Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Belöningsbaserad jaktträning

2013-09-15 15:30

Tänkte skriva några rader om hur jag tränar hund och min grundfilosofi i ämnet. Jag har inga instruktörsutbildningar eller liknande i bagaget men har förstås gått många hundkurser både i lydnad och jaktapportering de senaste 7-8 åren som jag tränat hund och detta är det som jag tycker fungerar för mig i träningen. Det är alltså ingen sanning, rätt eller fel utan bara så som jag tränar och trivs med. Det finns förstås lika många åsikter om detta som det finns hundtränare, det väcker ofta känslor hos oss människor hur man tränar sina hundar. Jag är inte bättre eller sämre själv - och även jag har åsikter i frågan.

Klickerträning
Först tänkte jag prata lite om det här med klickerträning. Om man är en ren klickertränare så jobbar man enbart med frivilla beteénden hos hunden och belönar det man vill förstärka, man kan använda klickern som en belöningsmarkör eller ha en annan markör, tex "Yes". Man jobbar alltså minimalt med hjälper i träningen, dvs man frishejpar ofta in beteénden. Det är väl lite oklart om man kan kalla sig för klickertränare om man inte jobbar med frishejping, men så som jag förstår det så är man ingen klickertränare om man jobbar med både hjälper (tex visa med handen) samt inslag av korrigeringar (positiv bestraffning) i träningen.

Är jag en klickertränare?
Med den bakgrunden så får jag nog säga att jag inte är en ren klickertränare även om jag tycker om att jobba belöningsbaserat. Dvs jag fångar gärna frivilla beteénden som jag vill ha mer av i vardagen och belönar det. Tex fotgående är en sådan sak som jag långsamt jobbat fram genom att belöna när hunden går i rätt position. Detta jobbar jag med varje dag, alla dagar. Och till slut blir det ett fotgående som är grundtränat för jakt och lydnad. Det är trevligt att gå vid mattes sida. Jag belönar position, följsamhet, vändningar och stopp. Lägger in ett bra mellan min belöningsmarkör (som är Yes) och jag får lite mer uthållighet i fotgåendet för "snart kommer min belöning". Belöningen varvas sedan med att få apportera eller något annat.

Frishejping
Däremot att frishejpa är inget för mig. Dels är jag inte bra på det och dels tycker jag att mina hundar varvar upp av den typen av träning. Jag vill inte att hunden ska bjuda på 100 olika beteénden samtidigt. Jag frishejpar några enstaka delar i träningen och det är främst gripandet av föremål. När hunden vet hur man griper så lägger jag så snabbt som möjligt på ett kommando och jobbar vidare utan klicker. Ett annat exempel när jag frishejpat något är när vi hade fastnat på momentet fjärrdirigering i lydnaden med Maya och jag fick bara inte till det, då jobbade jag med att belöna hennes bakåttänk genom att frishejpa det. I början när hon inte förstod vad hon skulle göra så både pep hon och blev jättestressad, men det la sig sedan när hon förstod vad det var jag ville. Maya är ingen shejpinghund, hon är på tok för het för det och har lätt för pip. Däremot min första hund Ella, som också var väldigt slö, skulle blivit en väldigt bra frishejpingshund (om jag visste vad det var då...).

Belöna med godis eller lek
Många säger ju att man inte ska belöna med godis eller lek i jaktträningen för att hundarna blir stressade och får hög förväntan. Min åsikt är den: mat i sig är lugnande, belönar man lugna betéenden och inte tvärtom så kommer man få en lugn hund. Och belöna med lek när hunden är lugn. Det är när man belönar fel beténden som det inte är bra. Och hur kan godis öka förväntan i träningen om det nu är jaktapporteringen i sig som är den stora belöningen? Hur ska hunden veta vad som är rätt om man inte belönat rätt beteénde. Hur får man hunden att gå fot vid sidan om man inte belönar den att den går där? Ja då finns det ju bara ett sätt och det att att korrigera när den lämnar sidan, eller så tycker hunden att det bara är sååååå mysigt när matte säger "bra" att jag går här i alla evighet. Jag tror inte på att bara använda rösten som belöning i jaktträningen, skulle du jobba utan lön på ditt jobb? Chefen kommer och säger "bra, vad du har varit duktig i dag Kajsa", men lönen kommer aldrig in på kontot. Där skulle inte jag vilja jobba. Dessutom har jag aldrig sett så många dåliga avlämningar bland dem som inte jobbar med godis. Bortvända huvud, sänkta huvud, ovilliga att lämna, saktar in långt innan de är framme vid sin förare, man ser så tydligt när man jobbat med korrigeringsbaserad träning i avlämningarna det är ingen rolig syn. Avlämningarna måste man lära hunden hur man ska göra, det är inte medfött bara för att det är en apporterande fågelhund. Är det nåt jag tycker är lätt så är det att få till bra avlämningar!

On/off och filtträning
Jag tror stenhårt på att jobba in en bra på/av knapp på hunden. Och den knappen måste man förstås lära hunden i träningen. Med Neah har jag jobbar med filtträning från det att hon var 8 veckor. Jag har en filt i alla rum där jag är: i köket, i arbetsrummet, i badrummet etc. När vi fick hem Neah var hon en pipmaskin, nu 7 månader senare är hon helt tyst i nästan alla situationer. Jag har belönat henne med godis och lugna beteénden när hon ligger på filten. Ibland kan hon få 5 godiar på en minut, ibland en i halvtimman. Obs, hela middagen går till träning... det blir inte mycket i matskålen. Jag har inte använt någon markör utan med påtalat att hon gör rätt genom en väldigt lugn röst och rörelser. När hon var 7 månader gamal och jag hade tagit ut filtträningen till olika miljöer och jag tyckte att hon verkligen förstod att det är på filten jag ska ligga och vara lugn så la jag på ett kommando "Vänta". Om jag använder ett kommando i träningen som jag anser att hon kan så säger jag till henne med mitt felkommando "aa" om hon reser sig och lägger om henne. Om jag inte har använt ett kommando för att ligga ner så bryter hon heller inte något om hon reser sig. Jag belönar henne oavsett om jag använt ett kommando för att vänta eller inte. Och viktigt att ha ett slutord som är tydligt för hunden att nu är det slut på att vänta, antingen är du fri eller så kommenderar jag "Sidan" eller så är det kanske lek, närsök eller något annat. Tydlighet är A och O!

Lugn leder till belöning
Utifrån filtträningen har jag jobbat in "lugn leder till belöning". Dvs när filtträningen fungerar så kan man ju även jobba med aktivitet och helt naturligt få in en bra av/på knapp. Vänta - aktivitet - vänta. Inte göra flera aktiviteter på rad, utan alla aktiviteter leder till en passivitet. När hunden är mer erfaren kan man göra flera aktiviteter, men Neah är bara 9 månader så jag är noga med att bara göra en övning än så länge för att sedan varva ner.

Korrigeringar
Jag kan korrigera mina hundar både med röst eller på annat sätt, men jag gör det tydligt och milt. Jag tjatar inte. Jag pratar sällan med hundarna förutom när jag absolut vill något. Det som är så fantastiskt med jaktlabradoren är att det är så otroligt lyhörda och följsamma hundar så det räcker att jag säger ett "Nej" ganska mjukt och de vänder och kommer till mig istället. Det jag är emot är hårda korrigeringar som kan skada hunden, vilket verkar vanligt förekommande inom jaktträning och det är så ledsamt! Jag tycker också att det är onödigt att skrika och gorma åt sin hund. Det jag också är emot är att korrigera hundar som inte förstår uppgiften. Att springa ut och skälla på en hund för att den inte stannat på stoppsignal är helt befängt. Om min hund inte stannat på stoppsignalen så är det för att jag som förare har belönat stoppsignalen för dåligt. Hunden gör inget för att jävlas med oss, den gör det som är mest lönsamt. Jag som förare tar på mig felen i träningen och belastar aldrig min hund för att "den har gjort fel eller var olydig". Då får jag helt enkelt träna mer på stoppsignalen framöver. Gör ingen stor sak av det utan konstatera att "det var för svårt för min hund idag", kanske var det ett av de fyra D? Det sista jag vill är att göra min hund osäker och förstöra vår fina relation.

Lägga upp träningen på rätt nivå
Jag tycker om att lägga upp träningen med många lyckade övningar. Ofta säger man ju att om hunden klarar 80% så ska man göra det svårare, jag gillar nog att träna med ännu fler lyckanden. Jag lägger självklart in störningar i träningen men vill att de ska vara på rätt nivå så att hunden ska klara av det. Och om den inte klarar av det så har jag förstås en person som tar bort störningen så att hunden inte får en belöning för att tex gå snett på ett linjetag. Jag jobbar gärna efter de fyra D.
D - Duration
D - Distance
D - Distraction
D - Dösvårt
Det vill säga att om man lägger till en del i träningen så får man ta bort en annan. Tex gör jag inte en svår störning på ett jättelångt linjetag. Man tränar en sak i taget för att hunden ska lyckas. Svår störning eller terräng, kortare linjetag.

Doggie zen/självkontroll/omvänt lockande
Utmärkt att använda sig av i jaktträningen. Sitter inte hunden stilla så går matte inte ut och lägger en dummie, då går jag tillbaks tills du sitter stilla hunden. Hunden styr träningen, vill hunden apportera så får hunden sitta stilla. Knallar hunden från min sida ja då har jag en person som plockar bort det som hunden vill ha, det är alltså mycket viktigt att man själv styr scenen och har kontroll på alla situationer.

Från Canis hemsida:
Doggie-Zen innebär i praktiken att lära hunden att istället för att störta rakt bort till det den vill ha (oavsett om detta är godis, leksak eller en annan hund) så skall den först vänta på varsågod-signal från oss. Dessutom måste den kanske även göra något särskilt innan vi säger ”varsågod”.

När man tränar Doggie-Zen lär sig hunden däremot att ”behärska sig” genom positiv förstärkning. När den sitter och väntar, samtidigt som den tittar på oss, belönas den med att få lov att springa bort till det den vill ha. Detta är träning med positiv förstärkning.

Många menar att man inte kan få ordentlig kontroll med positiv förstärkning eftersom hunden ofta mycket hellre vill springa bort till andra hundar än att få godis av föraren. Men positiv förstärkning är mycket mer än godis och tennisbollar! När man tränar Doggie-Zen utnyttjar man störningarna till sin egen fördel, ungefär som i en gammal kinesisk kampsport. Ju mer hunden vill ha något, desto bättre kontroll kan du faktiskt få på den!

Lydnadsträning/jaktträning
Jag tror i grund och botten på att man kan lyckas väldigt bra i flera andra grenar när man även jobbar med jaktträning. I jakten ska hunden ha en helt annan attityd än i lydnaden där den ska vara mycket mer "taggad", men samtidigt måste den även där kunna växla mellan fartfyllda moment och lugna moment där det krävs mycket koncentration och precision. Jag har inte lyckats med detta med Maya därför att jag inte lärde henne en off knapp utan började träna in lydnaden och belönade mycket en attidyd som var väldigt energisk och "på". Både hon och jag älskade verkligen att jobba med både fart och fläkt, springa snabbt, snabba stopp, superkontakt och häftig attityd i fotgåendet. Hade jag jobbat in en bra filtträning på henne hade detta inte varit något problem men eftersom jag belönade mycket explosivitet och glädje så var det den känslan vi jobbade med även i jakten vilket var mindre lyckat. Maya är en fantastisk hund i arbete vad hon än tar sig för och vi har så roligt ihop, men det kan faktiskt bli lite för roligt för det började komma pip, hon blev lätt i rumpan, dålig stadga och yo-yo effekt i fotgåendet. Nu har jag backat tillbaks lite, börjat filtträna henne, jobba in en avknapp, förbättra stadgan och fotgåendet. Resten har hon redan klart, speciellt sök och markeringar är hon helt briljant på. Man lär sig hela tiden och jag tar med mig det som Åsa Jakobsson sa på kursen Lugn och fokus hela tiden "Klandra inte dig själv för felaktig träning av din hund, det du vet nu visste du inte då" och "Det är ingen katastrof om det har blivit fel, det går att träna om hunden".

Vardagslydnad
Jag lägger ner mycket arbete på att hundarna ska fungera i vardagen, men nuförtiden känns det inte som att det är någon ansträngning att göra det eftersom mina rutiner går lite på automatik. Jag är noga med allt vi gör i vardagen, hur man går ut genom en dörr, genom en bil, stannar när det kommer förbipasserande människor och hundar och belönar att de tittar på mig, belönar att de håller sig nära mig på promenaderna, och att de gör det så minimerar jag risken för att de ska jaga vilt, eftersom de är så lyhörda så krävs det inte mycket för att jag ska kunna får stopp på dem i alla lägen. Både stopp och inkallning fungerar i princip alltid för båda hundarna. Man får inte hälsa på andra hundar och människor om jag inte sagt att det är ok (för det mesta är det aldrig ok). Mina hundar går alltid lösa på promenaderna för att jag tycker det är väldigt tråkigt att gå koppelpromenader och det tycker hundarna också. Jag får dock erkänna att något som fungerar mindre bra med alla mina hundar är 1. Ensamhetsträning 2. Titta på när andra hunden tränar med matte 3. Jobbigt när andra hunden får träna med matte och jag måste sitta i bilen. Det beror nog mycket på den relation som jag har med mina hundar. Vi gör allt ihop, vi äter, sover och gör alla aktiviteter ihop. Vi har härlig kontakt och roligt ihop, jag skulle aldrig sätta dem i hundgården om jag är hemma. Jag skulle aldrig låta dem sova i tvättstugan. Detta vet jag om men det är så jag vill ha min vardag och det blir såklart lite negativa koncekvenser av det, de blir lite "mattiga"... kanske lär jag mig någon gång i framtiden att lära dem sova i tvättstugan men inte nu. Dom är mina bästa kompisar!

Nya instruktörer
Något jag lärt mig under resans gång är att inte gå och träna för massa olika instruktörer med olika träningsfilosofi utan hålla sig till en eller två som jobbar ungefär lika, annars måste jag som hundförare vara väldigt tydlig i hur jag tränar och inte låta någon annan påverka mig i mitt träningssätt. Tyvärr har ju även jag gått på alla nitar som man kan och litat på alla duktiga instruktörer att "man måste korrigera med hårda koppelryck eller skrika lite högre" och så har jag tyvärr gjort det. Men som tur var kunde jag ju faktiskt använda hjärta och hjärna och gick hem och funderade på om det där träningssättet var nåt för mig och kom fram till att "nej det var det inte, då slutar jag med jaktträningen". Vad jag också har lärt mig är att aldrig jobba på linje med unga hundar utan att vara mer än klar för det och då börja med ett ekipage och inte en hel grupp. Det förstörde mycket av Mayas och min träning de kurser jag gick där det var mycket skott och kast på linje.

Man lär så länge man lever
Allt detta är min uppfattning idag, det kan vara en helt annan om ett år, därför att man lär sig hela tiden, hunden utvecklas och jag som hundförare utvecklas. Annars vore det ju rätt trist om man visste allt redan...

Du har säkert många kommentarer till detta, välkommen att skicka ett meddelande via facebook om du vill kommentera något.

Ella som valp 2006
Relationen till sin hund och att man har kul ihop är det viktigaste, inga meriter eller pris går före det.
Min första egna hund, Ella som valp 2006.


Lugn och fokus kurs med Åsa Jakobsson

2013-09-07 19:19

I helgen har jag varit åhörare på kursen "Lugn och fokus" med Åsa Jakobsson, en mycket duktig Canis instruktör.

Dag 1

Gör en rutin för hur man tar ut sin hund ur bilen. Hunden ska inte självbelöna sig och göra massa andra saker när den hoppar ut utan man behöver bestämma sig för hur rutinen ska se ut och jobba med det.

Min rutin så som jag vill ha den är: Öppna burdörren och båda hundarna är kvar utan att jag behöver mota iväg dem eller säga stanna, jag ska kunna stå en bit ifrån bilen och de ska vara kvar, jag belönar att de stannar kvar även fast luckan är öppen. Med Neah vill jag att hon sitter i bilen för att få sin belöning och innan hon hoppar ut, med Maya räcker det att hon står. Eller så tränar jag in en rutin för Maya att hon ska sitta ner också, just nu kan hon inte det. Får fundera på det. Den hund vars namn jag säger får hoppa ut, den andra stannar. Jag vill ha ett omedelbart sitt och kontakt mot mig som jag belönar med godis. Sedan stänger jag grinden och låser vid behov. Då ska hon sitta kvar tills jag säger "Varsågod".

Detta fungerar för det mesta när vi är på kända platser och bara vi ensamma, men inte alltid på nya platser och om jag släpper ut båda hundarna samtidigt kan de springa iväg och nosa vilket jag inte vill. Så vi har lite att jobba på här. Åsas tips var att slänga in gott godis i hundburen i bilen så att det är trevligt att vilja vara kvar där fast luckan är öppen. När man säger Varsågod att hunden får hoppa ut så kan man kasta några tråkgodisbitar på backen som hunden får leta. När hunden slutar leta godis och tar kontakt så klick och belöna med riktigt gott godis. Belöna flera gånger att hunden sitter kvar.

För hundar som är väldigt nosfixerade när de kommer ut ur bilen så kan man istället för att belöna med godis belöna med att den får gå och nosa eller samma för hundar som är väldigt fixerade vid människor och låta dem gå och hälsa. När man sagt varsågod kan man låta hunden gå och nosa av sig på den platsen man kommit till, hunden får själv bestämma var den vill gå, vilket tempo och hur länge. När hunden är klar med nosandet så belönar man att hunden tar kontakt. Den behöver få läsa in miljön när den kommer ut ur bilen och hindrar vi den från det så kommer den att försöka göra det fast vi inte vill och då blir det en konflikt. Tex så kan man göra en övning och sedan låta den gå och nosa som belöning. Då kommer nosandet minska.

Det som är bra med att låta hundarna använda näsan är att de sedan varvar ner lite och kan slappna av lättare. För Maya del är det bra med närsök där hon får jobba mycket och länge.

Efter att vi hade tittat på alla hundar hur man tar ut dem ur bilen så var det individuell filtträning för varje hund. Olika hundar har olika lätt för att koppla av i nya miljöer och vissa hundar får man belöna med ganska hög frekvens i början för att de ska ligga ner, viktigt att tänka på att belöna med långsamama rörelser och ner i backen så att hunden tänker neråt. Man kan använda omvänt lockande för att få hunden att ligga tungt och stilla svans. Kanske kasta iväg några godisar och ge ett varsågod för den att leta upp dem. Se noteringar från kursen "Filtträning". Kör korta pass och varva med en aktivitet, det blir jobbigt för hundar som har svårt för att ligga stilla att göra det länge. Ta sedan en promenad igen för att hunden ska få nosa av sig. När man har kommit lite längre med filtträningen så kan man ju använda den som en station för hunden och kunna ha den där när man gör något annat och sedan belöna med en aktivitet, tex närsök eller linjetag för att den var lugn och duktig.

Vi hade sedan ett jättebra teoripass där vi fick lite specifika tips i jaktträningen:

 • Eftersom Maya är skott-tokig så kan jag använda skott som belöning. Är hon lugn och avslappnad får hon ett skott. Varva med ett närsök eller annan aktivitet.
 • Att kasta en massa dummies som hon inte får hämta (habituering) kommer inte göra henne lugn i förlängningen för när hon väl får hämta en dummie så kommer stressnivån öka lika mycket ändå. Bättre att hon får en förståelse för att när jag är lugn får jag hämta, då kommer hon bli lugn snabbare för varje gång och tillslut kanske hon är lugn direkt efter en apportering för då kanske man får hämta en till...
 • Istället för att kasta en dummie som triggar henne väldigt mycket kan man lägga ut ett stort sök och göra samma sak där, är hon lugn på filten kan hon få hämta.
 • Sen sa hon en väldigt bra sak: Den stressnivån som hunden har när den gör något blir sammankopplat med detta beteénde och hunden tar med sig detta varje gång den gör detta moment. Man vill ju tex att hunden ska vara mer stressad (positiv stress) i fartfyllda moment, tex inkallning, IPO, budföring etc. Men att den ska ha mindre stress i tex platsliggning, närsök etc. När det gäller jaktapportering så är det jätteviktigt att vi tränar On/Off med våra hundar för då lär de sig att det är såhär vi gör, vi springer och hämtar en dummie fort och högintensivt men sedan är det Off/ligga ner och koppla av. Detta måste vi lära hunden att klara av och därför blir on/off lekar väldigt bra att jobba med med retrievers. Högintensiv lek och sedan till filten för avkoppling, när den är lugn får den leka igen etc.
 • Hundar som piper/ljudar. Det finns 3 olika sorters pip, frustrationspip, förväntanspip och för hög stressnivpip. Det kan vara omedvetet eller medvetet, för det mesta omedvetet.
 1. Börja med att minimera/ta bort ALLA situationer som hunden piper i. För Mayas del börjar det redan i bilen när jag sätter på mig västen. Och speciellt om jag lämnar bilen med västen på och tar dummiesar med mig utan Maya. Då piper hon resten av träningen. Låt inte hunden sitta och gnälla i bilen utan ta hellre med hunden då.
 2. Om det är förväntansgnäll så är det troligtvis för att man tränar för ritualiserat, låt aldrig hunden veta vad som kommer näst. Kast framåt, då kanske man får hämta bakåt, göra ett närsök, gå fotgående etc. Låt inte hunden göra det som det tror att den kommer att få göra.
 3. Om hunden vet att den piper, bryt övningen och lägg den på filten. Ta en paus. Titta aldrig på hunden om den piper.
 4. Se till att hunden äri rätt aktivitetsnivå när man börjar varje övning.
 • Åsa pratade även en del om hundar som har rädslor för olika saker, tex barn. Då ser man till att man har supergodiset på sig utan att hunden vet det. Varje gång det dyker upp ett barn så "regnar det grillad kyckling". Hunden ska associera barn med grillad kyckling. Det är förarens ansvar att se till att det inte kommer barn nära där hunden känner sig otrygg. "Du kan vara trygg och lugn hunden, matte har koll på situationen".
 • Det som jag tyckte var skönt att höra var främst två saker: "Klandra inte dig själv för felaktig träning av din hund, det du vet nu visste du inte då" och "Det är ingen katastrof om det har blivit fel, det går att träna om hunden".
 • När jag hämtar Maya från filten inför en aktivitet så taggar hon ju upp väldigt mycket av bara slutordet och där kan jag leda henne med en mjukosttub till startpunkten så att hon blir lite lugnare.

Neah 8 mån
Filtträningen med Neah har gett otroligt bra resultat i jaktträningen. Vi jobbar mycket med ligg ner tungt i backen, belöna lugna betéenden och när du är lugn så blir det lek, apportering, närsök eller något annat skojigt tillsammans med matte. Jag har kommandot "Vänta" när hon ska lägga sig ner och vara passiv och "Slut" när vi ska göra en övning. Om hon reser sig från filten säger jag mitt felkommando och lägger om henne. Detta för att jag vill att det ska vara tydligt vad det är som förväntas av henne.

Dag 2

Mål med träningen:
-Resultatmål - motivation, dröm
-Uppgiftsmål - vägen dit
-Känslomål - att må bra hela vägen

Varför tävlar jag?
Tävla alltid för nästa tävling. Det viktigaste är inte resultatmässigt hur det går på tävlingen utan viktgare att det är en bra känsla och att man ger sin hund bra förutsättningar för framtida tävlingar.

Delmål ger struktur:
1. Detta året
2. Denna månaden
3. Denna veckan
4. Detta passet

Njut av varje uppnått delmål! Ge mig själv en klapp på axeln när jag har lyckats med att...

-Hur ser MINA mål ut?
-Visualisera ditt mål.
-Formulera målet positivt
-Sätt en tidsram
-Se till att dina mål är DINA må och inte någon annans mål, tex uppfödarens eller träningskamrater.
-Mål ska vara en inspiration, inte tvång eller krav.
-Målet bör vara konkret och mätbart

-Vad är min startpunkt?
-Vilka metoder finns det för att nå dit?
-Vilken metod vill jag använda?
-Kan min hund någon sedan tidigare som jag kan använda för att utveckla mitt nya beteénde?

-Planering
-Långsiktig träning
-Stegvis trappa från start till mål
-Kriterieplan

En planering är till för att ändras.

Träna
-Ofta och korta koncentrerade pass
-Våga göra fel "allt går att fixa", det går att lära om hunden.
-Det finns olika vägar till samma mål.
-Ibland är vägen viktigare än målet
-Många belönade repetiotioner ger ett starkt beteénde - ha inte bråttom!

Utvärdera
-För en enkel träningsdagbok, finns app att ladda ner i telefonen.
-Datum, tid, plats, vad vi tränade i detalj.
-Vad fungerade, njuta va det som fungerade
-Vad ska vi ändra på av det som blev fel, ändra din träning och släpp det sedan, älta in det som blev fel. Viktigt att tänka på det som går bra!
-Tänk på det som vi vill ha mer av, bra beteénden och tänk inte på det som vi vill ha mindre av. tex om jag har fixerad mig vid att min hund piper så kommer den att pipa mer. Släpper jag tanken på att min hund piper kommer den att pipa mindre.

10 träningstips:
1. Var på gott humör
2. Håll passen korta
3. Sluta när det går som bäst
4. Hitta bästa förstärkaren
5. Förstärk exakt i rätt tid
6. Lär in i ostörd miljö
7. Träna ett beteénde i taget.
8. Låt hunden lyckas till 80%, klarar den 4 av 5 repetioner, gör det svårare.
9. Variabelt förstärkningsschema, enarmad bandit.
10. Ha roligt!

De 4 hemligheterna:
- Kriterier "trappan" från startpunkt till mål
- Tajming: du får det du klickar
- Frekvens, låt hunden lyckas
- Förstärkningskvalitet: vad vill din hund verkligen ha.

Förstärkning är något som:
- Stärker
- Bygger upp (självförstroende)
- Ger mera kraft
- Får något att fortlöpa

Betéenden kan förstärkas i:
- Intensitet
- Frekvens
- Duration

Belöning eller förstärkning
- Vi belönar individer och förstärker beteénden
- Belöning behöver inte vara förstärkande
- Förstärkning behöver inte vara trevlig
- Men oftast är det samma sak

Miljön som förstärkare
-Utnyttja störningar i miljön som belöningar, tex gå och nosa, hälsa på människor, jaga ekorren.
- Jobba med miljön inte mot den

Premacks princip
Premacks princip säger att ett mindre sannolikt beteende kan förstärkas av att hunden (eller människan) får möjlighet att utföra ett mer sannolikt beteende.
Detta går ofta under benämningen ”Mormors lag”: Om du äter upp grönsakerna får du något smaskigt till efterrätt.
Ett annat sätt att förklara Premacks princip är att beteenden som ligger högre i preferenshierarkin kan förstärka beteenden som ligger lägre i preferenshierarkin: Att dammsuga kan förstärkas av möjligheten att få titta på fotboll på TV efteråt.
En viktig poäng är att preferenshierarkier inte är fasta. Vilka beteenden som ligger högre och lägre i preferens kan växla flera gånger per dygn.

Theory of mind
Ofta övertolkar vi andra individers tankar och inbillar oss att de tycker eller tänker annat än vad de gör.

Beteénde och känsla hör ihop
- Stimuli = känsla = beteénde = känsla = beteénde = fast beteéndekedja som är svår för hunden att själv bryta.
- Identifiera de första signalerna
- Hjälp hunden att få en ny kedja
- Hunden lär sig att avbryta sig själv

Positiv stress
- "Jag vill"
- Kontroll över omgivningen
- Nödvändig för överlevnad
- Reagerar snabbare på faror
- Jobbar effektivare

Negativ stress
- "Jag måste"
- Kommer av att inte ha kontroll
- Kommer av att hämma fara eller obehag
- Svårt att komma ner i varv och sova

Signaler för negativ stress för hunden
- Stelnar till
- Låser blicken/snabba ögonkast
- Etc

Signaler för negativ stress hos människa
- Kortar kopplet
- Grund andning/håller andan
- Stannar plötsligt
- Kallar in

Gör detta till signaler för lugn för din hund.

Vad kan jag göra med mina kroppssignaler för att få hunden lugn:
- Tänk på att andas djupt och använd "Bra, vad duuuktig du är" genom att andas rätt så blir hunden lugnare.
- Massera käkarna på hunden (ofta är käkarna spända på hundar som piper), massera bakdelspartiet.
- Vänd ryggen mot en hoppande hund
- Sitta eller ligga ner för att lugna ner hunden
- Gäspa
- "Nosa i gräset".

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo