Neah juli 2017
Neah juli 2017

Välkommen!

Här hittar du info om mig och mina jaktlabradorer, jag heter Kajsa och mina hundar
Maya, Neah & Pennie.
Vi tränar inför A, B & C-prov och praktisk jakt.
F_icon

Markeringskurs med Eva Thorén-Söderström & Sofi Piehl

2014-10-19 14:03

Här kommer mina noteringar från markeringskursen den 18 okt.

Det man vill ha i markeringsarbetet med sin hund är att den springer till nedslagsplatsen och hämtar apporten och snabbt in igen. Det man inte vill ha är en hund som springer till området och börjar leta. Så man vill alltså att hunden lär sig var apporten landade på olika avstånd, alltså att den lär sig avståndsbedömma nedslagsplatsen. Det gör man lättast på en öppen yta och en vit dummie. Neah fick ett kast på 40 m, såfort kastaren hade kastat klart flyttade hon sig till nästa punkt som var 60 m och sedan ca 80 m. Det blev alltså 3 kast på samma linje där hunden skulle gå över tidigare nedslag. Jag såg tydligt att hon ofta springer för kort och börjar leta i området, men att den vita dummien hjälpte henne att springa ytterligare några meter. Om hunden inte kan markera exakta nedslagsplatsen så gör man en repetition på det avståndet som hunden hade problem med och sedan går man vidare till nästa längd. Det är jätteviktigt att man varierar längden när man tränar, sen kanske det blir 50m, 100 m, 150 m, nästa gång kanske det blir 70, 90, 130 m, eller beroende på var man befinner sig i så kanske det räcker med 20, 40, 60 m etc.

Det ska noteras att denna övning får man inte göra för mycket av eftersom vi inte vill ha hundar som söker med ögonen utan ska springa till nedslagsplatsen och koppla på näsan. Men om man inte har en hund som kan springa till nedslagsplatsen så är det där man måste börja. Man kan ju även lägga in lättare markeringar på kortare avstånd med lite mer dova färger på dummien men att de ändå klarar av att springa till nedslagsplatsen och koppla på näsan där. Man vill alltså att hunden får så många repetioner av att springa till nedslagsplatsen och hämta dummien som möjligt för att sedan stegvis göra det svårare men att resultatet blir detsamma.

Jag har tyvärr fått in lite för mycket sökbeteende på Neah, hon springar nästan alltid för kort, cirklar runt i området och letar hemåt, vilket gör att det blir väldigt ineffektivt markeringsarbete. Så jag ska nog backa och se till att hon gör rätt fler gånger innan jag gör det svårare. Det viktiga som Eva poängterade var också att upprepa övningen tills hunden lyckas och gärna en gång till, det är då inlärningen sker. Så fler repetioner av rätt utförande ska vi syssla med framöver!

Vi gjorde även en annan rolig övning där vi förare fick blunda när Eva sköt och (kanske) kastade en markering. När man öppnade ögonen skulle man försöka läsa sin hund om hon hade kastat något eller inte. Det var väldigt olika på olika hundar hur mycket de visar i sitt kroppspråk att det hade landat en dummie. Neah var övertydlig. Hon hade fokus med blicken på första kastet och andra kastet hade hon nästan lagt sig ner vid sidan i startposition, så jag behövde inte tveka att skicka henne. Men en annan labbe rätade bara upp ryggen lite när det kastades, när det inte kastades satt hunden helt stilla och han skickade hunden för att det var så extremt svårt att se skillnaden om man inte studerade hunden i kastet.

Hos Sofi började vi med en svår markering i kanten av ett skogsbryn på kanske 80 m. Hon ville se hur hundarna löste en svår markering det första vi gjorde. Vanligast är att hundarna drar in i skogen när man kastar i kanten. Neah sprang som vanligt för kort och sökte stort... så då flyttade vi fram på ca 20 m, samma nedslagsplats. Då spikade hon den! Sedan flyttade vi till 40 m och hon spikade den också! Sedan var vi på utgångspunkten och då sprang hon lite för kort igen men jobbade sig fram till nedslagsplatsen (för att hon hade ju varit där 3 ggr innan). Så jag tror att detta är ett bra sätt att jobba på när man tränar lyckade markeringar. Börja kort, flytta bortåt och repetera om det blir fel på någon tills det blir ett lyckande.

Nästa övning blev att lägga in en dubbelmarkering på samma målområde där hon hade fått 4 markeringar innan, detta område var kast 1, och kast två gick åt andra sidan över mer växtlighet, typ som ett hinder som de skulle över. Hon gjorde samma sak här, sprang för kort, började söka stort. Men till det gamla målområdet spikade hon på dubbeln. Då gjorde vi två repetiotioner till på kast 2, alltså 2 enkelmarkeringar för att hon skulle få chansen att spika dem.

Sedan blev det två enkelmarkeringar på linje, en hamnade framför höbalar och den andra hamnade bakom höbalarna. Jag repeterade den som kastades framför för där blev hon lite storsprungen.

På eftermiddagen samlades båda grupperna (8 hundar), och Sofi sköt med bössan och Eva kastade. Tanken var att skytten skulle stå snett framför och första övningen var med synlig kastare så att hunden skulle se när det kastades. Nästa övning stog skytten närmare hunden/föraren och kastaren stod dolt och kastade en vit dummie. Neah tittade på skytten nästan hela tiden men på håret så lyckades hon se kastet framåt och spikade den. Samma sak med övning 3, då flackade hon lite med blicken efter att skottet hade gått som om hon letade var det skulle hamna och såg det bra då det kom en vit dummie och hon spikade den också. Så detta var väldigt bra att tänka på att man behöver träna på synliga skyttar och dolda kastare, i början väntar kastaren lite efter att skottet har gått och kastar vit dummie, sedan lägger man på mörkare dummie och kortare tid efter skottet. Hunden ska alltså lära sig att skytten är inte den som kastar och att vara observant framåt. Man kan lägga in handtecken (peka dit kastet kommer eller följa kastet med handen) om man vill för att hjälpa hunden rikta in sig men det är en smaksak hur man vill ha det.

Markeringskurs med Eva & Sofi
Neah på markeringskurs, duktiga lilla Neah som alltid ligger ner tyst och lugnt och väntar.

Besökare idag: 0 | Denna månad: 343 | Totalt: 47900

Kurser & aktiviteter

Provledarutbildning 7 april
Provledare B-prov Nkl, Grillby 29 april
Funktionär B-prov Uppsala, 5 maj
Öppna träningar Vinnarklass, Perdix Gundogs

> Se tidigare kurser 

Tävlingar/prov

Novice SGL, Nyköping, 25 mars
WT Sala, 2 april
WT Kiplingeberg, 15 april
Novice & Open SGL, Strängnäs, 21-22 april
WT EKL Skokloster, 1 maj
Mocktrial, Nyköping, 6 maj

WT EKL Apportera för Livet, 13 maj
WT EKL Tullgarn, 27 maj
Mocktrial, Lilla träskaten, 3 juni
Unghundsderby, Småland, 9 juni

> Se tidigare tävlingar/prov

Maya

maya_start3

SE J(J)CH Conover's Prinsessan Tuvstarr
Maya är en helt fantastisk hund! Hon är uppflyttad till Ekl lydnad med 1:a pris på alla starter. Hon har tre 1:a pris på B-prov Ekl och fyra starter över 75% på C-prov Ekl samt godkänd på KKL och uppflyttad till Vinnarklass på JRK's prov. Den 21 aug 2016 blev hon godkänd på det praktiska provet och därmed Svensk Jaktchampion!

> Läs mer om Maya

Neah

neah_start3

SE J(J)CH Sea-Croft Neah
Neah är en sprudlande livsglad hund och en duktig apportör. Hon har tre 1:a pris i Ekl på B-prov, 1:a pris på KKL och är godkänd i öppenklass på JRK's prov. Den 20 jan 2018 blev hon svensk jaktprovschampion efter godkänt praktisk prov!

> Läs mer om Neah

Pennie

Pennie okt 2017

Streamlight's Phoebes Cornelia
Pennie är underbar liten hund, mycket enkel i vardagen och talangfull i träningen.

> Läs mer om Pennie

Bloggarkiv

2018
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Länkar

  Medlem i klubbar

  ssrk_logo

  jrk_logo

  sgl_logo