Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Träning hos Hundskolan i Roslagen - tema dirigeringar

2013-11-17 18:51

Vi har varit på ännu en jättebra träning med tema dirigeringar! Vi var åhörare och Maya och Neah var lugnare än lugnast, matten var sååå nöjd. Vi fick en bra övning med oss hem också:

 1. Ett välinvittrat område vid A, det ska ligga en minidummie väl gömd som hunden inte vet om. Gå ut med hunden till B och lägg en synlig dummie. Sätt hunden i närsöksområdet (A). Blås närsökssignal. Hunden ska dyka ner med näsan och hålla sig i området (inte gå bakåt till den synliga dummien)
 2. Skicka hunden från C till B genom näsöksområdet, hunden ska inte stanna i området utan gå rakt igenom. Om hunden stannar så kan man antingen göra om övningen, lyfta på dummien vid B, eller blåsa stoppsignal och skicka vidare hunden ut. För att försvåra så kan man ha en dold vid B.
 3. Sen skulle varje hundförare komma på ett eget sätt man kunde ändra på övningen så att det passade just sin hund. Jag skulle ha gjort så att jag skulle visa hunden att jag lagt en dummie i närsöksområdet (fast i smyg tagit bort den). Inte visat att jag lagt en dummie vid B och sedan skickat till B, när hunden är vid A, trycka på med ett extra "ut", om hunden inte hade fortsatt ut så skulle jag blåsa stopp och skicka vidare ut.
 4. Nästa övning var att lägga en synlig dummie vid D och skicka hunden från E. Efter det skicka hunden till D igen utan att det ligger något där, blåsa stopp och dirigera till det tidigare näsöksområdet där det hade lagts ut en dummie (synlig eller osynlig beroende på hur långt man hade kommit).
 5. Sedan skickade man på ett linjetag från F till D, också genom närsöksområdet och till ett kännt område för hundarna fast från ett annat håll.

Dirigeringar


Träning med Neah

2013-11-10 17:41

Idag hade vi tema skott på våran trevliga träningsträff med duktiga Anneli & Isa!

Vi började med att skjuta 6 skott med Neah sittandes vid sidan utan att det hände någonting, skytten flyttade runt lite. Hon verkar obrydd om skotten men mer brydd om personen, på ett positivt intresserat sätt, blir lite mer varvad än när vi tränar själv och har lite svårare att fokusera.

Sedan blev det godissök med 2 skott, hon brydde sig inte om skotten alls utan sökte vidare, däremot när jag blåste stoppsignal och belönade stoppet med en boll så var hon inte speciellt intresserad av bollen och det har aldrig hänt förut.

Sedan körde vi 2 linjetag mot målområden, de första två hämtade hon utan skott och de 2 sista blev det skott på halva vägen in. Hon brydde sig inte där heller utan kom in i samma höga fart som alltid. Däremot så bytte hon apport på det ena linjetaget då hon sprang över en dummie på vägen in, så det får vi ta med oss och träna mer på, det har hänt en gång tidigare i Neahs träningskarriär och det är något som jag absolut inte vill ha.

Efter det så tränade vi inkallning med en dummie bakom ryggen på henne ca 7 m bort, vi har tränat mycket bakåt så hon har en stark dragning att få hämta bakåt och inte framåt, vilket är positivt men nu ville jag att hon skulle lyssna på min inkallningssignal och inte hämta dummien bakom så Anneli stog beredd och skulle ta upp den om hon vände. Vi gjorde tre upprepningar och på första och andra tog hon en kliv bakåt och kom sedan till mig för hon såg att dummien höll på att försvinna, först på tredje upprepningen kom hon utan att först hoppa bakåt. Sedan ville jag testa att blåsa inkallning och sedan stopp för att skicka bakåt och stoppet fungerade ok för att aldrig ha tränat det men sen förstod hon inte ut tecknet, så det får vi jobba mer på den övningen.

Och så blev det fotgåendeträning som Anneli fimade med lite störning.

Kajsa & Neah tränar fotgående Film! Kajsa & Neah tränar fotgående (Nov 2013)

Linjetag mot tre målområden och en fjärde kastad dummie (som störning och skulle ej hämtas), detta tränade vi förra helgen.

Kajsa & Neah tränar linjetag Film! Kajsa & Neah tränar linjetag (Nov 2013)


Dagens träningsupplägg med Maya

2013-11-09 11:01

Idag körde jag ett upplägg som jag kunde filma, det är ju rätt kul att kunna dela med sig av hur man själv tränar och se hur andra tränar så nu hoppas jag att fler lägger ut filmer med ritningar på Facebook!

Kajsa & Maya tränar linjetag med störning Film! Kajsa & Maya tränar linjetag med störningar (Nov 2013)

Först la jag ut 2 målområden som hunden fick se på A & D. Kastade sedan två störningsmarkeringar till B & C med bollkastaren. Innan jag kastade så hade jag gått och lagt i godis i matskålarna som hunden hade sett (men som jag sedan tog bort ifall det skulle bli fel, men hon trodde att det låg godis). Sedan skickade jag mellan godisskålarna till A. Efter det skickade jag på störningsmarkering B & C och efter det ett linjetag till D. Det svåraste för Maya i denna övningen var matskålarna eftersom vi tidigare hade tränat på att springa till matskålen och stolpen. Jag tycker det är viktigt att variera att hunden går dit jag pekar och inte mot en stolpe för att den är närmst och synlig.

Linjetag med störningar
Ett exempel på träningsupplägg

Närsök & dirigering
Vi gjorde även ett annat upplägg där jag la godis runt henne samt ca 10 m bakom och en dummie till vänster. Då blev det Närsök - stopp - närsök - stopp - inkallning - stopp - vänster. Hon hade sett alla områden innan.

Kajsa & Maya tränar närsök & dirigering Film! Kajsa & Maya tränar närsök & dirigeringar (Nov 2013)

Stoppsignal & högerdirigering
Det här upplägget har jag lånat från Benke Odenmark, tack Benke! Man skickar hunden till 2 väl invittrade områden. I det första området ska det bara ligga en apport (jag hade gömt minidummies i båda områdena) och på det andra området kan det ligga flera. Man skickar hunden på linjetag till båda. Filmen är på nästa steg. Då skickar man till område ett som är tomt men där hunden tror att det ligger en apport så då gäller det att hunden lyssnar på stoppsignalen. Sedan skickar man den vidare till nästa område, i detta fall en högerdirigering, det kan lika gärna vara vänster eller vidare ut beroende på hur man lägger upp övningen.

Kajsa & Maya tränar stoppsignal & högerdirigering Film! Kajsa & Maya tränar stoppsignal och högerdirigering. (Nov 2013)

Det var ganska tydligt att våran stoppsignal inte är tillräckligt bra då vi gjorde samma upplägg i fredags och då fungerade det inte alls, men jag belönade alla stopp med köttbullar, korv och bollar och sedan gick det bättre. Maya vill gärna söka igenom området ifall att det kanske finns något där innan hon stannar och det är ju inte riktigt så som jag vill att stoppsignalen ska se ut.


Kurs hos Reedsweepers tema dirigering och närsök

2013-11-07 19:26

Förra helgen var jag åhörare på kurs för Helena Lindström, en riktigt bra kursdag! Neah och jag tränade passivitet så vi stannade bara halva dagen för det skulle bli lite för långt för henne att ligga stilla annars. Tyckte ändå att jag fick med mig bra info från de timmarna jag var där.

Först fick alla förare skicka sina hundar till A eller B från X (ingen hund hade sett att det lagts ut något). Terrängen var platt men med högt gräs, avstånd ca 40-50 m. Där fanns det en riktningspinne med bollar nedgrävda runtom. Syftet var att skicka hunden på en rak linje och få hunden att söka tajt i det området utan att göra för vida svängar. Om hunden lämnade området så fick man som förare stoppa hunden och dirigera in den igen. Svårigheten i övningen är flera. Ingen hund stannade av sig själv och började söka i området utan alla fick stoppa sina hundar för att sedan blåsa närsök.

Nästa skick backade alla (ca 60-70 m från området) och skickade till den pinnen som man inte hade varit på och gjorde samma sak, men nu hade det skjutits flera skott i backen så att det fanns mycket krutdoft i närsöksområdet. Man såg tydligt att alla hundarna jobbade utanför området pga av att vinden hade fört med sig vittring och krutdoft snett bortåt. Det sköts även ett skott när hunden jobbade i närsöket, nästan alla hundar slutade söka och förarna blåste igång dem igen.

Efter det fick alla skicka från C, hälften av hundarna till A och resten till B. För de som skickade till B gällde det att ha en bra stoppsignal och kunna dirigera hunden vidare ut om den inte gick över det område automatiskt.

Jag tyckte att det var speciellt kul att se lite handling under dagen, hur alla gjorde när de skickade sina hundar och dirigerade dem. Det är mycket bättre på avbytarbänken för man lär sig mycket mer, man kan ta med sig övningen hem och slipper fundera på hur man ska göra med sin egen hund eftersom man ofta missar när alla andra tränar, man kan ju bli lite nervös då och inte kunna tänka på så mycket annat.

Dirigering och närsök

Lite smått och gott:

 • Man måste veta vilket håll vinden går för att avgöra när man ska stoppa hunden och ge närsökssignal. De flesta stoppade hunden för tidigt, då det är svårt att se avstånden. Själv är jag usel på vind men detta är viktigt!! Aldrig skicka hunden innan jag vet vilket håll vinden ligger.
 • Man behöver ha en bra stoppsignal.
 • Man behöver ha befäst närsökssignalerna och åt vilket håll hunden ska söka: framåt, bakåt, vänster, höger. Tar hunden signalerna eller behöver jag gå tillbaks till att grundträna dem bättre? Ligger hunden kvar där jag bett den söka? Sänker den farten och går ner med näsan?
 • Vad gör jag om hunden inte förstår mina signaler, fortsätter jag dirigera eller gör jag om övningen och går närmare? Det gäller att ha en plan för om det inte går som man har tänkt sig.
 • Det optimala är ju att skicka hunden på en rak linje, stoppa och blåsa närsök, hunden letar i det området tills den hittar. Om hunden lämnar området och inte lyssnar på nästa signal så är iallafall jag noga med att bryta där, inte gå vidare, inte blåsa 2 ggr, inte dirigera runt hunden om den inte förstår. Det är bara att lära den att göra fel enligt mig, avdressering. Gör om, gå närmare och se till att det lyckas på så få blås som möjligt. Däremot om hunden tar alla signaler och letar på anvisad plats (men lämnar platsen efter att den sök igenom) så tycker jag att det är ok att blåsa flera gånger men jag vill inte släppa igenom felaktiga beteénden. Att skrika åt sin hund i detta läge ser jag som onödigt, den blir bara osäker.
 • Man kan upprepa närsökksignalen när hunden är i området där det "bränns", för att förstärka att hunden är i rätt område.
 • Helena använder en "vändsignal", det som jag själv har som inkallningsignal (två korta signaler), för att få mera "flyt" i närsöket och slippa stoppa hunden varje gång den går för långt utanför området. Inkallningen har hon istället flera korta signaler. Jag tyckte att det var en väldigt bra idé, men svårt att byta när man har tränat in en viss signal för inkallning. Lite som spanielsök (som jag inte kan så mycket om).

Det finns säkert mycket mer att säga om närsök men nu har jag iallafall samanfattat lite av dagen, kan varmt rekomendera att gå denna temakurs när den kommer nästa gång.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo