Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Tips på en lugn och tyst hund i jaktträningen

2014-08-05 16:31

Såhär har jag jobbat med Neah för att hon ska koppla av i alla situationer, på träning och i vardag. Lösningen heter FILTTRÄNING! Det låter löjligt men är helt genialiskt.

Det innebär att jag har haft en filt i de rummen hemma där jag har möjlighet att träna, hos oss blev det i köket och arbetsrummet. Jag började redan när Neah var pytteliten och jobbar fortfarande med att belöna lugn i alla situationer. Såfort hon har lagt sig på filten så har jag (långsamt) lagt en godis mellan hennes framtassar. Det är viktigt med belöningsplaceringen eftersom hon ska tänka neråt mot backen, får hon en godis i munnen tänker hon uppåt och har lättare att sätta sig upp sedan. Om hon rusar upp från filten och gör något annat så ignorerar jag henne. Ligger hon kvar på filten och jag ser att hon slappnar av får hon en godis till. Ligger hon och spänner sig väntar jag tills hon är avslappnad tills hon får en godis. I början är man ganska frekvent med belöningen och när hon kan koppla av bra i hemmamiljö så kan jag ge godiset bara  lite då och då. Det är viktigt att man inte står och väntar ut hunden, detta är INTE shaping. Jag står tex och lagar mat eller sitter vid min dator och jobbar, det är då jag kan belöna henne om hon är lugn. Notera att det är viktigt att man belönar lugna signaler hos hunden, tex att den lägger ner huvudet, inte har ögonkontakt, stilla svans, ligger på sidan etc.

Neah & Maya filttränar i köket
Neah & Maya filttränar i köket

Nu kan vi flytta ut filten till en annan plats, tex trädgården. Hon får göra vad hon vill men jag sätter mig och tar en fika och läser en bok. När hon lägger sig spontant på filten får hon en godis på marken mellan frambenen. Samma sak här, jag är ganska frekvent i belöningen i början i en ny miljö och sedan kan jag ge en godis lite mer sällan. Jag har inget kommando på att hon ska ligga på filten i detta läge, om hon vill gå och göra något annat så får hon göra det. När hon kommer och lägger sig på filten igen så belönar jag det. Nästa steg är att åka till stan, till brukshundsklubben och till andra platser med hundar och människor. Men bara när det fungerar i hemma miljö kan man ta ut det till andra platser. Märker man att hunden inte kan slappna av i dessa miljöer så får man hitta en enklare miljö och försvåra succesivt. Utsätt inte hunden för svåra miljöer om den inte klarar av det. Tanken är att man tränar för ”success”, hunden ska lyckas i alla miljöer jag utsätter den för. Däremot är det viktigt att poängtera att miljöträning är en annan del av träningen och det är såklart bra att göra mycket av när de är små, men då kan man ta en promenad istället. Jag utsätter inte min hund för att behöva ligga ner kopplad på brukshundsklubben länge om den inte klarar det, då avdresserar jag bara hunden. Tanken är att den ska kunna koppla av i alla de situationer som du presenterar för hunden, en svårighet i taget. Viktigt att notera är att se till att hunden är väl rastad och motionerad innan man tränar. Har man en väldigt aktiv och gnällig hund så får man belöna minsta lilla tendens till att vara lugn och tyst.

Nu lägger jag även på aktivitet till mitt lugn på filten sk On/Off, men då gör jag miljön lättare. Istället för en godis när hunden är lugn så blir det lek med kamptrasan en kort stund. Observera att lek med kamptrasan är jag som styr när det ska börja och sluta, jag har kommando på när leken startar och när hunden ska släppa leksaken. Konfliktfri och rolig lek, jag släpper aldrig en leksak till en hund som inte kommer tillbaks med föremålet. När jag släpper föremålet så ska hunden vilja lämna av, annars har jag inte gjort min läxa med avlämningar. Sedan byter jag min kamplek mot en apportering, ett närsök etc. Och efter en aktivitet så är det tillbaks till filten för hunden. Observera att jag fortfarande inte har ett kommando på att ligga ner på filten, det introducerar jag när jag har en hund som alltid bjuder på lugn efter en aktivitet. Jag la på kommandot ”Vänta” när Neah var ca 7 mån. Då tyckte jag att hon klarade av att vara lugn de flesta olika miljöer som vi vistades i. När jag ger ett kommando till min hund så är det ”sagt ord gäller”, bryter hon kommandot så är det felord/korrigering och lägga ner henne igen. Har aldrig behövs mer än aa/nej med rösten om hon har rest sig upp. Har jag inte sagt något kommando så kan jag dock inte fela hunden. När hon inte behöver ligga ner mer så har jag "Slut" som slutord plus ett nytt kommando, tex om jag vill att hon ska in i fotposition så säger jag "Slut + Sidan", om övningen är helt slut och hon är fri så är det "Slut + Varsågod". Jag tycker det är jätteviktigt med tydliga slutord och kommandon vad jag vill att hunden ska göra.

Neah har sedan hon var liten haft svårt för att koppla av, går ofta och vankar fram och tillbaks hemma och gnäller mycket. När jag själv springer omkring hemma, tex när jag städar stänger jag in dem båda innanför en barngrind i arbetsrummet så att hon inte behöver springa efter mig hela tiden eftersom hon är så mattig och orolig. Maya har jag aldrig behövt tänka på att stänga undan eftersom hon alltid bara har lagt sig ner när hon kommer hem och är extremt lugn och tyst i vardagen. Maya är desto hetare i arbete istället och lätt till pip där, så hade jag tränat avkoppling på filt med henne från början hade det gått mycket bättre, det är jag övertygad om. Neah är tack vare filtträningen och att hon inte är så apporteringsgalen som Maya är, mer balanserad i träning.

Tillbaks till filtträningen. Nu är det dags att gå på gruppträning med en annan hund som hämtar apporter. Vi går bara dit och filttränar och tar det lugnt. Bara en liten stund och ser hur det går. Börjar med lite större avstånd till den hunden som jobbar och går sedan lite närmre om det går bra. Funkar detta kan man introducera gruppträning med flera hundar och vara passiv, belöna lugn med godis och lite närsök och varva med en promenad så att hunden inte behöver ligga ner och inte göra någonting i flera timmar. Märker man att det är för svårt för hunden, vänta alltid ut hunden tills den är lugn innan du bryter och gör något annat. Det ska aldrig någonsin löna sig att göra fel saker. Piper hunden och kastar sig i kopplet, vänta tills den lagt sig ner innan ni går därifrån. Blir den aldrig lugn så är det du som utsatt hunden för en för svår situation. Bryt ändå och gör det lättare nästa gång.

Parallellt med detta så tränar vi förstås apportering på egen hand, när vi tränar med andra människor så kör vi en hund i taget så att när man kör sin hund alltid kan vara koncentrerad på sin hund och vad den behöver. Jag tycker det är helt onödigt att köra unga hundar i grupp. Vistas mycket bland människor och hundar men man behöver inte träna i grupp. Först när Neah var 1,5 år fick hon börja träna i grupp och jag kan vara funkis till andra hundar. När vi kör en hund i taget har jag startat med att hon ska vara lugn på filten, sedan gör vi en övning, tex ett närsök eller linjetag och sedan tillbaks på filten igen. När jag har utvecklat detta så kan jag köra två, tre eller 10 övningar och sedan tillbaks till filten för avkoppling. Värt att notera är också att jag har inte börjat träna markeringar förrän vid ca 1 års ålder för att hon inte skulle varva med så mycket kast. Jag har även tränat skott separat och lägger inte in skott och kast alltför ofta fortfarande. Skott har jag tränat på skjutbanan, vid närsök, på ingångar etc. Nästa hund kommer jag nog börja träna markeringar lite tidigare för jag upptäckte att Neah inte blev speciellt bra markör av att aldrig få hämta några kastade apporter… men det hoppas jag att vi kan jobba ikapp med lite träning.

Och avslutningsvis, det som är så bra med filten är att filten inte behövs när man är klar med filtträningen! Då kan man ta bort filten och bara kommendera ”Vänta” och man har en passiv hund som är tyst och lugn. Ett litet obs är att man har en hund som har lätt för att lägga sig ner, det innebär kanske att ”sitt i grupp” inte kommer fungera så bra i de högre lydnadsklasserna eller på B-prov när de förväntas vara aktiva och kunna hämta en markering om den andra hunden missar. Min tanke är nog att träna in ett ord under passiviteten när min hund måste vara mer vaken, ”det kan hända något nu hunden”, alternativt ta in henne till sidan om domaren tycker hon ser för passiv ut.

Har du kommentarer på detta inlägg, välkommen att skicka ett meddelande till mig på Facebook.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo