Senaste nytt

Träning med Pennie

Pennie är nu 9 mån och vi har jobbat med grundträning hela hösten, hon börjar bli riktigt duktig! Framförallt är hon så lugn och fin vid sidan, går fot i exakt rätt position hela tiden och tycker det är kul att söka! Fantastiskt härlig hund!


Pennie tränar fotgående

Pennie tränar linjetag

Pennie tränar inkallning med stopp & närsök

Året som gått 2017

Året 2017 har varit både jättebra och jättedåligt och allt däremellan när det gäller hundarna!

Neah är den som har gett mig glädje och inspiration i träningen och presterat över förväntan i år, bättre än de satta målen och egentligen bättre än vad jag någonsin trodde hon skulle klara, så det har ju varit helt fantastiskt roligt! Neah är dessutom en superhärlig hund i vardagen, alert, glad, trogen, lyhörd, lydig... hon har blivit min bästa kompis i alla lägen, vi har sprungit och simmat väldigt mycket i år och hennes fysiska kapacitet är bara helt otrolig. Neah har dessutom blivit mycket mer självsäker när det gäller att apportera varmvilt, från att inte ha velat apportera alls förra året så tar hon nu fåglar som är mer levande än döda, vilka resa hon har gjort alltså! Tyvärr fick hon livmoderinflammation i aug och var borta från träning och tävling fram till början av november. Det kändes förstås mycket tungt eftersom vi missade det praktiska provet, men Neah visade var skåpet skulle stå när vi startade på KKL och fick ett solklart 1:a pris.

Neah 1:a pris Ekl B-prov, Höga Kusten, 28 juli 2017
Neah 1:a pris EKL Höga Kusten juli 2017

Neahs resultat 2017:
3x1:a pris EKL B-prov
1:a pris KKL
Godkänt apporteringsprov JRK
Utmärkelse Öppenklass JRK
79 p, EKL C-prov

Neahs mål 2018:
Godkänt Praktiskt prov och jaktchampionat
Pris på A-prov
Utmärkelse Vinnarklass dummie JRK
Utmärkelse Öppenklass Markprov JRK
Över 80 p EKL C-prov

Detta läste jag på facebook och jag kände när jag läste det att det var så klockrent för Neah, detta är hennes framgångsrecept!  

1. Var ödmjuk inför hundens naturliga förmåga så att du inte tränar efter dina egna förhoppningar utan efter vad hunden är kapabel till.
2. Låt allting ta tid, var noggrann med alla moment/grunder i träningen. Små detaljer gör stor skillnad (på gott o ont).
3. Skapa en hund med massor av självförtroende, som kommer in "på banan" och känner sig som en superhjälte. Var väl förberedd, ha ordning på grejorna och få hunden att tro att den är lite bättre än vad den är ...

Maya har underpresterat rejält i år, hon är ju en mycket talangfull hund, mycket väl genomtränad, om hon bara skulle göra allt lika bra på tävling som på träning så skulle hon kunna gå hur långst som helst. Tyvärr har Maya aldrig kommit upp i den nivå på tävling som hon egentligen är tränad för, trots det har hon lyckats bli jaktchampion! Troligtvis beror det på felaktig träning av mig när hon var ung i kombination att hon går igång så enormt mycket på skott. Så A-prov med Maya är bara att glömma... tyvärr. Vi testade förra året och vi testade även i år och med samma resultat. Superladdad hund, som bara springer, inte stannar på stopp och inte söker, Maya tycker att hon kan bäst själv! Så nu har jag efter mycket funderande bestämt mig för att inte tävla Maya mer på varmviltsprov utan satsa på Neah och Pennie istället. Det känns förstås tråkigt eftersom Maya bara är 7 år men jag har ingen lust att lägga ner mer träningstimmar på henne om det ändå inte funkar på tävling. Maya är en grym B-provshund då det stora fria söket och markeringar på land och vatten är hennes paradgrenar. "Tyvärr" är vi redan klara med B-proven. Men hon får apportera och starta på C-prov för skojs skull och på jakter och hålla igång ändå. Maya var ur träning mellan april och juni i år pga av hälta och juvertumör/kastrering.

Jag får tänka på de tävlingar & prov som har gått bra tidigare och även i år, vi hade en mycket bra dag när vi startade på JRK Apporteringsprov och Öppenklassprov där Maya var helt grym och satte inte en tass fel på hela dagen och blev provets bästa hund! (Även om nivån var långt under det hon kan så hade vi en bra känsla den dagen som är rolig att minnas).

Jag kan själv!
Maya kan bäst själv!

Kajsa & Maya
Kajsa & Maya på C-prov, vi har precis nollat en station... Maya var olydig men är glad ändå!

Mayas resultat 2017:
Godkänt apporteringsprov JRK
Utmärkelse Öppenklass JRK & provets bästa hund
2:a placering Kennelmästerskap Conover's

Lilly
fick ju tyvärr flytta under våren och det var enormt jobbigt. Även om jag kände att det var rätt att omplacera henne så funderar jag ändå på mitt beslut ibland. Hon hade så fina grunder och massor av bra egenskaper som man bara drömmer om att få hos en hund. Det enda som saknades var motorn, drivet och lite mer jäklaranamma. Vi hittade en jättebra familj till Lilly och de trivs så himla bra ihop så jag måste intala mig att jag har gjort rätt. Vi saknar Lilly jättemycket förstås men vi får så härliga uppdateringar om att allt går så bra och det är väldigt roligt.

lilly74
Vår älskade Lilly flyttade i mars 2017

Pennie hämtade vi i juni när hon var 9 veckor och sommaren var väldigt rolig (men också lite jobbig med en valp i huset). Pennie fungerar väldigt bra i flocken även om Maya fortfarande tycker att hon är lite jobbig, men Neah & Pennie är bästisar. Jag älskar att träna unga hundar och jag känner att jag har blivit riktigt bra på det också. Nu när hon är ca 8 mån tycker jag att jag har fått till lika bra grunder som med Lilly och det känns jättebra. Pennie känns lagom i allt hon gör, lagom mycket driv, fantastiskt fotgående, bra fokus, söker bra, bra markör etc. Vi jobbar lugnt och metodiskt oss framåt och hoppas att vi kan starta Nkl till sommaren.

Pennie 11 veckor
Pennie är vårt nya framtidshopp

Nu vill jag önska alla som jag känner en riktigt God Jul & Gott Nytt År! Jag vill tacka alla som på något sätt bidragit till Neahs fina utveckling detta år, framför allt mina underbara träningskompisar. Med förhoppning om att alla hundarna får vara friska nu och håll gärna en tumme för Neah att hon klarar det praktiska provet, det är min stora dröm inför nästa år!

Neah & Maya simtränar efter kajaken
Neah & Maya har simmat efter kajaken

Vattenapportering i Dalarna sommar 2017Vattenapportering i Dalarna med underbara vänner

Nu ser vi fram emot 2018 och en sommar fylld med simträning i Walloxen och vattenapportering i Dalarna, extra mycket löpträning för matte och många glada stunder tillsammans med hundarna och hundvänner!

KRAM till er alla därute!


Neah 1:a pris på KKL!

Neah 1:a pris KKL, 4 nov 2017
Neah satte inte en tass fel på hela provet

Vilken tur att det dök upp ett KKL som vi kunde anmäla oss till såhär sent på säsongen! Neah hade inte fått den träningen på varmvilt som jag hade planerat under hösten pga sjukdom men de två jakter som vi var med på under veckan skötte hon sig så otroligt bra på så jag kände att jag bara måste starta när chansen finns.

Dagens prov var en stor godsjakt med många duktiga skyttar och det föll väldigt mycket fågel. Vi var tre ekipage som startade, det var mest direktmarkeringar som hundarna fick hämta, inte alls svåra utan mellan 20-50 m. Det var stadgan, att det sköts och föll massor med fågel åt alla håll och kanter, att se andra hundar jobba och inte hämta som gjorde detta prov mycket tufft. Det landade en fågel 2 m framför oss och Neah visade att hon var mycket stadig vid sidan. Neah hämtade in alla sina apporter helt fläckfritt, hon eye wipade även de andra två hundarna på en dold dirigering. Dessutom så skulle man skicka mot en folksamling med hundar och skyttar, det hade aldrig Neah klarat för 1 år sedan. Hon är en fröjd att träna och tävla nuförtiden eftersom hon har blivit mycket tuffare och tar för sig mycket mer men har bibehållit sitt fina samarbete och lyhördhet på pipan. Är så otroligt nöjd och glad för detta eftersom det innebär att vi nu kan starta på A-prov nästa år!


Upp och ner i höst

Pennie 6 mån
Pennie 6 mån

Pennie, Neah & Maya okt 2017
Pennie, Neah & Maya

Neah fasanjakt okt 2017
Neah på fasanjakt okt 2017

Neah fasanjakt okt 2017Neah på fasanjakt okt 2017

Maya rapphönsjakt okt 2017
Maya på rapphönsjakt okt 2017

Hösten har varit både upp och ner för oss pga av att Neah blev sjuk i livmoderinflammation i slutet av augusti, vi hade mycket planer men fick ställa in nästan allt. 4 träningsjakter var inplanerade med Neah (varav två jag kunde avboka) och som tur var har man ju en extrahund att köra så Maya fick hoppa in som reserv vilket hon inte hade något emot. Maya har även startat A-prov och Markprov Öppen klass vilket tyvärr resulterade i en mycket taggad, springig och olydig Maya. Så nu är det slut på varmviltsprov för Mayas del, hon kan numera titulera sig jakthund istället. Jag kommer att satsa på Neah istället och hoppas att det går lite bättre! Nu hoppas vi på lite framgångar kommande period och att vi får fortsätta vara med på jakter, det är ju så himla kul!

Tänker tillbaks på en fantastisk sommar med B-provsstarter med Neah (3x 1:a pris Ekl!) som jag känner mig oerhört glad över fortfarande, givande vattenträningar i Dalarna och mycket simträning och löpning. Längar redan till nästa sommar! Högsta drömmen nu är ju att Neah klarar det Praktiska provet och kanske går till pris på A-prov, det vore ju superhäftigt! Men jag vet hur svårt det är... håll tummarna för oss!

Sommar 2017
Simträning i Walloxen efter kajaken

Sommar 2017
Neah är världens bästa träningskompis


Maya 2:a på Kennelmästerskapet 2017

Maya 2:a på Kennelmästerskapet 2017 med 83 p

Jag är jättenöjd med Mayas arbete på Conover's Kennelmästerskap, hon gjorde ett bra jobb på alla stationer och var mycket lydig, härlig känsla! Vi skrapade ihop 83p i Mästarklass och en 2:a plats. Vi säger ett stort grattis till Mayas brorsa Ville med förare Svante Ekström som tog hem Mästartiteln för tredje gången och även fick ett 1:a pris med Cert för några veckor sedan på A-prov. Nu håller vi tummarna för att de vinner RM också! Tack Reine och Marie för en jättetrevlig dag!

Neahs tredje 1:a pris Ekl B-prov!

Neah juli 2017
Neah hämtade hem sista ettan i Ekl i Luleå

I helgen startade vi på B-prov i Luleå och Neah fixade ännu ett 1:a pris och därmed det sista! Det var ett svårt och tufft prov och jag är så himla nöjd med hennes arbete hela provet igenom. Terrängen var kalhygge för landarbetet, vass och myr för söket och en damm med högt gräs för vattenarbetet. Det var väldigt långt att åka så skönt att vi fick utdelning. Men jag ville så gärna få in en etta till innan hennes löp och nu när hon är i sådan superfin form! Jag tycker att den sammafattande kritiken från detta prov speglar Neahs kvaliteér väldigt bra. Känner mig så otroligt glad och stolt över min fantastiska Neah!

Domare: Anders Hallgren

Skriftlig kritik
Samarbetsvilja: Visar bra samarbetsvilja vid såväl förflyttning som i arbete.
Sökarbete: Söker motiverat av anvisat område, vilket ger stor effektivitet i sökarbetet.
Fart: Välanpassad.
Uthållighet: Håller utmärkt.
Näsa: Används mycket väl.
Dirigerbarhet: Tar villigt förarens instruktioner och utför arbetet på ett effektivt sätt.
Markeringsförmåga: Koncentrerad med utmärkta minnesbilder och effektiv uppföljning både på land och vatten.
Skottreaktion: Ivrigt uppmärksam.
Stadga: Fast, lugn och tyst.
Apporteringslust: Spontan med snabba, raka inleveranser.
Apportgrepp: Mjukt, korrekt grepp med skolade avlämningar.
Simteknik: Utmärkt.
Vattenarbete: Arbetar med stor passion i vatten.
Hundtolerans: Stör ej, störs ej.
Sammanfattande kritik: En tik som genomför dagens prövning i ett trevligt samarbete med sin förare. Är en utmärkt apportfinnare och visar en utmärkt balans mellan självständighet och samarbete.

1:a pristagarna Ekl, Luleå 5 aug 2017

1:a pristagarna Ekl, Luleå 5 aug. Foto: Stig Holmfrid

Luleå aug 2017
Svår provmark i Luleå

Luleå aug 2017
Rastning i norrlands vackra skogar

Luleå aug 2017
Neahs hejarklack på resan i vår mysiga campingstuga i Piteå

Luleå aug 2017
Tänk om vi hade så här fina skogar hemma....

Vattenträning Sandviken aug 2017
Vattenträning i Sandviken på väg upp till Luleå


Ännu ett 1:a pris på B-prov Ekl med Neah!

Neah 1:a pris Ekl B-prov, Sala, 30 juli 2017

Neahs andra etta i Ekl!

I helgen har vi startat på två elitprov i Sala och Neah fick ett 1:a pris dag 1 och ett 2:a pris dag två. Jag är så otroligt stolt och glad över min duktiga och fina hund! Hennes sökarbete gör mig tårögd av glädje, hennes arbetskapacitet och vilja att jobba gör mig lycklig och hennes otroliga lyhördhet på pipan är fantastiskt. Att hon dessutom har blivit en duktig markör är jätteroligt! Neah har hållt en jämn hög nivå på alla fyra proven och jag tror inte det är inte långt kvar till sista ettan sitter! Läs kritiken under Tävlingar/Prov.

1:a pristagarna Ekl B-prov, Sala, 30 juli 2017
1:a pristagarna Ekl B-prov


Neah 1:a pris Ekl B-prov

Neah 1:a pris Ekl B-prov, Höga Kusten, 28 juli 2017
Neahs första etta i Ekl!

Neah och jag har startat på B-prov i Ullånger/Höga Kusten och Neah har verkligen levererat mer än vad jag kunde tänka mig! Hon gjorde två jättefina prov, så otroligt lyhörd på pipan och tog i princip alla tecken och signaler, samarbetet kändes kanon! Fint markeringsarbete, lite blås på en av markeringarna dag 2 men det var en mycket svår markering. Dessutom så fixade hon vattendirigeringarna vilket jag var lite osäker på eftersom hon ibland låser sig vid sidan när jag skickar henne på dolda dirigeringar mot vatten och ibland kan hon även vända och komma tillbaks om hon känner sig osäker. Men hon simmade ut med gott självförtroende på båda vattendirigeringarna, den ena dagen fastande hon ett kort ögonblick vid kanten men jag kunde ganska snabbt få ut henne med ett stopp "ut". Söken gjorde hon kanonbra båda dagarna, den ena dagen var det ett vattensök och andra dagen ett tungt djupt myrsök. Inga problem sa Neah och hon jobbade så grymt bra så man blev nästan tårögd. Hennes inleveranser var jättefina, mycket snabba med fina avlämningar. Perfekta vattenmarkeringar båda dagarna. Fotgåendet kunda man önska lite lugnare och bättre förstås och det blev lite jobbigt för henne när det sköts hela vägen under fotgåendet ner till söket mot vattnet och med kast... så det kom två små pip... hon som aldrig piper. Typiskt att det ska hända på prov och så synd att snubbla på mållinjen när vi hade ettan i en liten ask och så trillade vi ner på en tvåa. Men jag är jätteglad för 1:a priset dag 2 förstås, nu är det bara att ta nya tag och försöka få in ett par ettor till i år! Även om målet var en etta i år så är det ju en bonus med fler. Vilken fantastisk utveckling Neah har gjort det senaste året, hon går från klarhet till klarhet denna tjejen! Läs kritiken under Tävlingar/Prov.

Ekl, Ullånger, 27 juli 2017
Duktiga hundar i Ekl dag 2


Maya provbäst i Öppenklass JRK

Idag har Maya och jag startat JRK's Apporteringsprov och Öppenklassprov i Enköping och Maya satte inte en tass fel på en enda apport, vi blev godkända på Apporteringsprovet och Maya blev även dagens bästa hund på Öppenprovet! Så otrolig härlig känsla när allt stämmer! Nu satsar vi på Vinnarklass och markprov.

Maya utmärkelse Öppenklass och provets bästa hund
Maya satte inte en tass fel på hela dagen

Maya godkänd på Apporteringsprovet
Maya godkänd på Apporteringsprovet


Pennie har flyttat hem

Nu har Pennie flyttat hem till oss och hon är alldeles underbar! Läs mer om Pennie.

Pennie 11 veckor11 veckor