Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Härliga hundår 2013

2013-12-28 07:26

Ännu ett bra år har passerat och det blev ett år med tema hundträning såklart! Mycket trevliga saker att minnas, många härliga människor som vi har träffat och en hel del ny kunskap som vi har lagt på minnet.

Neah flyttade in hos oss och Ina omplacerades
Lite oplanerat och hastigt så flyttade Neah in till oss, som en "extrahund" att träna jakt med ifall att Maya skulle bli sjuk eller skadad, man kunde snabbt konstatera att Neah var en mycket mer krävande hund än vad Maya någonsin varit. Planen var att Ina skulle få bo kvar hos oss och möjligtvis bli förtidspensionerad eller att jag skulle börja träna rallylydnad med henne. Planen höll tyvärr inte och jag kände att hon skulle få det bättre i ett annat hem. Och hur mycket jag än ville att det skulle fungera så tyckte jag att det blev för mycket med 3 hundar. Eftersom jag är så mån om att de ska få lika mycket träning och uppmärksamhet så blir det mer det dåliga samvetet som återkommer att man inte räcker till. Jag hittade iallafall världens bästa hem till Ina och jag känner mig så otroligt glad för det, vi får ofta rapporter om att allt fungerar så bra. Dessutom har nya matten tränat upp Ina till Mästarklass i rallylydnad och till Viltspårschampion vilket är jättekul!

Neah 9 veckor
Neah som valp

Ina dec 2011
LPI LPII RLD N RLD F RLD A SE VCH Cremecastle Cox Pomona "Ina", min trogne vän under 5 år, saknar henne massor.


Maya 1:a pris lydnadsklass 3

En av de stora lyckostunderna detta år var ju förstås när Maya tog 1:a pris i lydnadsklass 3 med klassvinst på första starten! Det ligger oerhört mycket träning bakom lydnaden, troligtvis mer än med jaktträning. Maya är ju en väldigt lätt hund att träna men jag började lite i fel ände med henne när hon var liten och det har varit svårt att träna om, just att vi har tränat mycket fart och aktiva moment och lagt ner mindre tid på att växla mellan passiva och aktiva moment, att kunna stå, sitta eller ligga stilla har Maya haft lite svårt för och det tar jag på mig helt och hållet, så kommer jag aldrig träna en hund igen. Så just gruppmomenten och fjärrdirigering har varit extra svåra. I grundträningen med Maya jobbade jag mycket med att hon skulla trampa i sidled (stegförflyttningar) och belönade trampet, det absolut sämsta jag har gjort, då jag egentligen borde träna stillhet. Mycket bakläxa, mycket funderingar, planering och träning gjorde att det blev sån otrolig känsla att gå in och spika gruppmomenten och få en 9:a på fjärren. Alla andra moment gjorde hon jättebra också fast rutan som alltid går bra fick hon upp massa lukter runt rutan så jag var tvungen att dirigera om henne en gång så där tappade vi lite poäng. Likadant på helhelstintrycket där vi fick nolla för att Maya var lite kissnödig och pinkade på planen mitt framför domaren innan gruppmomenten... jag borde ha rastat henne en extra gång! Det som var extra roligt med detta är ju att jag har slitit så med mina tidigare hundar i lydnaden och aldrig klarat att ens starta i lydnadsklass 3.

Maya, 1:a pris lydnadsklass 3
Maya 1:a pris lydnadsklass 3


Workshop i Kratte masugn för klickernördar

En stor händelse detta år var ju workshoppen i Kratte Masugn i juni. Vi var drygt 30 pers som alla tränade jakt belöningsbaserat. Då jag var lite koordinator för det hela var det så kul att det blev så lyckat! Gruppen "Retrieverträning med klickertänk" har gett mig otroligt mycket utbyte och att sedan träffas IRL var ju verkligen skoj! Omgivningarna i Kratte Masugn är ju helt fantastiska för vattenträning och det vore kul att åka dit igen och träna eller starta på prov. Även om jag kanske inte är helt klickersk så var det verkligen en höjdpunkt att få träffa likasinnade människor och dela erfarenheter och kunskap med. Eva Bodfäldt, Grethe Eklund och Thomas Stokke gav väldigt bra föreläsningar blandat med praktiska övningar.

Kratte Masugn juni 2013
Maya i Kratte Masugn, vattenmarkering, juni 2013

Kratte Masugn juni 2013
Workshop i Kratte Masugn juni 2013


Maya uppflyttad till elitklass C-prov

Jag trodde väl kanske inte att vi var helt klara för en start i Ökl C-prov men jag misstog mig och på två starter var vi sedan uppflyttade till elitklass! I maj startade vi i Oslättsfors och i juli i Bispgården på labbecampen. Maya är ju verkligen en C-provshund, det är där som hon är som bäst, på B-prov blir det genast mycket svårare eftersom det är så mycket mer som triggar och det blir lätt att entusiasmen tar överhanden. Maya är ju lite "flashig" i sitt sätt att jobba och hon markerar som en gudinna samtidigt som hon är väldigt snabb ut, snabb in och bra avlämningar. Våra brister ligger i fotgåendet, närsök (hålla ett anvisat område) samt höger och vänster dirigeringar men det jobbar vi vidare på.

Maya juni 2013
Maya sommar 2013


Kurser detta år

Det blev många bra kurser och träningar i år. Vi började med filt och avslappningskurs hos Caroline Forsberg som var otroligt bra, i februari gick vi en helgkurs i lydnad för Ditte Andersson som också var väldigt givande. Sedan gick jag som åhörare för Elsa Blomster, grundkurs jaktapportering, tränade lite privat för Eva Thorén Söderström med Maya och några gånger med Neah. Det blev ett sommarläger i lydnad för Ditte & Helén utanför Linköping, 3 dgrs retrieverkurs för Eva Bodfäldt och Lugn & Fokus med Åsa Jakobsson. Utöver det har vi varit lite åhörare här och där på jaktträningar.


Debut i Ökl B-prov och ett 2:a pris

Trots att det inte riktigt var den siffran jag önskade i protokollet så går jag ändå från detta jaktprov med en fantastisk känsla, det var SÅ ROLIGT! Det var tveklöst den bästa dagen i Mayas liv. Maya var helt tyst hela provet, bara det var en stor vinst för mig. Stagdan vid skott var ju bedrövlig och vi behöver jobba vidare på vattendirigeringar, i övrigt glänsde hon som en liten sol och svischade in fåglarna snabbt och snyggt. Lite lyckorus att se sin hund jobba med det den är avlad för och känna att man är ett team. Domaren Bengt-Göran Landin dömde provet och han bidrog verkligen till den härliga känslan efteråt. Ser redan fram emot fler starter under kommande säsong. Sen bröt vi ju även ett prov men det har jag som tur är redan raderat ur minnet!

Maya aug 2013
Maya aug 2013


Träningen framöver med Maya
Med Maya så är fokus på dirigeringar, skott, fotgående och stadga. Jag kommer att åka till skyttebanan varje vecka såfort de kommer igång till våren. Höger/vänster/vidare ut från vittrade områden. Stoppsignal i arbete... trippelmarkeringar... närsök och att hålla anvisat område, raka linjer... ja det finns massor att träna på. Kanske kommer vi våga oss ut på någon kurs också! Det blir också två, kanske tre, träningsjaktprov i sommar för Maya.

Träningen framöver med Neah
Neah har kommit väldigt långt under de 10 månader som jag har tränat henne, hon är nästan startklar för Nkl B & C-prov men A & O för Neahs del är att skynda långsamt. Under 2014 kommer vi fortsätta att INTE gå på några kurser utan bara turnera runt som åhörare och miljöträna i grupp där andra hundar jobbar. För hennes del är det denna bit som kommer att bli det svårasate, att se andra hundar jobba så därför kommer jag att i väldigt små steg lägga till arbete när vi är i grupp. Första steget måste vara att klara av att bara vara lugn i grupp med olika hundar och människor och nästa steg blir att mixa ihop det till arbete och göra det långsamt. När vi tränar med träningskompisar så fortsätter vi att träna en hund i taget och kanske lägger in att man stannar kvar efter sin träning och tittar på när nästa ekipage tränar.

Det som vi behöver lägga lite krut på under våren är markeringar, skott och vilt (träna dessa separat) och att inte bygga förväntan på dessa tre saker. Till sommaren är det förstås vattenarbete och avlämningar från vatten. Där blir också fokus på att kunna simma över till andra sidan. Neah har haft lite tveksamheter till att simma mer än 5 meter så det hoppas jag att vi hinner råda bot på under sommaren.

I övrigt har Neah bra fokus, jättefina avlämningar, lugn i munnen, bra fart ut och in, snabba upptag, bra stadga vid sidan och hyfsat fotgående och lugn och tyst mellan arbete. Men nu gäller det att öka störningarna och svårigheterna i den takt hon klarar av för att sedan kunna starta på B & C prov. Och detta är den svåra delen, grundträningen av apporteringen är ju egentligen ganska enkelt.

Maya & Neah juni 2013
Maya & Neah, juni 2013

Aktiviteter 2014
Det som jag vet just nu är:
- Lidingö WT med Neah, april
- Träningsjaktprov i Borås med Maya, maj
- Unghundsderby med Neah, juni
- Sommarläger jaktträning med Maya & Neah, Borås, juli
- Träningsjaktprov med Maya & Neah, Kuså, juli
- Jaktprov med Maya och (kanske) Neah, aug

Mål 2014
Mål med Maya är att kunna starta elitklass lydnad och helst också får 1:a pris och championat... just nu känns det väldigt avlägset men det är "bara" att träna...
I jakten hoppas jag att vi kan få hem två ettor i Ökl B-prov.

Med Neah siktar vi på ettor i Nkl B & C-prov och över 75% på unghundsderbyt.

Men det viktigaste är alltid att vi har kul ihop, jag och mina bästa vänner.

Kajsa & Maya aug 2013

Kajsa, Maya & Neah önskar alla vänner ett Gott Nytt Hundår!

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo