kanske att man borde åka till Dalarna en period och bara träna det. Hoppas att man kan hitta några fler som vill följa med då. Vi vill ju kunna starta på Ökl B-prov nästa år igen och då med en lugnare Maya med bättre stadga och som spikar vattendirigeringarna! Jag tycker det är kul med mål och jag vet ju exakt vad det är vi behöver träna på för att nå dit, men vägen dit kanske inte blir helt rak.

 • Skott utan kast eller att det händer något (åka till skytteklubben ofta).
 • Kast utan att hämta eller tex närsök bakåt
 • Vattendirigeringar
 • Höger/vänster/ut
 • Närsök med störningar 
 • Jaktfot

Neah 5 mån
Neah


Debut på B-prov Ökl i Våmhus och ett 2:a pris!

2013-08-01 19:50

Det var spännande, nervöst och roligt att starta på jaktprov! Vi har ju bara startat en gång i Nkl tidigare så det här blev vår andra start någonsin. Provupplägget tycker jag var på jättebra nivå för oss, utmanande men inte FÖR svårt.

Maya och jag var sista paret som startade för dagen och jag var hund två i vårat par. Sämsta förutsättningarna eftersom då skulle vi sitta passiva medan den andra hunden fick en dubbelmarkering på vatten. Maya var helt tyst men hon hoppade fram varje gång det sköts ett skott och kastades något. Hon var toktaggad! Jag har aldrig sett henne så taggad någonsin tidigare, hon var nästan inte kontaktbar vid sidan. När den andra hunden hade hämtat sin dubbelmarkering sköts det ett skott och då skulle Maya hämta en enkelmarkering åt andra hållet på land. Hon hoppade fram ett steg som tidigare men jag avvaktade länge innan jag skickade henne för att visa att hon inte knallar. Hon spikade den markeringen. Sedan var det den andra hundens tur att ta en vattendirigering och efter det skulle vi hämta dubbelmarkering på vatten. Maya var superladdad! Hon spikade den fint och lämnade bra i hand trots ett skott på vägen in. Fotgåendet var svårt bort till där vattendirigeringen skulle starta och Maya ville hellre gå med skytten än med mig. Det var en lätt vattendirigering ut till en liten flytholme ca 40 m så jag var ju helt övertygad om att hon skulle klara den så jag var lite för passiv och skulle ha tryckt på med ett extra "Ut" kommando, men precis när jag skulle göra det vek hon av mot strandkanten och jag fick blåsa flera gånger och dirigera om henne, tyvärr tog hon inte mina tecken så bra så hon kom över på andra sidan och sedan fick jag försöka få ut henne på ön igen. När hon hade kommit fram till ön så hittade hon en and men det tog lite lång tid där och jag såg inte riktigt vad det var hon gjorde, kanske bara försökte få ett bra grepp, jag vet inte, men det var inte lika spontant upptag som de övriga iallafall.

Sedan var det ett jättelångt fotgående på kanske 100 m fram till en dubbelmarkering på land för den andra hunden. Vi stod långt från domaren så det var skönt. Sedan fotgående igen och Maya hade så himla svårt för att behärska sig i fotgåendet och gick som en yo-yo hela vägen och jag gick väldigt långsamt så att jag inte skulle tappa henne. Sedan var det våran dubbelmarkering och den spikade hon snyggt och lätt, MEN nu är det tredje gången det händer så jag måste ta det på allvar att hon vill ibland lämna fågel och dummies till domaren! Så det blev en handmålsräddning och jag tog den innan hon var framme hos honom. Inte så snyggt direkt.

Fotgående igen och Maya var ännu mer laddad och var framme vid skytten vid ett tillfälle när han gick fram för att höja bössan och det var svårt att få henne att lyssna på mig. Det sköts ett par skott över sökområdet och vi skickade våra hundar åt varsitt håll. Maya fick vattenområdet och hämtade 2 fåglar i vattnet lika snabbt som den andra hämtade på land. Sedan blev det paus medan den andra hunden gjorde en landdirigering som var ca 60 m. Efter det bytte vi sida och Maya hämtade 2 fåglar på landsöket, sedan var det vår tur med landdirigeringen. Jag höll henne lite åt vänster för att sökområdet låg till höger, stoppade henne och vinklade höger och hon hittade den ganska snabbt. Nöjd!! Sedan tog Maya in några fåglar till i vattensöket men den andra hunden gick tom på landsöket. Sedan var provet över och vi fick veta våra "betyg" direkt efteråt, det tyckte jag var himla roligt. Domaren var otroligt positiv över Mayas arbetsinsats, nästan lite lyrisk kände jag. Han sa att han tyckte att hon var en jättehärlig hund som sprang snabbare in till mig än ut! Och när jag får ordning på stadgan och vattendirigeringen så kommer det att bli riktigt bra. Visst blir man varm i hjärtat att få så fina ord om sin egen hund som man tycker är bäst i alla lägen. Så den domaren (Bengt-Göran Landin) ska jag absolut försöka starta för igen om jag har möjlighet eftersom han tyckte så mycket om Mayas arbetsglädje och var så otroligt trevlig och positiv trots våra små brister.

Det bästa med hela provet var att Maya var TYST! Inte ett pip vid något tillfälle, så himla skönt. Och sedan att hon hade fina avlämningar med en stor and även från vatten, det har vi inte tränat på direkt men jag tror att det var för att vi stod så långt från strandkanten och hon fick bra fart in. Och förra året fungerade ju inte avlämningarna från vatten med en liten and ens. Men det här med stadga och skott är ju något som vi måste jobba hårt på framöver. Och även vattendirigeringen märkte man ju att vi inte har så mycket träning i bagaget där, så det får vi ju också jobba vidare på. Fotgåendet kan jag leva med att det är lite fram och tillbaks men hon får ju inte hoppa fram så mycket som hon gjorde vid skott. Sen tycker jag att markeringarna var rätt så lätta, det är ju något som man kanske inte behöver lägga ner krut på alls. Och Maya som är en sådan duktig markör, men fick inte visa det eftersom alla hundar spikade dem.

Skriftlig kritik från domaren:
Samarbetsvilja: Samarbetar i stort sett bra med sin förare, kan förbättras vid något tillfälle.
Sökarbete: Söker med stort intresse, täcker marken på ett utmärkt sätt.
Fart: Hög och välanpassad
Uthållighet: Håller mer än väl för provet
Näsa: Används väl
Dirigerbarhet: Något diffust på vatten men något distinktare på land.
Markeringsförmåga: Uppmärksam med utmärkta minnesbilder och uppföljningar
Skottreaktion: Positivt förväntansfull
Stadga: Något het vid något tillfälle men helt tyst
Apporteringslust: Snabba spontana upptag med snabba direkta inleveranser med ett enstaka undantag
Apportgrepp: Mjukt välbalanserat med avlämningar i hand
Simteknik: Simmar kraftfullt och effektivt
Vattenarbete: Går villigt i vatten och jobbar gärna där
Hundtolerans: Stör ej och låter sig ej störas
Sammanfattande kritik: En labradortik med härlig attityd. Är en bra viltfinnare och markör, något ivrig runt fötterna vid något tillfälle samt något omständig vattendirigering som gör att hon för dagen inte når hela vägen fram.

Sexton 5:or och fyra 4:or i protokollet denna gång. Jag var jättenöjd men det kändes som att ettan (kanske) hade varit nära om vi hade klarat vattendirigeringen!

Vad tar jag med mig hem i min ryggsäck efter denna helg? Jo att jag har en jäkligt bra hund som tänder till extremt mycket när det kommer fram ett skjutvapen och bara av jaktsituationen. Hon lyssnar bra på mig i arbete och även ganska bra på vatten, där är det mer att hon inte förstår ut/höger/vänster ordentligt. Dessutom förstår jag verkligen nu vikten av att ha en lugn hund med bra stadga eftersom det hettar till så på jaktprov... Vi har lite kvar tills vi är klara för denna klass men vi är på god väg iallafall.

Cattis och Jam på jaktprov
Att gå på jaktprov och se provupplägg och hur andra hundar och förare jobbar är så otroligt lärorikt och inspirerande samtidigt som man träffar massa trevliga människor med samma intresse!

Vi startade även i Kuså några dagar senare men dels så pep Maya pyttelite när domaren kom och ställde sig precis bredvid mig när den andra hunden skulle hämta första enkelmarkeringen och sedan la hon ner en and på backen på dubbelmarkeringen på vatten och efter det blev det pannkaka på vattendirigeringen och sedan även landdirigeringen så jag bröt provet och gick hem och deppade lite. Hoppas att jag kan glömma detta och istället tänka på hur bra det gick i lördags! Eller ta lärdom av att vi faktiskt kanske inte är riktigt startklara för ett svårt Ökl prov som detta faktiskt var. Har gjort en förklaring med skiss nedan på upplägget:

Hund A var jag och hund B min parkamprat. Jag fick starta med en väldigt lätt ekelmarkering på land på väg ner till vattnet, sedan var det en enkelmarkering för min parkamrat. Efter det fick vi hämta en dubbelmarkering på vatten, sedan fick hund B skicka sin hund på vattendirigeringen. Sedan skickades hund B på dubbelmarkering. Efter det skulle jag ta vattendirigering. Svårigheten var att 2x dubbelmarkeringar hade landat på samma ställe och hund B hade varit till ett tredje ställe. Jag skulle skicka på ett fjärde ställe som min hund inte hade sett men hade dragning till 3 andra platser och dessutom skulle gå över en plats där den hade varit tidigare. Det var svårt att få ut henne... och när jag fick ut henne så gick hon till hund B:s dirigering. Efter det skulle man skicka på landdirigering i en smal ränna mellan 2 sökområde med vittring från sidorna från sökrutorna och en vind som vände hela tiden. Sist var söket på två olika områden som man turades om att skicka i. Men då hade vi ju redan brutit.

Jaktprovsupplägg Kuså Ökl 31 juli 2013
Lite för svårt provupplägg för oss i Kuså.

Grattis till ett jättebra genomfört prov av Mayas bror Ville med husse Svante som säkert skulle fått en 1:a med HP om han inte hade pipit... synd. Det var en fröjd att se honom i arbete.
Grattis också till Pia & Elton som tog ett 1:a pris Ökl i Kuså samt Eva & Zakk som tog ett 1:a pris Ekl! Snyggt jobbat!

Nu laddar vi inför Paw of Sweden Cup om ett par veckor och jag tror att vi kommer köra så det ryker bokstavligt talat! Kul kommer det bli iallafall!

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo